Nyt hovedbibliotek i København
Folkebibliotekets rolle er bl.a at oplyse og uddanne. Engang var det hovedsageligt gennem bøger, tidsskrifter osv. I dag er opgaven en anden, hvordan ser videns- og kulturformidling ud i dag og i fremtiden. Kan arkitekturen være med til at give folkebibliotekerne en rolle i fremtiden. Samtidig er projektet en undersøgelse af hvordan vi transformerer bygninger og gør plads til nye funktioner.
Med Østre Elektricitetsværk på Østerbro som ramme om det nye hovedbibliotek i København, har jeg med projektet undersøgt hvordan man kan transformere og hvordan bibliotekets rolle skal være i fremtiden.
Mit primære fokus har været på bogens rolle, det at danne ramme om bogen som medie. Jeg har haft fokus på at skabe rum og steder med et behageligt lys og et sted man kan sidde i rolige omgivelser, om man er på biblioteket for at studere, for at læse en bog eller blot for at låne.
Der er også blevet plads til en foredragssal og en udstillingshal, da disse to aktiviteter kan være med til at understøtte bogen. Så en aktivitet i foredragssalen kan inspirere til, hvilke typer af bøger der sættes op udstillingshylderne i denne uge. Udstillingshylderne er placeret på bogtårnene i maskinhallen, formen kommer fra de gamle dampturbiner som før har været i bygningen. Ligeledes har måden man bevæger sig om disse turbiner været med til at inspirere så man bevæger sig rundt om bogreolen.
Disse bogtårne er koblet sammen med svalegangene, som også er her man kommer ind i udstillingssalen og dele af kedelhuset. Dette gør at de fleste gæster vil passerer disse tårne i løbet af deres besøg.
Lys har haft en stor betydning for de ting jeg valgte at tilføje. Dette har haft en stor betydning for specielt kedelhusets nye dæks udformning. Her gjaldt det om at få lys ned i 1. kælderetage, da dette også er et sted for de besøgende. Ligeledes har det været med til at placerer de forskellige funktioner, fordi både de steder hvor man skal sidde og læse eller studere skal man have nok lys ind men helst ikke direkte sol.