Det Kongelige Akademi flot repræsenteret på Arkitekturbiennalen i Venedig

Dato

Den 19. Internationale arkitekturbiennale i Venedig, der åbner den 10. maj, vil have fokus på vidensformer inden for arkitektur, og vil præsentere flere førende forskningsprojekter fra Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering.

Når den 19. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig åbner for publikum den 10. maj 2025 - med titlen Intelligens.Natural.Artificial.Collective - vil der være flere markante bidrag fra Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering.

Forskerne vil vise eksempler på aktuelle, banebrydende projekter - og dermed demonstrere, hvordan nye metoder og traditionelle tilgange til arkitektur kan bringe fremtidens byggeri i bedre balance med planetens grænser. 

Hovedkurator arkitekt og ingeniør Carlo Ratti har valgt et tema, der omhandler, hvordan arkitekturen bør benytte sig af mange forskellige vidensformer for reelt at kunne bidrage til de store udfordringer verden står overfor. Det er et tema, der ligger tæt om ad den alsidige og undersøgende forskning på Det Kongelige Akademi.

Jakob Brandtberg Knudsen, dekan for arkitektur på Det Kongelige Akademi, udtaler:

”Med Ratti’s tema peger Arkitekturbiennalen i Venedig i år på vigtigheden af viden og teknologi i udviklingen af bæredygtig arkitektur. Det er afgørende for Det Kongelige Akademi, at den viden, vi producerer, bidrager aktivt til at udvikle arkitektur i en mere bæredygtig retning, og at det sker i tæt dialog med branchen. 

Netop derfor er vi stolte af at være markant til stede i en stor, international kontekst og vise, hvordan ny forskning i arkitektur blandt andet kan koble biogene og lokale materialer samt digitale og traditionelle teknologier”.

Fire projekter fordelt i hovedudstillingen og de nationale pavilloner

Forskere ved Institut for Arkitektur og Teknologi ved Det Kongelige Akademi præsenterer tre forskellige projekter – to i den kuraterede hovedudstilling i Arsenale – og et i den britiske pavillon. Derudover har Institut for Arkitektur og Kultur, kandidatprogrammet Kulturarv, Transformation og Restaurering bidraget til den danske pavillon.

  • Center for Industriel Arkitektur (CINARK), under ledelse af professor Anne Beim viser forskning i biogene materialers betydning i det industrielle byggeri. De er inviteret af den chilenske duo Pedro Alonso og Pamela Prado til at udvikle et tækket, præfabrikeret facadesystem til en udendørs pavillon Deserta Ecofolie, en mikrobolig, der skal kunne klare stærke klimatiske udsving i Atacama ørkenen. (Arsenale/ 195-196)
     
  • Professor Mette Ramsgaard Thomsen og lektor Paul Nicholas fra Center for IT og Arkitektur (CITA) viser i samarbejde med 3XN/GXN projektet Local Resource/Collective Knowledge, hvordan arkitekturens værktøjer kan bruges i mindre, lokale sammenhænge, og hvordan lokalsamfundenes materialer, traditioner og tilgange kan informere en bedre og mere klimabevidst global arkitektur. Denne viden præsenteres gennem en stor installation lavet af lokale, biogene materialer.  (Arsenale/ 377 )
     
  • Professor og leder af Det Kongelige Akademis Biolab, Phil Ayres, deltager på den britiske pavillon med en stor vævet installation i rattan, baseret på traditionelle kagome-væveteknikker. Installationen Shimoni Slave Cave gengiver en del af det indre af Shimoni Slave hulerne i Kenya, og bidrager til pavillonens overordnede tema om kolonisering. Væveteknikken demonstrerer muligheder for arkitektonisk fabrikation og konstruktion uden behov for mekaniske eller kemiske fastgørelser. (Giardini)
     
  • Studerende, forskere og undervisere fra kandidatprogrammet Kulturarv, Transformation og Restaurering - med ph.d. stud. Alberte Hyttel Reddersen, lektor Thomas Kampmann og adjunkt Victor Boye Julebæk som projektansvarlige - deltager på udstillingen i den danske pavillon med titlen Build of Site. Hovedkurator Søren Pihlmann har fokus på transformation med afsæt i den danske pavillon og forskere og studerende har bidraget med opmåling, bygningsarkæologiske undersøgelser, ressourcekortlægningarkivstudier mm. til udstillingen. (Giardini)

 

