Dispensation for gymnasial eksamen og andre adgangskrav

Hvis du ikke opfylder de krav, der er nævnt under Krav og regler, kan du søge om dispensation.
Ansøgningsfrist: 15. marts kl. 12.


Vi skelner mellem to forskellige slags dispensationer:
a) dispensation for gymnasial eksamen
b) øvrige dispensationer
Du skal redegøre for og dokumentere de forhold, der i dine øjne bør udløse en dispensation. Vi anbefaler, at du starter i god tid. Det kan ofte være tidskrævende at fremskaffe den nødvendige dokumentation. Din dispensationsansøgning skal uploades som bilag på optagelse.dk. En dispensation gælder det år, den er søgt og bevilget.

Forhåndsvurdering af dispensationsansøgning inden 4. januar

Hvis du har brug for en dispensation, har du mulighed for at få en forhåndsvurdering fra os. 
Du skal samle dit dispensationsmateriale og sende det til optag@kglakademi.dk inden den 4. januar. Vi vil bestræbe os på at give dig svar inden udgangen af januar.
Vi har ikke mulighed for at lave forhåndsvurderinger efter 4. januar; i stedet må du ansøge og uploade en dispensationsansøgning på optagelse.dk.

Dispensation for gymnasial eksamen

Hvis man ikke har en gymnasial eksamen, der giver ret til at søge om optagelse, kan man søge om dispensation.

På optagelse.dk skal du sætte kryds i ”Andet adgangsgrundlag”/jeg søger om optagelse med særlig tilladelse. 
Hvis du får bevilget dispensation, skal du følge optagelsesforløbet i kvote 2 for den uddannelse, du søger. Det er ikke muligt at deltage i kvote 1.

Hvornår er der grundlag for dispensation?

Når du søger om dispensation for gymnasial eksamen, skal du vise os, at du på anden måde har kvalificeret dig til den videregående uddannelse, du søger. 

Dispensationsudvalget ser på din ansøgning som et samlet billede af dine kompetencer, erhvervserfaring og forberedelse. Din erhvervserfaring, som betragtes som det centrale, skal som udgangspunkt være på 3 år eller mere. 

For at komme i betragtning til en dispensation for gymnasial eksamen skal du som udgangspunkt have enten

1) Akademiske kompetencer i kombination med relevant erhvervserfaring. Du skal som minimum kunne dokumentere følgende HF-fag: Dansk A, Engelsk B og Matematik C (eller tilsvarende fra det land du har taget eksamen i), og relevant erhvervserfaring eller

2) Kompetencer fra erhvervsuddannelse i kombination med relevant erhvervserfaring. Du skal som minimum kunne dokumentere bestået relevant erhvervsuddannelse med svendeprøve EUD (3,5 år eller længere) eller tilsvarende og relevant erhvervserfaring. 

Generelt om dit ansøgningsmateriale

Din dispensationsansøgning skal bestå af en motiveret ansøgning, et CV og dokumentation. Vi anbefaler, at du starter i god tid, og at du sætter dig ind i, hvad en god motiveret ansøgning er, og laver et overskueligt CV der giver akademiet et klart billede af dig og din baggrund. 

Det er vigtigt, at dispensationsudvalget kan se, at der er en ”rød tråd” mellem den uddannelse, du søger, og din baggrund og aktiviteter. Hvis den ikke er tydelig, er det vigtigt, at du forklarer sammenhængen.

Det skal også være tydeligt for udvalget hvilke kompetencer, du har opnået gennem din uddannelse og dine aktiviteter/erfaring. Disse kompetencer skal kunne erstatte de kompetencer, man normalt får gennem en gymnasial uddannelse.

Akademiets dispensationsudvalg ser på din ansøgning som et samlet billede af dine kompetencer, din erhvervserfaring og din forberedelse til den uddannelse, du søger. 

Du skal ikke vedlægge eksempler på, hvad du har lavet. Dispensationsudvalget skal alene tage stilling til, om du har de kompetencer, der skal til for at studere på Det Kgl. Akademi.

Dine kunstneriske evner bliver testet gennem optagelsesforløbet i kvote 2.

