Ny forskning peger på danskers enorme betydning for skriftdesign

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Ph.d.-afhandling viser arkitekten Knud V. Engelhards store nationale og internationale betydning for blandt andet skrifttypedesign. 

Vi møder skriftdesign overalt. Der er skriftdesign i alt fra beskeder og hjemmesider til logoer, nummerplader og vejskilte. Og flere danskere har været med til at udvikle, hvordan bogstaver og logoer ser ud. 

En person med enorm betydning er arkitekten og bogtrykkeren Knud V. Engelhardt (1882-1931). Det viser en ny ph.d. af Matthias Horneman-Thielcke, der er indskrevet på Det Kongelige Akademi og Designmuseum Danmark. Han er uddannet grafisk designer og har de sidste par år forsket i skriftdesign – blandt andet ved at grave i arkiverne på Designmuseet.

Ifølge Matthias Horneman-Thielcke er det svært at komme udenom, hvor vigtig Knud V. Engelhardt har været. Både herhjemme og i international kontekst. Engelhardt er kendt som en af Danmarks første såkaldte funktionalist. Han skabte blandt andet design til datidens sporvogne, logoer, vejskilte, tryksager, skrifttyper og meget andet. 

Matthias Hornemann-Thielcke fortæller om sit arbejde med Knud V. Engelhardt

En pioner der var forud for sin tid

”Min forskning viser, at Engelhardt var en pioner indenfor rationalisering af typografi og skriftdesign, ikke bare i Danmark, men også i en international kontekst,” fortæller Matthias Horneman-Thielcke og tilføjer, at Engelhardt var langt forud for sin tid. ”I arkiverne er der dokumentation for, at han allerede fra 1908 arbejdede med standardisering og funktionalitet, samt mange af de typografiske principper, som senere ville definere moderne typografi. Det er han aldrig blevet krediteret for, før nu.”

Engelhardt designede allerede i 1914 alfabeter, som først blev set i midten af 1920’erne hos det, der kaldes Bauhaus-bevægelsen. Hans design kan stadig opleves over 100 år efter - blandt andet på vejskilte i Hellerup. 

Senere på året udgiver Matthias Horneman-Thielcke sin ph.d. som en monografi på 250 sider. I den vil der også være fokus på diversitet. Ph.d.’en vil blandt andet omtale forskellige håndværk og nogle af de kvinder, der ikke er blevet anerkendt for deres bidrag til dansk skriftdesign. 

Mød Matthias Hornemann-Thielcke på konferencen ATypI den 22.-24. april, hvor han præsenterer dele af sin ph.d. på konferencen ATypI.