Arkitekturens Dag: Poetisk Dagslys

Foto: Laura Stamer
Dato
02.10.2023
Tidspunkt
14.00 - 19.00
Adresse

Dagslys Pavillon
Gråbrødre Torv
København
Danmark

Pris
Gratis Adgang

Arkitekturens Dag: Pavillonen ’Poetisk Dagslys’, der er i øjeblikket er placeret på Gråbrødre Torv, udfolder dagslysets rumlige egenskaber og dets sanselige, æstetiske og poetiske potentiale. I anledning af Arkitekturens Dag fortæller folkene bag om projektet.

Pavillonen ’Poetisk Dagslys’ udfolder dagslysets rumlige egenskaber og dets sanselige, æstetiske og poetiske potentiale.

Pavillonen består af tre hovedrum, der repræsenterer tre forskellige former for dagslys: sollys, himmellys og reflekslys. Alle tre typer af dagslys kan være til stede samtidig eller i par, henholdsvis sollys og reflekslys eller himmellys og reflekslys.

De tre hovedrum formidler konceptuelt én af de tre typer af dagslys, henholdsvis det rettede sollys, det diffuse himmellys og reflekslyset. De tre hovedrum er forbundet af en mørkere gang, som danner et mellemrum mellem de tre lyse rum.

Med placeringen på Gråbrødretorv undersøger pavillonen muligheden for at fortætte i den indre by i København – og peger dermed også på den bæredygtige by.

Dagslys i en bæredygtig kontekst
Dagslys er et arkitektonisk element, der skaber værdi på tværs af de tre bæredygtighedsaspekter, som indebærer sociale, økonomiske og miljømæssige aspekter.

Dagslys bidrager til sundhed og velvære. Menneskets eksponering for dagslys spiller f.eks. en rolle i forhold til vinterdepressioner. Studier viser at strategisk adgang og udsigt til omgivelserne samt dagslys øger menneskers produktivitet med 18%. Ligeledes viser studier, at børn lærer 20-26% hurtigere i skoler med optimalt dagslys.

Intelligent udnyttelse af dagslys kan medføre en energibesparelse på 50-75% i dagtimerne grundet mindre brug af kunstig belysning, som har betydning for den økonomiske bæredygtighed.

Placering, orientering og udnyttelse af vinduer har betydning for en bygnings energiforbrug i drift. Selve mængden og kvaliteten af glasarealet har betydning for bygningens indlejrede CO2, idet 1 m2 glasareal har et markant højre CO2-aftryk end 1 m2 ydervæg i træ. Fra et klimaperspektiv kan det derfor betale sig at højne kvaliteten frem for kvantiteten af dagslys.

Kom og hør Louise Grønlund (Det Kongelige Akademi - Institut for Bygningskunst og Design), Claus Pryds (Claus Pryds Arkitekter) og Nanet MAthiasen (AAU Build) fortælle om projektet.