Krav til dit materiale

Dit ansøgningsmateriale skal samles, så det bliver overskueligt for udvalget at gennemgå.
Dit materiale skal afleveres som én samlet pdf-fil, som uploades som bilag på Optagelse.dk.
Din fil skal navngives på følgende måde: DISP + fornavn + efternavn + fødselsdato og måned, f.eks. ”DISPKajHansen2604”. 
Ansøgningsskemaet skal indsættes som side 1, din motivering som side 2 og dit CV som side 3. Herefter din dokumentation som skal være organiseret forståeligt. 

Husk at du skal dokumentere. Det er ikke nok at fortælle, at du har arbejdet et sted i en given periode. Du skal også vedhæfte f.eks. en udtalelse eller en lønseddel som dokumentation for det. 
Ansøgninger uden dokumentation behandles ikke.

Bemærkninger til ansøgningsskemaet:

1)UddannelsesGuiden (www.ug.dk) har lavet en serie gode råd til motiveret ansøgning Vær præcis, konkret og forklarende. 
Din motiverede ansøgning må kun fylde 1 side.

2)Der findes ingen ”opskrift” på et godt CV, men du skal på samme måde som ved en motiveret ansøgning tænke på, at nogen skal læse det. Informationerne skal være relevante, og det skal være opsat overskueligt. Varigheden af den enkelte aktivitet er vigtig.
Dit CV må kun fylde 2 sider.

3)Hvis du søger optagelse på baggrund af HF-fag i kombination med erhvervserfaring, skal du som min. have Dansk A, Engelsk B og Matematik C (eller tilsvarende fra udlandet). Hvis du først færdiggør dine fag til sommer, skal du skrive det under bemærkninger i ansøgningsskemaet.

4)Med ”erhvervsuddannelse med svendebrev” mener vi min. en 3,5-årig erhvervsuddannelse (typisk håndværksuddannelse), der er afsluttet med en svendeprøve. Du skal indsætte svendebrevet som dokumentation. Hvis du har fået medalje eller udmærkelse, så sæt også dette ind.

5)Med ”anden erhvervsuddannelse” mener vi øvrige uddannelser. Det kan være alt fra pædagog til en 2-årig uddannelse som E-designer med en overbygning i Design og business.
Du skal indsætte diplomer og karakterudskrifter som dokumentation.

6)Din erhvervserfaring har væsentlig betydning. Den skal have en vis varighed, da der gennem netop praktisk erfaring opnås nogle kompetencer, som kan fungere som en slags erstatning for de akademiske kompetencer, du mangler fra gymnasiet. Du kan altså ikke regne med at få dispensation, hvis du lige har afsluttet din uddannelse. 
Praktik, elevtid og frivilligt arbejde indgår ikke i vores beregning af din erhvervserfaring.
Husk at du skal dokumentere din erfaring. Det kan være ved udtalelser, lønsedler o.a.

7)Forberedende aktiviteter kan være alt muligt. Det skal være relevant i forhold til den uddannelse, du søger. Det kan være højskoleophold, frivilligt arbejde, aftenskole, rejser mm. 

8)Andet er alt det, vi ikke har tænkt på, men som du synes, er relevant.

Dispensation - Steiner-vidnesbyrd

Ansøgere med en bestået Steiner-HF er uden videre berettiget til at ansøge i kvote 2 og skal derfor ikke søge om dispensation.

Hvis du ikke har en Steiner-HF men har vidnesbyrd (12 års skolegang) fra en Steiner-skole, hvor der ikke er blevet givet karakterer, skal du søge om en særlig form for dispensation. Det gælder en del danske Steiner-vidnesbyrd men kun få udenlandske.

Når vi gennemgår dit vidnesbyrd, lægger vi især vægt på udtalelser i boglige fag så som dansk, litteratur, engelsk, historie, samfundsfag, matematik, fysik og årsopgave. Fraværsprocent vil også indgå i vurderingen.

Du ansøger om dispensation ved helt enkelt at uploade dit vidnesbyrd på optagelse.dk. Husk at sætte kryds i ”Andet adgangsgrundlag”/"Jeg søger om optagelse med særlig tilladelse" på optagelse.dk. Yderligere dokumentation ikke nødvendig.

Dispensation for kandidatreglen

Hvis du allerede har en 5-årig kandidatgrad fra Danmark eller tilsvarende fra udlandet, kan du i henhold til dansk lovgivning kun blive optaget på en ny videregående uddannelse i Danmark, hvis der er ledige pladser på den uddannelse, du søger om optagelse på.

