Konservering opruster på nyt forskningsområde
Mikrobiologi har et stort potentiale inden for konservering og derfor inddrager Institut for Konservering nu mikrobiologi som nyt forsknings- og uddannelsesfelt.
Michela Gambino som er lektor i mikrobiologi skal lede udviklingen på området. Michela Gambino er den første mikrobiolog på Institut for Konservering, og skal samarbejde med andre stærke mikrobiologiske forskningsmiljøer i hele landet.
Mikrobiologi kan forebygge forfald
Klimaforandringer stiller nye krav til konservatorer. Tidligere reparerede man genstandene for at bevare dem, men i dag skal man i lige så høj grad forske i at forebygge et forfald, der sker meget hurtigt pga. af øget varme og fugt. Mikrobiologi kan anvendes til at forstå denne nedbrydning og dermed optimere forebyggende konservering. Det kræver forskning i svampe, alger, og bakterier, deres fysiologi, deres udskillelse af stoffer og deres nedbrydning af materialer, som findes i natur- og kulturarv.
Det er også vigtigt at forske i hvordan svamp forebygges i landets museumssamlinger både inde og ude. Skimmelsvamp er giftig for mennesker og kan udgøre et sundhedsskadeligt problem, både for besøgende og medarbejdere på museer.