Afgang 2020: 225 innovative projekter til en bæredygtig fremtid
Klima. Sundhed. Demokrati. Bæredygtighed. På den digitale afgangsudstilling SOLUTIONS 2020 giver mere end 200 nyslåede kandidater fra KADK deres bud på hvordan arkitekter og designere kan være med til at skabe løsninger på de udfordringer, verden står overfor.
Med coronasituationen som kreativt benspænd har KADK i år udviklet et nyt digitalt udstillingsformat i stedet for en fysisk afgangsudstilling.
Årets afgængere har mere end nogensinde favnet udfordringen om at skabe nytænkende, konkrete bud på byggeri og design til en fremtid med knappe ressourcer. Hvordan sikrer vi bæredygtig afkøling i vores byer? Hvordan kan vi bygge mere CO2-neutrale materialer? Og hvordan kan designløsninger forbedre sundheden til gavn for den enkelte og samfundet generelt?
Plantefacader skal nedkøle byerne
Med projektet ’Bio-scaffolds for Urban Greening’ tager arkitekt Ruxandra-Stefania Chiujdea fat på problemet med stigende temperaturer i vores byer. Når bygninger bliver for varme at opholde sig i, vil vi begynde at bruge store mængder energi på at nedkøle dem. Det er dyrt og forurenende. Derfor har arkitekten skabt individuelt tilpassede plantefacader, som kan holde varmen væk fra byens etageejendomme. Facaderne er stativer, som er 3d-printet i nedbrydeligt biomateriale og fungerer som vækstmedium for planter.
Ruxandra er blot en af mange afgængere, der adresserer klimaproblemet på nytænkende vis.
Gartnerier over byens tage
Arkitekt Agnes Josefin Hekla har forestillet sig en fremtid med fødevaremangel i byer og har udviklet projektet ’The Green Structures of Copenhagen’, hvor hun foreslår et gartnerilandskab bygget over byens tage og parkeringsarealer.
På baggrund af data om byens arealstørrelser og forbrug kan det teknisk gennemtænkte projekt potentielt gøre København til en selvforsynende landbrugsregion.
Tøj skal farves med bakterier
Designer Monica Louise Hartvigsen står bag projektet ”Bacterial Dye – the pigment of the future”. Hun viser, hvordan man i stedet for kemikalier kan anvende bakterier til indfarvning af tekstiler med stærke og klare farver, der modsvarer de syntetiske farver, vi kender i dag.
Teknikken er udviklet med inspiration fra bakterieforskning på Danmarks Tekniske Universitet. Metoden bruger mindre energi end traditionel indfarvning og kan skaleres op og bruges i industrien.
Flere af designkandidater har lavet sundsfremmende projekter – Alexandra Rendtorff og Amalie Gielovs ”Healing Product Design in a Neonatal Context”, et møbel som er designet til pleje og omsorg og kan forene det tidligt fødte barn med sin mor, fremfor at barnet skal tilbringe de første uger eller måneder af sit liv isoleret i en kuvøse.
Fremsynede og ansvarlige projekter
Rektor Lene Dammand Lund er stolt over kandidaternes resultater.
”Projekterne viser, at vores studerende er dygtige formgivere og tænker radikalt, kreativt og konkret, når det gælder samfundets største udfordringer.Siden 2016 har KADK arbejdet indgående med, hvordan design og arkitektur kan bidrage til indfrielse af FN’s verdensmål, og mens der stadig er store udfordringer på verdensplan, er vi pavestolte over den kreativitet og innovation, der udfoldes her på stedet. Udover at have højt kunstnerisk niveau er årets projekter fremsynede og ansvarlige”, siger hun. ”Udstillingen viser, at de arkitekter og designere, vi uddanner på KADK, er i stand til at frigive et enormt potentiale".