To afgangsprojekter i finalen til Danish Design Award 2021
Tre kandidater fra 2020 fra Det Kongelige Akademi har med to stærke projekter garanteret sig en plads i finalen ved årets Danish Design Award i kategorien ”Young Talent”. Danish Design Award 2021 hylder projekter fra 2020, og afholdes grundet corona først i år.
Når Danmarks førende designpris uddeles d. 25. november, er der tre finalister med to projekter fra Det Kongelige Akademi med i opløbet. Det ene projekt er en online festival og levende arkiv for sprog, der er i fare for at forsvinde. Det andet projekt er et møbel til for tidligt fødte børn og deres forældre, der skal lette overgangen fra livmoderen til verdenen for det lille barn og samtidig lette arbejdet for sundhedspersonalet. Begge projekter er i finalen til en Danish Design Award i den prestigefulde kategori ”Young Talent”, hvor der i år er nomineret fem projekter i alt.
"Jeg er meget glad for og stolt af de tre unge talentfulde designere, der er kommet hele igennem en hård udvælgelsesproces til årets finale i Danish Design Award. Det er stærke projekter, der på eksemplarisk vis viser, hvordan den dybe specialiserede faglighed, skarpe analyser og stærke konceptudvikling går hånd i hånd, når det gælder udviklingen af nye designløsninger i dag." Siger Mathilde Aggebo, Dekan for Design.
Online festival med fokus på truede sprog
Sara Krogsgaard står bag konceptet, designet og udførelsen af den online filmfestival 639festival.org, hvis formål er at bevare kulturarven fra truede sprogarter fra UNESCOs 'Atlas of the World’s Languages in Danger'. I 2020 handlede festivalen om Grønlands officielle sprog, Kalaallisut. Festivalen er en platform, der gennem filmvisninger, talks og interviews sætter fokus på de truede sprog – tiltag, som UNESCO vurderer, er afgørende i forhold til bevaringen og promoveringen af disse sprog.
Juryen siger
Saras arbejde har til formål at skabe opmærksomhed omkring sprogdiversitet. Hendes levende arkiv vil forhåbentlig øge opmærksomheden og støtten til projektet. Sara er en designer med en mission, og vi sætter pris på hendes evne til rent faktisk at udføre denne idé. Hendes idé bunder i et emne, som bliver mere og mere relevant i takt med, at vi bliver globale borgere, og hun har valgt et attraktivt format – en filmfestival – som hun kombinerer med fleksibiliteten ved en digital platform.
Produktdesign i en neonatal-kontekst
Amalie Gielov og Alexandra Mølvang har undersøgt, hvordan produktdesign kan være et værdifuldt bidrag til de danske neonatal-afdelinger. I tæt samarbejde med Rigshospitalet har de skabt EVA, et holistisk møbel, der retter sig mod de senfølger, der kan være forbundet med at være født for tidligt ved at stimulere barnets motorik og øge hud-mod-hud-kontakten med forældrene.
Juryen siger
Et gennemtænkt og grundigt projekt, der visuelt har reference til Gaetano Pesces Feltri-stol, men i den grad styrket med funktionsdygtighed og formål. Vi kan lide idéen om “helende design”, hvilket Amalie og Alexandra har løst en vigtig udfordring med, i en designløsning, som tjener flere formål.
Prisuddelingen foregår online torsdag den 25. november og sker i samarbejde med Fredericia Furniture og Statens Kunstfond. Vinderne fejres ved en reception i Dansk Industri den 9. december.