1,4 millioner til forskningsprojekt om boligidealer 1930-1960

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Danske boligidealer er under forandring. Krav om bæredygtighed har sammen med nye livs- og arbejdsformer har skabt behov for at ændre den danske boligkultur. Men hvordan vokser nye boligdrømme frem? Augustinus Fonden har bevilligt 1,4 milioner til en undersøgelse af, hvordan boligidealer bliver til.

Forskningsprojektet BO GODT! Udviklingen af nye boligidealer i perioden 1930-1960 vil undersøge, hvordan velfærdsstat, arkitektur og populærkultur spillede sammen i udviklingen af nye boligidealer i Danmark i 1930-1960, herunder hvilke værdier og normer, der var i spil. Projektet fokuserer på en periode, som på flere måder minder om i dag: Samfundet var under forandring, og ny teknologi og livsvilkår krævede nye måder at bo på.  

Fra samfundsproblemer til boligdrømme
Projektet sætter fokus på interaktionen mellem stat, civilsamfundsaktører og populærkulturelle platforme så som Alt for Damerne, Tidens Kvinder, boligudstillinger mv. Ved at se på de forhandlinger, der dengang foregik mellem krav og præferencer, mellem lovgivning, fagbranchen og folket, vil projektet give indsigt i, hvordan samfundsproblemer, boligpolitik og arkitektur over tid forvandles til nye boligidealer og boligdrømme.

Forside til bogen Bo Bedre fra 1937, hvor en række af tidens førende arkitekter giver gode råd om, hvordan man skal bo

Holdet bag projektet
Forskningsprojektet gennemføres i samarbejde mellem 
arkitekturhistoriker ph.d. Jannie Rosenberg Bendsen og lektor Martin Søberg fra Institut for Bygningskunst og Kultur på Det Kongelige Akademi, seniorforsker Mette Mechlenborg fra BUILD på Aalborg Universitet og Det Kongelige Bibliotek.