Automatiseret Bygningskonstruktion - Hvordan man printer et hus

Kategorier
Publikation

CINARK OVERBLIK 

Man kan i dag printe en plastikmodel af eksempelvis en mobiltelefon ud fra en 3D tegning - men kan man også printe et helt hus?

Nye fremstillingsprocesser baseret på automatiseret bygningskonstruktion peger på potentielt store produktivitetsforbedringer i byggesektoren. Samtidig åbner disse nye teknikker for vidtrækkende arkitektoniske muligheder. Man kan eksempelvis lave komplicerede skalkonstruktioner og detaljerede overflader uden at prisen øges.

Fremstillingsprocesserne kaldes samlet for Rapid Prototyping (RP) og dækker over en række forskellige metoder hvor man direkte fra en digital 3-D computermodel laver fysiske modeller. En designer kan allerede i dag hurtigt og billigt lave en plastikmodel af f. eks. en ny komponent til en bil og derved prøve den af i 1:1.   Disse nye produktionsformer vil ud over de økonomiske gevinster give arkitekter og ingeniører nye muligheder som formgivere. Selvbærende, materiale-optimerede konstruktioner vil være en oplagt udviklingsretning, og der lægger således et stærkt materiale- og ressourcebesparende potentiale i metoderne.

Målet med denne rapport er først og fremmest at beskrive de grundlæggende teknikker og muligheder. Herudover beskrives de arkitektoniske potentialer samt mulige fremtidige indsatsområder i forhold til dansk byggeerhverv.

Forfatter er Arkitekturlærer, arkitekt Jakob Knudsen