Materialepyramiden går digitalt

Dato

Nu kan du med nogle få klik beregne og forbedre byggeprojektets CO2-aftryk.

Materialepyramiden.dk er et nyt digitalt redskab for arkitekter, som ønsker at beregne og forbedre byggeprojektets CO2-aftryk.

”Det er et redskab som skal bevidstgøre os om, hvad vores materialevalg betyder her og nu. Ideen til materialepyramiden er lånt fra den helt almindelige madpyramide og tegner et simpelt billede af, hvilke materialer, vi kan bruge med lille eller ingen bekymring og hvilke, vi skal vi være super opmærksomme på brugen af”, siger Pelle Munch-Petersen, der er idemand bag pyramiden, ph.d. og adjunkt på Det Kongelige Akademi – CINARK. 

Materialepyramiden blev første gang lanceret i 2019 i bogen ’Cirkulært Byggeri’. Bag projektet står senior- og juniorforskere ved det Kongelige Akademi – CINARK, som gennem flere år har arbejdet med grøn i arkitektur og byggeri. Den digitale version er udviklet i samarbejde med Vandkunsten og med økonomisk støtte fra Boligfonden Kuben. 

”Vi har fået mange positive og nysgerrige henvendelser fra almindelige håndværkere, undervisere på erhvervsskoler, praktiserende arkitekter og lægfolk. Vi tror på, at Byggeriets Materialepyramide ligesom madpyramiden kan blive en afgørende rettesnor og pædagogisk guide til alle danskerne, så de kan træffe de rigtige miljøvalg, når de handler i byggemarkedet, køber hus, bygger om eller bare ønsker mere viden på området”, siger Pelle Munch-Petersen. 

Ligesom madpyramiden kan materialepyramiden.dk med få klik hjælpe arkitekter og andre til en sundere materialesammensætning. Det digitale værktøj er baseret på frit tilgængelige Miljøvaredeklarationer (EPD) og er udviklet af Jan S. Kauschen fra Vandkunsten. 

”Livscyklusanalyser og beregning af klimapåvirkninger er kommet for at blive. I de mange år, vi har arbejdet med det, har det vist sig at sammenhængen mellem ressourceforbrug, miljøpåvirkninger, sundhedsrisici osv. er yderst udfordrende for alle parter. Med materialepyramiden kan man på en næsten legende måde få en fornemmelse af, hvilke materialer der normalt står for hvilke påvirkninger – en viden som det ellers kræver mange livscyklusanalyser at tilegne sig. Ofte bliver man overrasket over, hvor materialer befinder sig i pyramiden. Det er et godt grundlag for at starte en diskussion om anvendelse af materialer og bæredygtighed.”, siger Jan S. Kauschen.

 

Folkene bag materialepyramiden.dk håber, at arkitekter og andre faggrupper begynder at bruge det nye digitale værktøj i de tidligere faser af deres projekter.

”Vi forsøger at med materialepyramiden at skabe en bevidsthed om, at materialer ikke bare er noget, der skal være smukt og manifestere vores koncepter, men i virkeligheden i højere grad er noget, som er med til at føde vores koncepter og hele måden vi tænker i konstruktioner og arkitektur”, siger Pelle Munch-Petersen.

 

Mere info:

Henrik Bay

Pressekonsulent
Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design og Konservering

M +45 5353 4665
E  hbay@kadk.dk