Engelsk, tysk og dansk nyklassicisme

Dato
10.11.2021
Tidspunkt
15.00 - 16.30
Adresse

Festsalen
Danneskiold-Samsøes Allé 51
København K
Danmark

Pris
Gratis adgang

I løbet af efteråret 2021 præsenterer Det Kongelige Akademi en forelæsningsrække om tidlig moderne arkitektur (1750–1900). I denne forelæsning vil Professor ved Institut for Bygningskunst og Design, Peter Thule Kristensen, forelæse om engelsk, tysk og dansk nyklassicisme.

Omkring 1800 bliver klassicismens monopolstatus anfægtet. Dette sker i kølvandet på en række forandringer, der karakteriserer samfundet i tidsrummet 1750-1890: en ny opfattelse af historien, videnskabelige revolutioner og opkomsten af nye offentligheder og klasser. Sideløbende med genopdagelsen af ikke-klassicistiske strømninger som f.eks. gotik arbejder en række arkitekter dog fortsat videre inden for et klassicistisk formsprog på måder, der vidner om en ny og mere fragmenteret forståelse af verden. 

Karl Friedrich Schinkel, opstalt og facadeplan af en bygning, 1840. Kilde: The Met. Public Domain.

Forelæsninger tager afsæt i klassicistiske værker af tre toneangivende og originale arkitektpersonligheder, der på hver deres måde nyfortolker et klassicistisk repertoire:

  • Den preussiske arkitekt Karl Friedrich Schinkel (1781–1841) udvikler omkring Berlin en stram og abstrakt form for klassicisme med vægt på tektonik (”sammenføjningens kunst”), der passede ind i Preussens politiske projekt om Berlin som et nyt Athen og centrum for tysk kultur og dannelse.
  • Den engelske arkitekt John Soane (1753–1837) står bag en sammensat og pittoresk genbrug af ikke mindst den romerske formverden, hvor han trækker på inspiration fra både italieneren G.B. Piranesis arkitekturfantasier og på formprincipper fra den engelske landskabelige havekunst.
  • Den danske arkitekt Gottlieb Bindesbøll (1800–1856), der på dansk grund med et hovedværk som Thorvaldsens Museum introducerede en ny, udogmatisk og kulørt udgave af klassicismen, der ville have været utænkelig hos en ældre dansk nyklassicist som C.F. Hansen, og som på et politisk plan indvarslede demokratiet i Danmark.