For yderligere info kontakt

Pressekontakt

Uddybende projektbeskrivelser

Deserta Ecofolie: A Prototype for Minimum Dwelling in the Atacama Desert and Beyond Arsenale, stand 195-196

Center for Industriel Arkitektur - CINARK I samarbejde med Pedro Ignazio Alonso og Pamela Prado
Deserta Ecofolie: A Prototype for Minimum Dwelling in the Atacama Desert and Beyond
Arsenale, stand 195-196

CINARK, under ledelse af professor Anne Beim, er inviteret af den chilenske arkitektduo Pedro Ignazio Alonso og Pamela Prado til at co-udvikle en pavillon 'Deserta Ecofolie - A prototype for minimum dwelling in the Atacama Desert and beyond’ til hovedudstillingen på Arkitekturbiennalen i Venedig 2025. 
De har udviklet et biogent facadesystem til pavillonen på basis af tidligere og aktuel forskning i biogene materialers potentialer i det industrielle byggeri. Gennem facadesystemet vil de undersøge og afprøve en præfabrikeret tækket løsning (Hollandske teknik), monteret i trækassetter med brandhæmmende foranstaltninger i ler, ålegræs og korkprofiler. 

Ved at udstille en tækket, præfabrikeret facade i seks måneder vil CINARK’s forskere teste og dokumentere materialets potentialer i forhold til brug, holdbarhed og æstetik. De ønsker samtidig at demonstrere, hvordan biogene, tækkede elementer kan integreres i nutidig byggepraksis og dermed styrke grundlaget for en fremtidsrettet biogen arkitektur.

Det overordnede mål med pavillonen - Deserta Ecofolie er at undersøge og teste, hvordan mennesket kan leve i harmoni med ekstreme klimatiske omgivelser, her i en kontekst af Atacama-ørkenen i Chile. Ørkenens klimatiske forhold byder på store temperatur-udsving, betydelige fugtudsving i form af ekstrem tågedannelse og ekstrem solpåvirkning, hvilket stiller særlige krav til materialernes overfladeegenskaber og holdbarhed. 

De chilenske kuratorer har inviteret CINARK som partner fordi netop de biogene materialer, i særdeleshed tagrør, som CINARK er blandt verdens førende forskere indenfor, besidder egenskaber som gør dem i stand til at håndtere disse ekstreme udsving. Således viser tækkede løsninger sig at være det med bæredygtige.

Krediteringer

PUC Team – Pontificia Universidad Católica de Chile; Curators: Pedro Ignacio Alonso & Pamela Prado;  Francisco Albornóz; Rodrigo Escobar; Pablo Osses; Paulina Bitrán; Sebastián Cárcamo; Samuel Gonçalves; Francisco Salas; Sergio Ramírez; Milton Avilés;José Ortega 

CINARK Team; Anne Beim; Henriette Ejstrup Andersen; Johannes Schotanus; Astrid Juul Jørgensen; Jonatan Møller Larsen; Thomas Gerner, Tækker

Medvirkende Institutioner; ArtWorks – Art Production & Manufacturing; Porto Pontificia Universidad Católica de Chile; The Royal Danish Academy, School of Architecture, Copenhagen, Denmark; Faculty of Architecture, Design and Urban Studies Pontificia Universidad Católica de Chile School of Architecture. Atacama Desert Centre (CDA UC)

Funding: Realdania, Copenhagen, DK; The Danish Arts Foundation, Copenhagen, DK Dreyers Fond, Copenhagen, DK; MUDP - The Danish Eco-Innovation Programme

https://kglakademi.dk/da/case/biogene-praefabrikerede-facade

Local Resource / Collective Knowledge

Center for IT og Arkitektur – CITA og 3XN/GXN 
Local Resource / Collective Knowledge
Arsenale, stand 377

Local Resource / Collective Knowledge undersøger, hvordan arkitektur kan engagere sig i lokale fællesskaber, kulturarv og regenerative ressourcer gennem en materialebaseret praksis. I samarbejdet tager CITA, GXN og 3XN udgangspunkt i biennalens tema om at kombinere flere former for intelligens (kunstig, social, materiel) på tværs af tre konkrete steder i Danmark, Cuba og Italien.

Projektet udforsker, hvordan arkitektur kan indgå i de dynamiske økologier, den er en del af. Økologierne er i konstant forandring, og formet af skiftende forhold og indbyrdes forbundne relationer. I dag fremskynder klimaforandringerne deres transformationer, hvilket skaber nye usikkerheder og ændrer materialestrømme, habitater og lokale økonomier. Som et modsvar bidrager lokalt engageret arkitektur med et nyt perspektiv – ikke kun ved at gentænke ressourcepraksisser, men også ved at tage del i genoprettende processer, der genopbygger, regenererer og tilpasser sig lokale miljømæssige dynamikker.

