Østre Elektricitetsværk

Transformation af funktionstømt bygning
Navn
Alexandra Gude
Uddannelsesgrad
Kandidat
Fagfelt
Arkitektur
Institut
Bygningskunst og Kultur
Program
Kulturarv, Transformation og Restaurering
År
2023

Projektet tager udgangspunkt i en transformation af Østre Elektricitetsværk, så det i fremtiden bliver identitetsbærende for Østerbro og danne ramme for en levende bygning, der i højere grad integrerer byen omkring og bliver et samlingspunkt for mange.

Østre elektricitetsværk er opført i 1902 af stadsarkitekt Ludvig Peter Fenger og arkitekt Martin Ludvig Philip Clausen. Værket består af flere sammensatte bygninger, sammenholdt af en karaktergivende facade mod Øster Allé.

Gennem årene er værket blevet udvidet, ombygget og moderniseret ad flere omgange. Alle bygninger, med undtagelse af akkumulatorbygningen, er bygget i gule tegl. I midten af den markante facaden står maskinhallen. Mod vest kedelhuset, bag en mindre magasinbygning, hvor også den høje skorsten skyder op. Den tidligere højspændingsbygning fra 1925 og nu transformerstation, ligger til højre for maskinehallen og afslutter facaden mod øst. Bygningen er i tre etager og opført i samme stil som værkets ældste bygninger. Anlægget består desuden af en tidligere portnerbolig og fungerer i dag, som kontorer med indkørsel til østre elværk, en værkstedsbygning, mindre skure og parkering, samt akkumulatorbygningen fra 1939-40. 

Intention

Det er vores hensigt at stille forslag til, hvordan man transformerer Østre Elektricitetsværk så de arkitektoniske kvaliteter fremhæves og fortællingen om Københavns industrihistorie videreformidles og styrker bevidstheden om vores kulturarv.

I samarbejde med Maya Ermter Ramsøe.

Registrering
1
/6
Eksteriør
Interiør

Kontekst

Østre elektricitetsværk er centralt placeret på Østerbro overfor Fælledparken og Triangel metro. Ved anlæggelse af de kommunale elværker, var vand en vigtig kilde til afkøling af maskinerne, hvorfor Østre Elværk anlægges nær Sortedamssøen for at kunne forsyne både Østerbro og dele af Nørrebro, samt Københavns sporveje med elektricitet.

1
/3
1:500 Snit A-A
1:500 Snit B-B
1:500 Situationsplan

Projekt

Østre Elektricitetsværk skal i fremtiden består af kunstværksteder for tekstil, keramik og træ med tilhørende atelier i den gamle kedelhus og portnerbolig.  Maskinhal og kælder omdannes til udstillingrum og arkiv og Højspændingsbygning til bibliotek, læsesal og café i forlængelse af plads og park.  I projektforslaget, restaurere, addere og substrahere vi dele af bygningen, så de arkitektoniske kvaliteter som gennem tiden er gået tabt forstærkes. Ligeledes vil vi skabe en bedre forbindelse mellem de sammenbyggede bygninger og omgivelser.

 

1
/0
1:50 Opstalt set fra Øster Allé
1:50 Tværsnit
1:50 Plan, stue
1:50 Længdesnit

Detalje

Projektet tager udgangspunkt i en nøjsom efterisolering, som forudsætter at anlægget kan bruges i fremtiden, uden at kompromittere de bærende bevaringsværdier. I maskinhal bevares de eksisterende vinduer og der tilføjea nye forsatsvinduer og døre. Taget efterisoleres med træfiberisolering og tilbageføres til naturskifer, ligesom den indvendig beklædning fjernes og bræddebeklædning rekonstrueres. 

1
/0
1:5 Detalje, tagfod
Visualiseringer
1
/3
Maskinhal
Kælder
Ankomst

Det Kongelige Akademi understøtter FN’s verdensmål

Siden 2017 har Det Kongelige Akademi arbejdet med FN’s verdensmål. Det afspejler sig i forskning, undervisning og afgangsprojekter. Dette projekt har forholdt sig til følgende FN-mål