
Call: Temanummer om Kay Fisker
Magasin for Bygningskunst og Kultur inviterer med dette call interesserede til at bidrage til et temanummer dedikeret til den danske arkitekt Kay Fisker (1893-1965), hans arbejde, samtid og eftervirkninger.
Indtil for få år siden var det kun få kendere, der reagerede, når den danske moderne arkitekt Kay Fisker blev nævnt internationalt. Formålet med dette nummer er at skabe en både dansk og international platform for undersøgelsen af Kay Fiskers arbejde gennem fortolkende, analytiske, kritiske og didaktiske tiltag.
Siden hans død i 1965 har en dansk arkitekturoffentlighed modtaget adskillige publikationer om Fiskers arbejde, mens den repræsentative rolle for dansk modernisme på den internationale scene er blevet kanoniseret omkring nogle få andre navne som Arne Jacobsen og Jørn Utzon.
På det seneste har Fiskers arbejde dog opnået stigende international anerkendelse. Det gælder også hans bygningsværker, især hans afdæmpede, store boligbebyggelser som Hornbækhus (1920-22) og Vestersøhus (1935-39) og hans offentlige bygninger til uddannelses- og sundhedsprogrammer i forbindelse med etableringen af den danske velfærdsstat i mellemkrigstiden og efterkrigstiden, f.eks. Aarhus Universitet (1931-46).
Ud over hans arkitektoniske produktion er Fiskers akademiske arbejde som professor og forfatter også blevet genstand for nutidige forskningsprojekter og kritiske vurderinger, der udforsker hans undersøgelser af spørgsmål om typologi, boliger og arkitekturhistorie. Desuden er den internationale forskning i Fisker modnet hurtigt på lidt mere end et årti, og alligevel er der allerede ved at opstå dekanoniseringsprocesser, især hvad angår enkelte arkitektoniske projekter som Det Danske Institut i Rom (1960-67).
Bidragene kan emnemæssigt omhandle, men er ikke begrænsede til:
Fisker og de andre
Alternativ historieskrivning har til formål at undersøge Fiskers arkitektoniske produktionsmetoder i og uden for hans tegnestue med fokus på oversete samarbejdspartnere som f.eks. kolleger, arbejdere, partnere, konstruktører og håndværkere.
Af Fisker
Typologiske studier, der belyser projekter, som Fisker er forfatter eller medforfatter til, såsom boliger, uddannelse, sundhed, byplanlægning, produktdesign og interiør.
Fisker genlæst
Projekter af nationale og internationale arkitekter, som er blevet inspireret og påvirket af Fiskers arkitektur og tænkning.
Fisker på tværs af kulturer
Bidrag, der omhandler specifikt danske tilgange til internationale arkitekturbevægelser og strømninger såsom modernisme, kritisk regionalisme og velfærdsarkitektur.
Fisker i skolen
Pædagogiske samtaler og eksperimenter af/via Fisker: indsigt i fortolkningen, formidlingen og i sidste ende oversættelsen af Fiskers omfattende materiale i forbindelse med hans pædagogiske aktiviteter; nutidige pædagogiske eksperimenter, hvor Fiskers bygninger bruges som inspiration til arkitekt- og designstudier, der undersøger begreber som fællesskab, danskhed, typologi osv.
Nummeret udgives i forlængelse af det internationale Kay Fisker Symposium: Appraisals and Reappraisals, som fandt sted på Det Kongelige Danske Akademi den 29.-30. november 2023. Deltagelse i symposiet er ikke et krav for at indsende et forslag til temanummeret.
Redaktører af dette temanummer:
- Angela Gigliotti, Research Fellow Roma Calling 2024/2025 ved Istituto Svizzero og Academic Guest ved gta/ETH Zurich, Schweiz.
- Martin Søberg, lektor ved Institut for Arkitektur og Kultur, Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering.
Formater og retningslinjer
Vi opfordrer både etablerede forskere, praktikere og nye stemmer til at indsende bidrag. Følgende formater er velkomne:
- Videnskabelige artikler (med peer review, 4.000-6.000 ord + illustrationer)
- Kunstnerisk udviklingsvirksomhed (KUV) (med peer review, 2.000-6.000 ord + illustrationer)
- Artikler, interviews mv. (uden peer review, 1.500 ord + illustrationer)
- Visuelle bidrag, herunder fotografiske serier og kortlægning med ledsagende tekst (uden peer review, 200-1.000 ord + illustrationer)
Redaktionen er åben for eksperimentelle formater, herunder levende billeder og grafik. Bidrag kan skrives på dansk, svensk, norsk eller engelsk.
Forslag skal indeholde et abstract på max. 400 ord + eventuelle illustrationer samt en forfatterbiografi på max. 100 ord. Der skal anføres, hvilket af overstående formater, bidraget følger.
Forslag sendes til Martin Søberg: martin.soberg@kglakademi.dk
Kalender
- 2. maj 2025: Call offentliggøres
- 6. juni 2025: Frist for forslag til bidrag
- 4. juli 2025: Besked om antagelse
- 6. oktober 2025: Frist for bidrag uden peer review dvs. artikler, interviews og visuelle bidrag
- 3. november 2025: Frist for bidrag med peer review dvs. videnskabelige artikler og KUV
- April 2026: Udgivelse og lancering