Projektet zoomer ind på tre steder, der forbinder lokale og globale ressourcer samt praksis-fællesskaber gennem kortlægning og samskabelse af arkitektur, informeret af lokale økologier. 
I Jylland, Matanzas og Venedig skaber deltagelse i disse udviklende økologier og deres stedsspecifikke materialestrømme nye relationer mellem det byggede og det naturlige system. Ved at fremhæve det lokale, bevæger arkitekturen sig ud over udvinding og optimering og bliver i stedet en aktiv aktør i forhold til økologisk tilpasning og transformation.

Udstillingen præsenterer en 6 meter høj installation bestående af tre paneler, der hver repræsenterer de tre udvalgte steder. Hvert panel viser prototypiske facadebeklædninger baseret på nye materialesystemer: biopolymer-kompositter baseret på blå biomasse, biocement og vævning af palmeblade.

Prototyperne er udviklet i samarbejde med lokale partnere gennem en lokal økologisk kortlægnings- og samskabelsesproces, der integrerer kollektiv opfindsomhed og materialemæssig cirkularitet via en række teknologier, der spænder fra traditionel viden til højteknologi. Disse kortlægninger og processer udgør en del af projektets grundidé og vises gennem videoer og 3D-visualiseringer i udstillingsrummet.

CITA’s bidrag til projektet udspringer af det internationale forskningsnetværk “Building with Blue Biomass”, støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet, samt forskningsprojektet Eco-Metabolistic Architecture, finansieret af European Research Council (ERC) under EU's Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram (bevilling nr. 101019693).

Krediteringer

Projekt Team:  CITA; GXN; 3XN; COLLAB

Samarbejdspartnere: Università Iuav di Venezia; Computation in Architecture Masters programme, Royal Danish Academy - Architecture, Design, ConservationHavhøst; Vejle Fjordhave; Rios Intermitentes; Sustain.me; Consorzio di Tutela della Cozza di Scardovari DOP; Biomason; RambøllRed Bull

Funding: Realdania; Statens Kunstfond; Knud Højgaards Fond; Beckett Fonden, Dreyers Fond

Local Knowledge / Collective Ressource
Netværk skal udforske blå biomasse i byggeindustrien

Shimoni Slave Cave

Phil Ayres/ Chair for Biohybrid Architecture og Cave_bureau
Shimoni Slave Cave
Den britiske pavillon, Giardini

Professor Phil Ayres og Chair for Biohybrid Architecture (CBA) udstiller sammen med Cave_bureau en gigantisk rattan-vævning i den britiske pavillon.

Udstillingen har titlen "Geology Of Britannic Repair", og undersøger forholdet mellem arkitektur og kolonisering som parallelle, indbyrdes forbundne systemer. Udstillingen bevæger sig geografisk fra Storbritannien mod nordvest og Kenya og Great Rift Valley mod sydøst.

Cave_bureau har taget afsæt i Shimoni-hulerne i Kenya. Shimoni-hulerne blev brugt som opbevaringspladser for millioner af slaver, der blev sendt fra den østafrikanske kyst til Mellemøsten i løbet af det 19. århundrede. 

Den udstillede rattan vævningsstruktur gengiver en sektion af Shimoni Slave Caves i 1:1 ved hjælp af den gamle Kagome-væveteknik og computational design methods/ digitale desigmetoder udviklet ved CBA. Vævningen genfortolker dette rum af traumer som et rum for reparation og heling, og afdækker glemte historier samtidig med, at det omdefinerer det omgivende rum i den britiske pavillon. 

Væveteknikken, der er baseret på et tre-og sekskantet gitter, indlejrer metoder til at generere dobbelt krumning gennem udskiftning af sekskanter med forskellige polygoner. Dette gør det muligt at opnå komplekse geometrier ved hjælp af lige strimler af materiale. Teknikken giver muligheder for arkitektonisk fabrikation uden behov for mekaniske eller kemiske fastgørelser. 

På laboratoriet for biohybrid arkitektur forskes der aktivt i disse teknikker i forbindelse med Kagome Architectures-projektet, der fokuserer på at generere grundlæggende viden og nye konstruktionsmetoder til realisering af frit formede trægitterskaller i arkitektur ved hjælp af Kagome-væveteknikken. Projektet er finansieret af en 5-årig bevilling fra Carlsberg fondet.

