Et uddannelsessted for maritime håndværksfag

Name
Anne Sophia Holm Warburg
Education degree
Kandidat
Fagfelt
Architecture
Institute
Architecture and Culture
Program
Kulturarv, Transformation og Restaurering
Year
2020

I 100 år blev der bygget skibe på værftet på Helsingør havn. Efter skibsværftets konkurs overtog Siemens hallerne, og siden deres udflytning i 2013, har hallerne stået helt eller delvist funktionstømte. 

Havnen rummer en stærk historie. Kronborg sætter scenen for læren om de danske konger, på biblioteket i kulturværftet læser vi om det gamle værft og byens historie og i værftets gamle dok 1, på Museet for Søfart, oplever vi fortællingen om Danmark som søfartsnation. Kronborg og Museet for Søfart ser tilbage i historien, og værftshallerne nu skal ind at rumme nutiden. 

Med værftshallerne som historisk baggrund, som smukke og rå rammer samt et øget politisk fokus på de håndværksmæssige uddannelser, er mit mål med min afgangsopgave at skabe et sted for læring og uddannelse i det gode håndværk, et sted der sætter fokus på de danske håndværkstraditioner som et kvalitetsstempel.

Aksonometri 1:250
Opstalt 1:50
Plan 1:50
Situationsplan 1:500
Snit og opstalt 1:500
.
.
.
.

Skibsværftet spiller en fremtrædende rolle i Helsingør. Værftet fylder fysisk meget i bybilledet, på grund af det store og centralt beliggende område det indtager mellem Kronborg og den gamle bymidte. Mentalt fylder værftet lige så meget: Værftet udgør en stor del af Helsingørs historie og identitet. 

I 1960’erne havde 15 % af byens befolkning deres daglige gang på værftet. Fløjtsignalet, der lød morgen, middag og aften ud over Helsingør, styrede hverdagslivet i byen. 

Men det er ikke kun værftet der har haft stor indflydelse på Helsingør. Kronborg og Marienlyst Slot spiller også en stor rolle for byens historiske islæt. 

I fremtiden vil værftet igen kunne samle byen. Værftsområdet kan blive det hængsel, der binder Kronborg og den historiske bykerne sammen, både fysisk og mentalt. 

Hallerne kan igen blive det sted i byen, hvor alle færdes og mødes. 

The Royal Danish Academy supports the Sustainable Development Goals

Since 2017 the Royal Danish Academy has worked with the Sustainable Development Goals. This is reflected in our research, our teaching and in our students’ projects. This project relates to the following UN goal(-s)