Om programmet
Programmet er del af arkitektuddannelsens 3-årige bachelorforløb. Læs mere om programmets faglige indhold og opbygning her.
Helhed & Dels målsætning er at uddanne kritisk engagerede og selvstændige bachelorer i arkitektur, der gør sig umage og som kan tænke sig om. Studerende på Helhed & Del skal bidrage til at skabe høj arkitektonisk kvalitet i samfundet, og på studiet bliver man godt rustet til først et praktikophold og senere et job i faget.
På Helhed & Del opbygger man kompetencer til at reflektere selvstændigt over, analysere, formgive og foreslå løsninger på komplekse faglige problemstillinger. Det sker via et fokus på forholdet mellem fagets kunstneriske intention, aktuelle samfundsmæssige udfordringer, materialer og teknologier.
Helhed & Del er formet som et intensivt og ambitiøst forløb. Hvert semester består henholdsvis af en idé-genererende og formgivende workshop og af en opgave, der introducerer uddannelsens forskellige fagområder. Gennem det treårige forløb tones det stadig mere mod samspillet mellem bygningskunst og design. Boligen er central på studiet, både i form af enkeltbygninger, samlede anlæg, samt bygninger med en særlig funktion og aktualitet som for eksempel en arkitektskole i Kalundborg.
Det er målet for Helhed & Del at giver vi de studerende almene kompetencer i analyse, programmering, skitsering og projektering. Herunder får de viden om fagets tradition og historie, om byggeteknik, konstruktion og materialer. Helhed & Del har oprettet en grundskole i tegning og forskellige modelteknikker på første år og tilbyder undervisning i redskabsfag, tegning og IT.
På studiet opøves der særlige kompetencer i arkitektonisk gennemarbejdning, detaljering og projektering og i brug af designmetoder og digitale teknologier, herunder digital fabrikation (CNC). Der bliver arbejdet med at træne den analoge rumlige skitsering, der kan støtte designprocessen og den hurtige visuelle kommunikation. De samfundsmæssige udfordringer med bæredygtig udvikling og digitaliseringen af fagets processer og metoder indgår centralt i undervisningen. Ved at rammesætte udfordringer opnås arkitektonisk kvalitet og herigennem bæredygtighed og ressourcebesparelser.
Forskellige sider af faget bliver trænet gennem arkitekturøvelser, rum- og formøvelser, projekteringsøvelser og værkstedsøvelser. Der løber en rød tråd gennem alle opgaver og videre til en større, generel diskussion i faget og i arkitekturhistorien. På den måde lærer man som studerende at navigere og at forme sin egen position i faget.
Undervejs vil tvivl, frustration og det at lave fejl være en del af processen mod at blive en dygtig arkitekt. Det hjælper vi de studerende med. Det er nemlig udviklende, sundt og godt og en del af Helhed & Dels DNA.
Opbygning
Opbygning
Hvert semester starter med fælles fag for alle bachelorstuderende på arkitektur, hvorefter Helhed & Dels semestre ser således ud:
1. semester
Grundskole i repræsentationsteknikker, semesteropgave hvor skalaen er en mindre bolig, IT-kurser (Adobe og AutoCad) og croquis.
2. semester
Workshop om materialer og deres transformation, semesteropgave hvor skalaen er et mindre anlæg som f.eks. et Naturcenter eller udstillingsbygning, IT-kurser (Rhino og AutoCad) og croquis.
3. semester
Workshop med digital fabrikation, semesteropgaven ”Hus i hus” – transformering af eksisterende landbrugsbygninger, IT-kurser (Rhino & CNC) og croquis.
4. semester
Workshop med træmodeller og workshop med ler og gipsmodeller, semesteropgave hvor skalaen er et vertikalt hus med boliger og en valgfri bi-funktion i basen, IT-kurser (Rhino) og croquis.
5. semester
Workshoppen ”Bæredygtighed og Arkitektur”, workshop med 1:1 (byggeri, inventar, møbel), intro til praktik og praktiksupport, GIS og VR. Bacheloropgaven med titlen: ”Det særlige bygningsanlæg”. Gennem tiden har denne opgave haft temaer så forskellige som ”Kirke i Nordhavn”, ”Søfartsmuseum i Svendborg” og ”Arkitektskole i Kalundborg”.
6. semester
Praktikforløb eller udveksling.
Sprog
Sprog
Undervisningen foregår på dansk.