![Arkitektur](/sites/default/files/styles/3_2_small_wide/public/2024-02/arkitektskole.jpg?itok=9P7q5Wtu)
Ny forskning undersøger AI som arkitektens hjælper
Hvordan kan kunstig intelligens (AI) hjælpe arkitekter med at sænke klimapåvirkningen fra bygninger og bydesignere med at skabe bedre miljøer? Og hvad er begrænsningerne ved at bruge AI i arkitektur og bydesign? Det forsøger en ny erhvervsPhD at finde svar på.
Nitsan Bartov vil i løbet af sin ph.d. arbejde med kunstig intelligens i byudvikling. Udgangspunktet er en såkaldt regenerativ tilgang til arkitekturen. Her er målet at minimere bygningers miljøpåvirkning og udfordre eksisterende bæredygtige tilgange. Ifølge Nitsan Bartov er det ikke nok at være bæredygtig. Målet er, at arkitektur skal have en positiv påvirkning af miljøet.
”Det handler om at se på arkitektur, bydesign og byggeriets påvirkning som meget mere end udledning af CO2. Den regenerative tilgang ser alt som et sammenhængende system, og her kan AI hjælpe os med se byggeri på en ny måde,” fortæller Nitsan Bartov.
![Grafik der viser hvad regenerativ arkitektur er](/sites/default/files/styles/large_wide/public/2025-02/Regenerative.jpg?itok=PM5mQgd9)
Kunstig intelligens skal bidrage til at vælge de klimavenlige løsninger
Som en del af sin ph.d. vil han udforske nogle modeller, der blandt meget andet kan analysere og samle data om jordbundsforhold, livscyklusanalyser, materialer, dagslys og CO2 på en ny måde. Det skal kombineres med kvalitative data om historiske og sociale forhold. Den kunstige intelligens skal på den måde ”forberede arbejdet” for arkitekterne, så de kan blive bedre til vælge løsninger, der bidrager positivt til klimaet. Det er en afgørende for den regenerative tilgang, forklarer Nitsan Bartov.
”Det er en radikal tilgang til arkitekturen,” fortæller han og understreger, at projektet kan nå at ændre retning flere gange undervejs. Han vil derfor løbende dele sine resultater i løbet af projektet.
En anden del af projektet handler om, hvor kunstig intelligens har sine begrænsninger.
”Der mangler en forståelse for, hvad kunstig intelligens i byggeriet er dårlig til, så jeg vil også fokusere på det etiske aspekt og sikre, at AI kun bliver brugt, hvor det tilfører værdi – og ikke i overflod,” siger Nitsan Bartov.
Om projektet
Nitsan Bartovs ErhvervsPhD er tilknyttet Institut for Bygningskunst, By og Landskab, og udføres i samarbejde med Henning Larsen, med støtte fra Rambøll Fonden.
ErhvervsPhD'en indgår i REGEN-netværket på BLOXHUB og er støttet af Realdania.