Vævningen i den britiske pavillon blev oprindeligt udtænkt og produceret af CBA i samarbejde med Cave_bureau og Lousiana Museum of Modern Art (Danmark) til udstillingen Cave_bureau – The Anthropocene Museum i 2023.

Krediteringer

Cave_bureau: Kabage Karanja, Stella Mutegi
British Pavilion curators: Owen Hopkins, Kabage Karanja, Stella Mutegi, professor Kathryn Yusoff
Weave concept and digital development: Prof Phil Ayres, Jack Young 
Installation: Prof. Phil Ayres, Jack Young, You-Wen Ji, Xan Browne

Shimoni Slave Cave
Chair for Biohybrid Architecture
Chair for Biohybrid Architecture - Instagram
Venedig Biennalen - British Council
 

 

Bidrag til udstillingen Build of Site

Kandidatprogrammet Kulturarv, Transformation, Restaurering; Institut for Arkitektur og Kultur.
Bidrag til udstillingen Build of Site
Den danske pavillon, Giardini 

Alle bygninger er forskellige, både hvad angår den tekniske opbygning, de kulturhistoriske værdier og de arkitektoniske virkninger. 

På Kandidatprogrammet for Kulturarv, Transformation og Restaurering er et centralt afsæt derfor, at der forud for ethvert bygningsindgreb bør foretages en grundig registrering, analyse og værdisætning af den eksisterende bygning. Tilgangen fungerer som afsæt for deres undersøgelser og som omdrejningspunkt for de projektforslag, der fremstilles som led i studiet på kandidatprogrammet.

I forbindelse med Den Danske Pavillon på Venedig Biennalen 2025 har studerende, undervisere og forskere fra Kulturarv, Transformation og Restaurering bidraget med opmåling (analog og 3d scanning), bygningsarkæologiske undersøgelser, arkiv studier mm. Arbejdet har resulteret i et komplet opdateret tegningssæt af pavillonen (3d og 2d) samt kortlægninger af bygningsændringer over tid; byggetekniske problemstillinger; materialesammensætning, lagdeling og konstruktion; ressourcer og materialer mm.

Materialet har fungeret som grundlag for de videre undersøgelser i det danske bidrag til Venedig Biennalen 2025 udført af kurator Søren Pihlman (Pihlman Arkitekter) samt andre bidragsydere.
Udvalgte tegninger, registreringer og projektforslag præsenteres på udstillingen.

På kandidatprogrammet har materialet dannet udgangspunkt for en beskrivelse af en specifik transformationsholdning og bæredygtighedsstrategi. 

Disse har videre ligget til grund for en række projektforslag udviklet af de studerende som led i en semesteropgave. Projektforslagene spænder fra bevaring, systematisk vedligehold og minimal intervention til reparation, transformation og energiforbedring gennem ressourcebevidst omfordeling og genbrug af materialer.

Krediteringer

Studerende KTR: Annemette Sebbelin Juel Jensen, Aksel Leer, Alice Lindström, Anders Normann, Alva Nylén, Bertil Torp Hjorth Frandsen, Carolina Jernberg, Christian Lavik, Christine Geneser, Daniel Winther Lundsgaard, David Peter Tækker Levin, Emilie Møller Jensen, Høgni Jákupsson, Julie Hansen Abrahamsen, Klaramaria Plunger, Kristine Nissen, Lasse Hedevang Nielsen, Laura Kastrup Nielsen, Lucia Harder, Mads Christian Rosenvinge Falkbøll, Mari Reme Sagedal, Maria Åberg, Mia Christina Forslund, Samuel Scott Rees, Sarah Aarhus, Sebastian Førum, Sebastian Rueskov Grif, Selma Lindstedt, Sigrid Friis Christiansen, Rut Øgaard Schjelderup.

Forskere og undervisere KTR: Alberte Hyttel Reddersen, Caspar Wissing, Charlotte Thomsen Felding, Christoffer Harlang, Katja Nicoline Meyer, Lars Rolfsted Mortensen, Linda Thi, Mathias Rasmus Bayer, Nicolai Bo Andersen, Pia Dyrendahl Staven, Thomas Kampmann, Victor Boye Julebæk, Yngvild Wormdal Lund.

Funding: Organisationen bag Den Danske Pavillon (se www.dac.dk

Kulturarv, Transformation og Restaurering
Venedig Biennalen - DAC