

11 bud på fremtidens Langeland – Arkitektstuderendes visioner udstillet i Rudkøbing
Hvordan kan vi gentænke Langelands landbrugsejendomme- og jord med både klima og livskvalitet i centrum? Det spørgsmål har 4-års-studerende fra kandidatprogrammet Bosætning, Økologi og Tektonik arbejdet med.
De viste for nyligt deres visionære bud på omlægning af land og transformation af landbrugsbygninger i en udstilling i Besøgscenter Langeland i Rudkøbing. Udstillingen blev afsluttet med en offentlig debat med deltagelse af Langelands borgmester Tonni Hansen, lokale foreninger og borgere.
Tonni Hansen var begejstret for de studerendes arbejde: 'Det er imponerende flot, det må jeg indrømme. Hvis der ellers er en vilje og investorer udefra, der kan se de potentialer de unge arkitektstuderende også har kunnet se, så synes jeg absolut der er noget realisme i det', sagde han. 'Får vi skabt liv i bygningerne, får vi også skabt liv i landsbyerne, og så får vi gjort Langeland mere attraktiv, som et sted man gerne vil flytte hen.'
At også landmændene ser gode potentialer fremgår af en kommentar om udstillingen af Landmand Hans Jakob Clausen fra Rudkøbing i Fyns Amts Avis, hvor han bl.a. skriver:
'Alt i alt forlod jeg udstillingen fuld af optimisme og glæde, for jeg synes, de unge præsenterede nogle spændende idéer. Og med 772 nedlagte landbrugsbygninger er det et væsentligt indspark, når vi skal snakke Langelands fremtid. Her kan de unges kreative idéer være med til at åbne en debat – og hvem ved, måske en udvikling – der kan være med til at forme Langelands fremtid'.

Skaber billeder på, hvordan omlægning af det danske land kan se ud
Udstillingen er resultatet af et semesterforløb, hvor de studerende i efteråret 2024 fik stillet opgaven: 'Regenerative produktionsformer – gentænkning af land og brug på Langeland'.
Med udgangspunkt i et konkret område lidt syd for Rudkøbing udviklede de projekter, der forsøger at forene lokal produktion, naturhensyn, klimafaktorer og levegrundlag i nye, regenerativt orienterede sammenhænge.
På Langeland udgør 70% af arealet landbrugsjord , hvilket er 10% over landsgennemsnittet, og knap 800 landbrugsbygninger, bliver ikke brugt længere.
Det studerende har både arbejdet med, hvordan man kan omlægge landskaber – bl.a. i forhold til skovrejsning og udtagning af lavbundsjorde – og samtidig forholdt sig til, hvordan de mange nedlagte landejendomme på Langeland kan transformeres til nye formål eller hvordan helt nye bygningsværker eller kombinationer af nyt og gammelt, kan understøtte livet i en omlagt natur.
Fælles for alle 11 forslag er, at de ikke er tænkt som færdige løsninger men som fremtidsscenarier, der kan være med til at kvalificere debatten om Langelands udvikling – og måske så et frø til nye måder at bo, dyrke og leve på øen. På et tidspunkt, hvor det danske land skal omlægges markant gennem den grønne trepart, viser projekterne helt konkrete billeder på, hvordan vi kan sætte naturen fri og leve i en langt mere bæredygtig sammenhæng med den.