Fængslet mellem by & miner
MUREN
Projektet undersøger beboelse af muren - at bebo muren som et begrænset menneske, med få muligheder for at veksle frit mellem mur, natur og samfund - som retspsykiatrisk patient. At være indespærret af muren, indkapsles forvarringen af mennesket, dette uden at den indsatte føler sig begrænset af muren.
Ideen om et traditionelt fængslet udfordres ved at den indsatte bebor muren og derved ikke har udsyn til den, men derimod til landskabet som agerer mur. Landskabet bliver derved en del af indespæringen / indespæringen en del af landskabet. Udsigten vil derimod være et konstant blik på Kirunas landskab og dermed indgå i behandlingen af den indsatte.
STEDET
Det retspsykiatriske fængsel er placeret i Kiruna i et udfordrene minelandskab. Blandt skov, sten og bjerge. I en by der konstant er i forandring og rykkes mere og mere øst over. Placeringen er i en gammel sprængt mine der allerede er sammenstyrtet og derfor konstant.
Decentraliseringen - foreviget sted. Resten af byen rykkes ala byplanen KIRUNA FOREVER. Befolkningen i Kiruna forekommer som et nomade folk som konstant er i bevægelse pga. minens sammenstyrtninger og utilregnelige adfærd. Ligesom de indsatte i fængslet er tidsperspektivet for fremtiden uvis.
DOMMEN
Ubetinget straf. Forskellen på et almindeligt fængsel og et retspsykiatrisk er, at tiden er ubestemt og det kan være den indsatte ender sine dage i fængslet. En dommer beslutter i samråd med retspsykiatrien hvornår behandlingsdommen ender og den indsatte igen kan færdes frit. Derudover har den indsatte i retspsykiatrien privilegier ala udgang efter god opførsel i en længere tidsperiode - dette skal optjenes iform af god opførsel.
arkitekturen til resocialisering?