Ny bog: 100 københavnske bygningers bæredygtige potentiale

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Bogen '100 Copenhagen Typologies, Re-use, Adaptation and Mixed-use Architecture' præsenterer 100 bygninger i København, der enten har ændret funktion gennem tiden – eller kan indeholde mange forskellige funktioner i fremtiden. Bogen skal inspirere studerende og udøvende arkitekter til, hvordan vi kan genbruge og designe bygninger mere bæredygtigt i fremtiden.

Bogen, der er udarbejdet af studielektor Martin Marker og 60 bachelorstuderende fra Institut for Bygningskunst, By og Landskab, beskriver København som et wunderkammer af bygninger. 

Den viser 100 udvalgte bygninger, der enten har ændret funktion over tid – eller, hvis det er nyt byggeri - kan indeholde flere funktioner, nu og i fremtiiden.

Det fyldige inspirationskatalog kan samtidig læses som en arkitekturguide til Københavns både mest ikoniske men også mere ukendte arkitektoniske værker.

Blandet brug af bygninger
I forlængelse af, at FN forudsiger, at knap 70% af verdens befolkning vil leve i urbane områder i 2050, vil genanvendelse og varieret brug af bygninger blive endnu mere påkrævet i fremtiden.

Bogens fokus er derfor ikke de æstetiske kvaliteter af de udvalgte bygninger men derimod deres rumlige kompleksiteter, og hvordan de kan bruges dynamisk og på nye måder igen.

'Måske er det på tide at omdefinere den generelle måde at tænke ny arkitektur på.', siger Martin Marker. 'Udgangspunktet bør være, så ofte som muligt, at om-programmere eksisterende strukturer og arbejde med det, der allerede er der. Det er en langsom revolution. Det - selvom det er en banal pointe - er fortsat en lille del af nutidens arkitektoniske praksis. I det mindste bør vi designe bygninger, der ikke kun er monofunktionelle, men også giver mulighed for fremtidigt potentiale fra den indledende skitse.'



Studieopgave baseret på enkle dogmer
De 100 bygninger er udvalgt af de studerende ud fra kriterier om deres potentialer for forandring, men også ud fra en nysgerrighed efter at forstå, hvilke funktioner de bygninger vi går forbi dagligt, rent faktisk rummer.

For at skabe et sammenhængende katalog, har de studerende udarbejdet en situationsplan, en tegning til at forstå de rumlige kvaliteter og placering af funktioner, en sort/hvid optegning, en beskrivende tekst og et sort/ hvidt fotografi at stedet.