Arkitektur på det indiske subkontinent
Det Kongelige Akademi
Danneskiold Samsøes Alle 51
København K
Danmark
Det Kongelige Akademi holder i foråret 2023 en forelæsningsrække om renæssance, manierisme og barok. Lektor Thomas Hilberth, Arkitektskolen Aarhus, forelæser her om arkitektur på det indiske subkontinent.
Området, som i dag er kendt som Indien, er et kunstigt konglomerat af vidt forskellige geografiske og klimatiske egne, befolket af talløse lige så forskellige folkeslag, stammer og kulturer med hver deres sprog og et utal af ulige religioner og trosretninger. Billedet bliver ikke mindre farverigt gennem den indflydelse talrige krigsherrer, usurpatorer, kolonialister, handelsdrivende, pirater, pilgrimme og missionærer etc., med hver deres medbragte skik og traditioner i løbet af årtusinder, har haft på diverse steder på det store subkontinent.
Resultatet er et evigt fascinerende sammensurium og overflødighedshorn af et samfund, som har frembragt store herskere, maharajas, videnskabsmænd og tænkere sammen med fænomenale kunstnere og håndværkere, der har efterladt enestående bygningsværker af unik fremtoning og kvalitet, som den dag i dag, hundrede år senere, stadigvæk inspirerer og indgyder beundring.
Forelæsningen forsøger at tegne et kort overblik over nogle af de vigtigste elementer som karakteriserer arkitekturen på det Indiske subkontinent. Den spænder fra de første byer langs Indusdalen i Harappakulturen fra 3300 før vores tidsregning til nogle af de største monumenter, som Stormogulerne byggede inden Briternes berygtede handelskompagni overtog regeringen i 1757.