1:50

Revision*PLV61

Navn
Frederik Hedely Jansen
Uddannelsesgrad
Kandidat
Fagfelt
Arkitektur
Institut
Bygningskunst og Kultur
Program
Kunst og Arkitektur
År
2024
Udmærkelser
Nationalbankens Jubilæumsfonds legat

Projektet reviderer et nedrivningstruet bolighøjhus på Peder Lykkes Vej 61. Via gentænkningen af højhusets nedbrudte elementer, introduceres en mellemzone som diskuterer boligernes fremtidige domesticering og udfordrer husets funktionelle specificitet. Projektet rejser spørgsmålet om hvorvidt vi bør betragte efterkrigstidens almene boliger som statiske tilstande, eller latente ufærdige projekter.

På Amager i et sytten etagers beton højhus med internt telefonsystem, fælles køkken, eget værtshus, minimarked og 240 boliger, levede* socialt belastede, arbejdere og unge studerende side om side i et unikt fællesskab. Bag det ansigtsløse monument har huset knyttet sig tæt til en type prekære rum og en livsverden som snart er ved at forsvinde fra byen. Når bygningen i det kommende år skal nedrives, frasælges grunden til private investorer, som bebygger arealet med hensigt på videresalg. Den skarpe modsætning mellem tårnets kritiske almene boligmasse og den kommende kommodificering af grundarealet, frembringer et af storbyens altomfattende aggressions punkter: Dispositionen af ejendom og behovet for at regulere denne på et retfærdigt og lovligt grundlag. Projektet undersøger hvordan højhusets livsverden i et fremtidigt scenarie kan overkomme de markedskræfter der forsøger at vælte den.

Det kan måske synes svært at se andet end fornuftens krystallisering, når vi anskuer den konventionelle organisering af højhuset på Peder Lykkes Vej 61. Af samme årsag ledes vi til at tro at en kommoditet, så åbenlyst generisk, må være undfanget direkte fra de mest nødvendige menneskelige behov. Almene boliger er rigtigt nok baseret på et udbredt fænomen: Kampen for at finde og skabe et hjem. Men samtidens boliger defineres af, at vi ikke længere har én klar idé om hvordan man bør leve og bo. Dette er et markant paradigme skift fra efterkrigstidens boligmodeller, orienteret omkring privatliv og funktionalitet. 

Projektet bearbejder herved højhusets bygningsfysiske og organisatoriske modstande som enestående muligheder for at gentænke og diskutere blok typologiens forudsætninger for brugertilpasning og fleksibilitet. Husets ideologiske prædisposition udfordres af en simpel påstand: Alle funktioner er midlertidige. Gennem revisions begrebet som diskursmarkør anskues bygningen som et uafsluttet foretagende. Et ufærdigt projekt, der kan optage og afgive nye energier og programmer over tid, hvis vi genovervejer dets positioner.


 

Revisions katalog A-D

Revisions Katalog
Registrering, Opmåling, Tekstarbejde, Proces & modeller

Opmåling og registrering 

Nordfacade
Nordfacade
Fælles stuen
Fælles stuen
Typisk lejlighed
Typisk lejlighed

Situation

1
/2
1:400 situationsmodel
Situationskort 1:2000
1:400 Situationsmodel
Situationskort 1:2000

Model studier

Model studier: 1:400 & 1:50
Model studier: 1:400 & 1:50

Model 1:50

Model studie 1:50
1:50 Model
1
/3
1:50 process - struktur hardspace
1:50 Facade (Vinterhaver og balkoner vedhæftes den nye struktur)
1:50 Model / Kollonade
1:50 revideret grundstruktur
1:50 Facade (Vinterhaver og balkoner vedhæftes den nye struktur)
1:50 Kollonade rummet ved ankomsten

Hovedtegninger

1:50 Snit
1:50 revideret snit
MW
1:100 Plan 16+ (udvidet) / Malspace
RH
1:100 Plan 06 (Revideret) / Bolig+
ST
1:100 Plan 00 (revideret) / Mødet med byen

Hovedorganisering & Indgreb

1:500 Diagram: Hovedorganisering / 1:50: Indgreb
1:500 Diagram: Hovedorganisering / 1:50: Indgreb
Visualisering: Vue fra tingvej
Visualisering: Vue fra tingvej
Visualisering: Ankomst fra tingvej
Visualisering: Ankomst fra tingvej
Visualisering: Bolig+
Visualisering: Bolig+

Det Kongelige Akademi understøtter FN’s verdensmål

Siden 2017 har Det Kongelige Akademi arbejdet med FN’s verdensmål. Det afspejler sig i forskning, undervisning og afgangsprojekter. Dette projekt har forholdt sig til følgende FN-mål
Nationalbankens Jubilæumsfonds legat

Nationalbankens Jubilæumsfonds legat

Legatudvalget sagde: ”Med projektet undersøges en række arkitektoniske og politiske problemstillinger i relation til efterkrigstidens almene boliger. Projektet reviderer en tidstypisk højhusbebyggelse fra 1971, som står til nedrivning. Frederik formår at balancere det kunstneriske og pragmatiske, og projektet står som et stærkt, arkitektonisk udsagn, der giver et kvalificeret alternativ til nedrivning som løsningsmodel”.