Du kan søge om dispensation for denne regel, hvis der foreligger usædvanlige forhold. Usædvanlige forhold kan være, hvis du ikke kan benytte din kandidatuddannelse på arbejdsmarkedet pga. funktionsnedsættelse. F.eks. hvis du er uddannet dyrlæge og har fået pelsdyrsallergi, eller du er kirurg og har mistet førligheden.

Ønske om karriereskift og nye interesser betragtes ikke som et usædvanligt forhold. Det gør arbejdsløshed inden for udvalgte brancher heller ikke.

Du skal dokumentere, at dine erhvervsmuligheder er udtømte. Dokumentation kan være lægeerklæringer eller udtalelser fra f.eks. psykolog, sygejournaler eller andet.
Ansøgninger, der ikke er dokumenteret, vil ikke blive behandlet.

Hvis vi vurderer, at dine erhvervsmuligheder ikke er udtømte, vil du få afslag på din ansøgning om dispensation.

Vi laver ikke detaljeret statistik på dette område. Det skyldes, at ansøgeres forudsætninger er individuelle og ganske forskellige. Generelt kan man sige, at vi stiller store krav til dokumentation.

Du skal bruge ansøgningsskemaet: Andre dispensationer - ansøgningsskema, hvis du vil søge om dispensation for kandidatreglen.

Dispensation for Dansk A

Undervisning og eksamen på bacheloruddannelserne i arkitektur, design og konservering foregår på dansk, og derfor skal du beherske dansk på højeste niveau både mundtligt og skriftligt.
Gå tilbage og læs mere under Specifikke adgangskrav og regler.

Du kan søge om dispensation for dette krav, hvis du mener, at du har kompetencer i dansk, der svarer til dansk A.

Vi accepterer ikke udtalelser fra arbejdsgivere og lignende som dokumentation for sprogkundskaber. Det er heller ikke tilstrækkeligt, at du har været på dansk højskole, at der er talt dansk i familien, eller at alle ferier er afholdt i Danmark.
Ansøgere, der har gennemført 1.-9. klasse i den danske folkeskole og bestået alle discipliner i faget dansk, vil normalt få bevilget dispensation. Derudover har Det Kgl. Akademi ikke praksis for at dispensere for danskkravet i stort omfang.

Du skal bruge ansøgningsskemaet: Andre dispensationer - ansøgningsskema, hvis du vil søge om dispensation for danskkravet.

Dispensation for Engelsk B

Nogle få ansøgere har ikke engelsk på det krævede niveau i deres gymnasiale eksamen. Det gælder nogle skandinaviske erhvervsrettede eksaminer, og en del europæiske.

Du kan søge om dispensation for dette krav, hvis du mener, at du har kompetencer i engelsk, der svarer til engelsk B:

Dokumentation kan være bevis for sprogundervisning, eller at du har gennemført dele af anden uddannelse på engelsk i et engelsksproget land. Vi accepterer ikke udtalelser fra arbejdsgivere og lignende som dokumentation for sprogkundskaber. Det er heller ikke tilstrækkeligt, at der er talt engelsk i familien. Hvis du ikke kan dokumentere dine kompetencer i engelsk, skal du tage en sprogtest.

Det Kgl. Akademi har ikke praksis for at dispensere for engelsk-kravet i stort omfang. I stedet henviser vi til sprogtests eller gymnasial supplering. Ved supplering skal Engelsk B være bestået med karakteren 3,0 på den danske skala.

Dispensation for Kemi B

Denne regel gælder kun for ansøgere til Konserveringsuddannelsen, hvor kemi på B-niveau eller Bioteknologi A er et krav. Du kan gå tilbage og læse mere under Krav og regler.

Hvis du mener, at du har kompetencer, der svarer til Kemi B eller Bioteknologi A, kan du søge om dispensation. Du skal dokumentere kemi-undervisning på samme niveau som dansk Kemi B.

Ansøgere, der har bestået modul 1 og 2 på professionsbacheloruddannelsen til Bioanalytiker, vil normalt få bevilget dispensation. Derudover har Det Kgl. Akademi ikke praksis for at dispensere for Kemi B i stort omfang.

Du skal bruge ansøgningsskemaet: Andre dispensationer - ansøgningsskema, hvis du vil søge om dispensation for kemikravet.