
Projektbeskrivelse - ulighed i sundhed og fysisk inaktivitet: Seniorer
Resumé: Formål, casestudier, forskergruppens sammensætning og forskningsspørgsmål
Resumé: Formål, casestudier, forskergruppens sammensætning og forskningsspørgsmål
Nærværende interdisciplinære forskningssamarbejde har til formål at skabe forskningsbaseret viden om, hvordan vi ved at forandre eller forbedre det fysiske miljø kan fremme fysisk aktivitet og sundere livsstil hos socialt dårligt stillede seniorer med udgangspunkt i lokalsamfundet. Interventionerne vil dels adressere de ældres behov for indflydelse over muligheder for aktivitet (non excercise fysisk aktivitet såvel som fysisk aktivitet), dels adressere muligheden for at udvikle aktivitet for seniorerne i et samarbejde mellem målgruppen, forskere og lokalsamfundet.
Bykvarteret Kongens Enghave er i dialog med Københavns Kommune udvalgt som studiecase. Kongens Enghave er kendetegnet ved fysisk-rumlige og socioøkonomiske karakteristika, der tilsammen kan have en negativ indflydelse på fysisk aktivitet og sund livsstil.
Kvarteret har til gengæld samtidig en lokalsamfundsstruktur med lokale ildsjæle og en kommunal opbakning via et kommende Områdefornyelse (2015-20), som tilsammen gør, at det vil fungere som oplagt arena for interventions- og udviklingsaktiviteter, der vil kunne skabe nye former for sammenhængskraft i lokalsamfundet. Tre universiteter er gået sammen om at samle, styrke og befrugte det nuværende spredte vidensfelt i Danmark og gøre forskningsresultaterne anvendelige for praksis og anden forskning.
Indgangen er en bred forståelse af folkesundhed, som tager afsæt i menneskers dagliglivsarenaer. Særligt fokus er rettet på hverdagslivsaktiviteter, og hvordan bevægelse og fysisk aktivitet kan understøtte sundhed og livskvalitet. Udfaldsmål vil omfatte social kapital, selvrapporteret sundhed og andre virkninger på øget livskvalitet. Dette leder frem til to centrale forskningsspørgsmål:
- Hvordan kan vi skabe bedre sammenhænge mellem det fysiske lokalmiljø og sundhed, sociale fællespraksisser og kropskultur med udgangspunkt i nye, tværfaglige, videnskabelige metoder?
- Hvordan kan forandringer eller forbedringer af det byggede lokalmiljø understøtte nye kropskulturer, bevægelse og sociale aktiviteter samt fremme oplevelseskvaliteter og mental, social og fysisk folkesundhed for de ældre?
Forskningsprojektet udføres af tre danske universiteter i fællesskab, der til formålet har etableret et nyt, tværfagligt viden- og udviklingsnetværk under navnet 'Activity- and health-enhancing Physical Environments Network' (APEN). Ved at have en tværfaglig vinkel på et relativt nyt forskningsområde indskriver netværket sig markant i et voksende internationalt forskningsfelt med den hensigt at fremme kvaliteten af det byggede miljø og folkesundheden.
Ingen enkelt forsker eller institution besidder i dag alene den viden eller kunnen, det kræver for at kunne løse en så mangesidig og kompleks opgave. Netværket består af Københavns Universitet (KU), Syddansk Universitet (SDU) og Kunstakademiets Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK).