Gyldent tastatur til Commodore 64

Ny bog hylder kult-computer fra 1980'erne

Foto: Jesper Juul
Dato

Det var en af de mest solgte computere 1980erne og fik blandt andet hundredvis af unge til at mødes i dagevis. Der blev udgivet blade om den og mere end 5.500 spil, og nu har den legendariske Commodore 64 fået sin egen bog. 

Jesper Juul har en ph. d. og forsker blandt andet i spil på Det Kongelige Akademi. Han har skrevet bogen 'Too much fun', hvor historien om Commodore 64 bliver foldet ud. I dag er computeren med kassettebånd, joystick og spil som ”International Karate” retro og et samlerobjekt. Der findes fora på nettet, der dyrker og spiller nogle af de originale spil. Der er endda også begyndt at komme nye spil til maskinen.

Men da Commodore 64 blev præsenteret i begyndelsen af 1980erne, blev den præsenteret og solgt som en seriøs computer, fortæller Jesper Juul. På den måde kunne folk retfærdiggøre deres køb. 

”Det er først senere, at det bliver en spillecomputer. I starten blev den lanceret som et seriøst produkt til at lave regnskab og tekstbehandling på. Det tog nogle år, før den blev ikonisk som spilcomputer, og den var især populær i Europa og den mest solgte i Danmark,” siger Jesper Juul.

Spilgrafik, karatespil
.
Grafik, International Soccer
.

Hjemmecomputeren var et hit i Danmark

Commodore 64 blev produceret fra 1982 og frem til 1994 og solgt i over 12 millioner eksemplarer. Det var især i slutningen af 1980'erne og i løbet af 1990'erne, at den blev udbredt og dyrket som spilcomputer. Jesper Juul har selv deltaget i flere af de såkaldte demo- og copyfester, hvor unge mødtes for at konkurrere om teknisk kunnen. Og så blev spillenes koder brudt, så de kunne kopieres – en teknik der blev kaldt cracking. 

1
/2
Demoparty hvor unge mennesker spiller Commodore 64
Gyldent tastatur til Commodore 64
Foto: Jan Lund Thomsen
Foto: Jesper Juul

Bogen skriver sig ind i en række af bøger, der behandler teknologiens historie. Ifølge Jesper Juul er det på tide. 

”Mange tror, at Nintendo var det vigtigste mærke i tidligere computerspil, men i Danmarks spillede vi mest på hjemmecomputere i 1980'erne og starten af 1990'erne. Det er denne forhistorie, som bogen om Commodore 64 kaster lidt lys på,” fortæller Jesper Juul og tilføjer: ”SimCity blev i sin tid udviklet til Commodore 64.”

Bogen udkommer den 10. december.