

Magasin for Bygningskunst og Kultur nr. 9 stiller skarpt på boligen under forandring
Det nye nummer af Magasin for Bygningskultur behandler temaet 'Boligen under forandring'.
Verden ændrer sig, og det samme gør vores boliger. Med stigende urbanisering og demografiske forandringer, får vi nye behov for boligudformning og -udvikling. Samtidig er de miljømæssige konsekvenser af vores boligvalg, herunder den måde vi forbruger plads på, også til debat.
For eksempel ønsker danskerne hele tiden at bo på mere plads. Et forbrug der desuden ekskluderer mange fra boligmarkedet. Samtidig vinder tiny houses, mikroboliger og co-living-koncepter frem i Danmark som reaktion på det store boligforbrug.
Hvis vi skal skabe boliger, der ikke alene opfylder nutidens behov, men også befordrer en bæredygtig og inkluderende fremtid, er der brug for, at vi ved mere om disse dynamikker.
Det nye nummer af Magasin for Bygningskunst og Kultur handler om de mange facetter af denne udvikling, som både afspejler sociokulturelle, æstetiske, miljømæssige og økonomiske dynamikker.
Magasinet er redigeret af lektor Martin Søberg og ph.d.-studerende Camilla Muldorff Frellsen ved Det Kongelige Akademi, og artiklerne er både skrevet af medarbejdere ved det Kongelige Akademi og af eksterne forskere.
Det præsenterer gennem tretten artikler perspektiver på, hvordan vores boligformer tilpasser sig skiftende behov i en verden med store sociale og klimatiske udfordringer.
Input til den nye arkitekturpolitik
I marts 2025 præsenterede ekspertgruppen for en national arkitekturpolitik hvidbogen 'Attraktive og ansvarlige rammer for liv: Mindre ressourceforbrug, plads til natur og kvalitet for alle', hvoraf det fremgår, at der er behov at gøre boligudbuddet mere differentieret.
Hvidbogen understreger, at det er vigtigt at skabe boliger, der er tilgængelige for alle, uanset livsfase, familieform eller økonomisk situation. Det er afgørende, at vi udvikler boliger, der fremmer social inklusion og sammenhængskraft med respekt for miljø og ressourcer.
Dette nummer af Magasin for Bygningskunst og Kultur leverer også vigtige input til, hvordan en sådan udvikling kan foregå.