Call: Magasin for Bygningskunst og Kultur nr. 10: Grønland

Magasin for Bygningskunst og Kultur inviterer med dette call interesserede til at bidrage til et temanummer dedikeret til Grønland. Nummeret sigter imod at udforske, hvordan Grønlands særlige geografi, klima og kulturhistorie påvirker bygningskunsten og de menneskelige livsformer, samt hvordan moderne udvikling og globalisering sætter nye rammer for byggeri og planlægning i Arktis. 

Den højaktuelle geopolitiske situation, der involverer Grønland, Danmark og USA har endnu en gang været medvirkende til at kaste lys på en række af de konfliktområder, der både historisk og i vores samtid, præger relationen mellem Danmark og Grønland. Den grønlandske bygningsarv er på godt og ondt medfortæller af den mangefaceterede kulturhistorie, som de verserende konflikter udspringer af. 

En historie, der strækker sig fra Thule-kulturens tidligste vidnesbyrd, til nordboernes bosættelser, over 1700-tallets kolonisering og efterkrigstidens intensiverede ”modernisering” og videre frem til vor tids moderne industrialiserede byggeri baseret på importerede materialer og udefrakommende æstetiske idealer. 

Vi søger artikler, essays, interviews, projekter og fotografiske bidrag, der belyser Grønlands arkitektur og bygningskultur fra forskellige perspektiver. Bidragene kan tage udgangspunkt i både historiske, samtidige og fremtidige perspektiver, og vi opfordrer til tværfaglige tilgange, der åbner for dialog mellem arkitektur, kunst, antropologi, arkæologi, samfundsvidenskab og bæredygtighed.

For at guide potentielle bidragydere foreslår vi følgende tematiske spor, som dog ikke udelukker andre vinkler.

Landskaber, materialer og byggeskik

Hvordan har Grønlands landskab og klima formet arkitekturen? I et land hvor byggematerialer siden koloniseringen i overvejende grad er blevet importeret udefra, søges undersøgelser af traditionelle byggeskikke som tørvehuse og telte samt nutidige arkitektoniske eksperimenter, der adresserer klimatiske udfordringer, samt belysning af eventuelle potentialer for udvinding, tilvirkning og benyttelse af lokale materialer.

Kolonihistorie og postkolonial arkitektur

Grønlands arkitektur er præget af koloniale spor. Vi ønsker bidrag, der undersøger, hvordan kolonihistorien både historisk og fortsat i dag influerer byggeri og byplanlægning, samt hvordan nutidige grønlandske stemmer bidrager til at skabe nye arkitektoniske narrativer.

Bæredygtighed i det arktiske miljø

Grønland oplever markante konsekvenser af klimaforandringer. Bygnings- og planlægningsinitiativer, der imødegår klimaforandringernes konsekvenser lokalt kan risikere at bidrage til selvsamme forandringer på et globalt plan. Hvordan kan arkitektur og bygningskultur bidrage til at fremme bæredygtige løsninger i en region, hvor ressourcerne er knappe, og transport er en udfordring?

Kultur, identitet og arkitektur

Hvordan kan arkitektur og byplanlægning understøtte grønlandsk identitet og kulturel udvikling i en tid med voksende globalisering og urbanisering? Vi opfordrer til analyser af, hvordan lokale værdier og traditioner afspejles i moderne byggeri og landskabsdesign. 

Fremtidens Grønlandske bygnings- og landskabskultur

Med økonomiske og teknologiske udviklinger, der inkluderer råstofudvinding og infrastrukturprojekter, står Grønland over for store forandringer. Den dansk-grønlandske forbindelse diskuteres i kraft af et politisk ønske om selvstændighed i Grønland og ordet afkolonisering går igen i diskussionerne om Danmarks engagement. Hvordan kan arkitekter og planlæggere bidrage til at sikre, at fremtidige projekter respekterer den grønlandske kultur og det fremtidige grønlandske samfunds behov?

Temanummeret redigeres i samarbejde imellem Jonathan Meldgaard Houser, Inge Bisgaard og Morten Birk Jørgensen. 

  • Jonathan Meldgaard Houser er studielektor ved Institut for Bygningskunst og Kultur på Det Kongelige Akademi samt programansvarlig for bachelorpogrammet Finder Sted / Taking Place. 
  • Inge Bisgaard er arkitekt og museumsinspektør på Grønlands Nationalmuseum i Nuuk. Hun er modtager af Prins Henriks Europa Nostra for hendes arbejde med at sikre den grønlandske kulturarv. 
  • Morten Birk Jørgensen er lektor på Institut for Bygningskunst og Kultur og chefredaktør for Magasin for Bygningskunst og Kultur. 

Formater og retningslinjer

Vi opfordrer både etablerede forskere, praktikere og nye stemmer til at indsende bidrag. Følgende formater er velkomne:

  • Videnskabelige artikler (4.000-6.000 ord + illustrationer)
  • Kunstnerisk udviklingsarbejde (2.000-6.000 ord + illustrationer)
  • Artikler, interviews mv.  (1.500 ord + illustrationer)
  • Visuelle bidrag, herunder fotografiske serier og kortlægning med ledsagende tekst (200-1.000 ord)

Detaljeret information om formater kan findes i magasinets style guide under kolofonen. Redaktionen er åben for eksperimentelle formater, herunder levende billeder og grafik. 

Bidrag kan skrives på dansk, svensk, norsk, grønlandsk eller engelsk. Forslag til bidrag á omtrent en sides tekst sendes til bygningskunstogkultur@kglakademi.dk senest 24. april. Forslag vedlægges en forfatterbiografi på omtrent 100 ord. 

Vigtige datoer

  • 19. marts 2025 - Call offentliggøres
  • 24. april 2025 - Frist for forslag til bidrag
  • 30. april 2025 - Underretning om godkendelse
  • 28. august 2025 - Frist for bidrag
  • 19. september 2025 - Tilbagemelding fra redaktion/fagfællebedømmere 
  • 17. oktober 2025 - Frist for reviderede bidrag 
  • Medio nov. 2025 - Udgivelse og lancering af Nr. 10: Grønland