70 % less CO2 - stor klimaudstilling åbner på Det Kongelige Akademi

Dato

Skal svampe, biopolymer og selvforsynende lokalsamfund redde os ud af klimakrisen? Torsdag den 7. oktober åbner Det Kongelige Akademi særudstillingen ”70% less CO2 - omstilling til en levedygtig tidsalder”. Udstillingen er et seriøst indspark til, hvordan Danmark kan nå sit ambitiøse klimamål med radikale løsninger indenfor arkitektur og design. 

Skal vi forme stole af svampe, fordi de indgår CO2-neutralt i naturen? Designe tøj, så det passer til vores krops forandringer gennem livet? Skabe arkitektur af biopolymer ved brug af Artificial Intelligence. Eller lave selvforsynende samfund i ørkenlandskaber? 

De fremsynede tilgange er der mange af, når Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering torsdag den 7. oktober kl. 15 åbner dørene for særudstillingen ”70% less CO2 - omstilling til en levedygtig tidsalder”. Udstillingen er et seriøst indspark til reduktionsmålet i Danmarks klimalov. 

”Hvis vi skal nå de ambitiøse klimamål, er vi nødt til at bidrage fra alle sektorer i samfundet – i særdeleshed også fra uddannelses- og forskningsinstitutioner. Vi kender allerede i dag mange af de nødvendige løsninger og hvilke håndtag, der skal drejes på. Men for at nå de 70 % er det afgørende, at vi alle tager ansvar for at skabe helt nye radikale løsninger. Vi har travlt”, siger rektor Lene Dammand Lund.

 Alle studerende, forskere og undervisere på Akademiet har været inviteret til at byde ind med forslag, og blev stillet spørgsmålet: Hvad kan vi gøre lige nu? Hvad kan vi gøre om ti år? Og hvordan ser verden ud om 30 år når vi har implementeret alle løsningerne og den grønne omstilling er en realitet? Ud af de mange input, blev der udvalgt 33 projekter, der fra et bredt perspektiv, giver bud hvordan vi kan opnå CO2-reduktion gennem arkitektur og design. 

Projekterne strækker sig fra Danmark til Sydamerika og det afrikanske kontinent. De viser, hvordan vi kan omlægge vores måde at producere, skabe, forbruge og leve sammen på, og hvordan vi dermed gennem design og arkitektur kan skabe levedygtige økologiske systemer og samfund til fremtiden. 

Eksempler på projekter på udstillingen 

Svampenetværk bliver til designerstole
Kirstine Nørgaard Sejersen viser i projektet: A Fungal Opportunity, hvordan designeren kan arbejde med afsæt i naturens eget økosystem: hun har lavet en stol, der er baseretpå mycelium – et sammenhængene netværk af celler, der udgør den underjordiske del af svampe. For at styrke materialet har hun tilsat et hamp-substrat til myceliet, som det kan vokse på. Projektet søger at afmystificere svampe som materiale og rejse spørgsmål om materialets æstetik, og hvordan det gennem design kan gøres til et attraktivt valg. Materialet kan bl.a. erstatte den ikke-bæredygtige polyurethan (PU) i bløde siddemøbler.

Biopolymer og robotteknologi kan skabe de nye grønne byggesten
I projektet Predictive Response undersøger et team med professor Mette Ramsgaard Thomsen i spidsen, hvordan vi ved benytte biobaseret CO2-neutralt materiale kan bevæge os ind i et nyt bæredygtigt materiale-paradigme i arkitekturen. Projektet tager afsæt i undersøgelser af robotstyret 3D-print af celluloseforstærkede biopolymer, som kan anvendes som bygningskomponenter. Bio-polymer er produceret af celler fra levende organismer. De er transformative, da materialet i våd tilstand er bøjeligt og i tør tilstand strukturelt stift. I projektet udvikles der nye metoder til at bruge Artificial Intelligence for at forudsige den geometriske transformation, opførsel og performance af materialet under forskellige forhold.

Modestuderende laver bæredygtighedsmanifester
Studerende fra programmet “Fashion, Clothing and Textile; New Landscapes for Change” tager under ledelse af programansvarlig Else Skjold livtag med modebranchens enorme klima og miljøbelastning i projektet MANIFESTO. Den globale tekstilsektor er ansvarlig for 1,2 Gt. drivhusgas-udledninger, og den nuværende modeindustri og skaber en overproduktion på mellem 75-95% beklædning.De formulerer deres egen kunstneriske svar på den nuværende krise i branchen og finder igennem deres personlige manifester deres egen måde at navigere på i det komplekse bæredygtighedsfelt, som inkluderer sociale, miljømæssige, økonomiske og kulturelle niveauer. Bl.a. har de studeret, hvem de designer for, og hvordan deres design kan skabe en langvarig værdi. 

Projekt omdanner en uformel bosættelse til et selvforsynende samfund
Henry Glogau tager i projektet Resource Revolution afsæt i FN’s forudsigelse om, at der i 2050 vil leve over 3 milliarder mennesker i uformelle bosættelser i verden.Projektet er udviklet i Antofagasta i Chile, i et område med tiltagende uformelle bosætninger, uden sanitære forhold og adgang til vand og elektricitet. Han foreslår at lokalsamfundet benytter naturens ressourcer i området, som er havvand og sol, og udvikler et system, som danner elektricitet fra saltet og af-salter vandet, som derefter kan bruges til dyrkning af mad. Herefter har han designet et socialt og økologisk bysamfund, der gør beboerne selvforsynende. En model, der vil kunne overføres til mange andre tørkeramte områder i verden.

 

Fakta 

Udvælgelsespanel
Projekterne er udvalgt af et panel bestående af repræsentanter med specialviden indenfor området:

Martin Lidegaard, næstformand, Radikale Venstre og tidligere klimaminister; Moussa Mchangama, stifter af InFuturum; Else Skjold, programleder på ”Fashion, Clothing and Textile; New Landscapes for Change” (Kgl. Akademi) og
David Garcia, programleder på “Architecture and Extreme Environments” (Kgl. Akademi).

1
/4