Glasmodel1
Glasmodel2
Glasmodel3
Glasmodel4
Glasmodel5
Procesdiagram

Glasværk

Navn
Aida Cappai Broholt
Uddannelsesgrad
Kandidat
Fagfelt
Arkitektur
Institut
Bygningskunst, By og Landskab
Program
Arkitektur & landskab
År
2024

Projektet ”Glasværk” finder sted ved Hellisheiðarvirkjun og arbejder med det energifyldte landskab, som Island består af. Projektet udspringer af landskabets møde med domestiseringen, som blandt andet ses ved det geotermiske kraftværk. Projektet fokuserer derfor på at frembringe forbindelser, processer og transformation af landskabetsenergier og materialer igennem et glasværks systemer og mekanik.

Glasværk har flere betydninger da et glasværk både er et meget konkret sted hvor glas bliver fremstillet som eksempelvis en glasfabrik som er en meget stram og domestiseret proces. Men et værk er også en indvirkning, påvirkning, proces og en skabelse som også sker uden menneskets indvirkning. Det er derfor for et ord som beskriver meget kort projekst spædestart og facination af en blanding og indvirkning af de store naturkræfter og de store kræfter der er domestiseret og derved deres skabelse af energi, ressourse og et materiale. Projektet er således ikke alene et mål om at skabe et glasværk, men at repræsentere glas-værket i dets forskellige facetter og med et forsøg på at formidle og dekonstruere hvad glasværk er som mekanisme, som sit eget landskab, men også dets kobling til landskabet.

Glassets vej

Glasset fra råstof til produkt

Der har været et fokus særligt på den proces og tilstande glasset er i, i dets blotlagte skår i landskabet samt det der sker i og omkring ovnen når glasset transformeres til en flydende lysende masse til en lysende og genkendelig form. Derfor vil det også være det som er mest fremtrædende i mit tegningsmateriale.

Det er vigtigt at nævne at de glasværker vi har i dag er drevet af stor mængde ressourser og energi som primært består af gas. 80%gas og 20% el. Der sker dog lige nu ændringer på ovnenes energikilder da man vil udskifte alle gas drevet ovne med eldrevet ovne således at ovnene istedet er drevet af 80% el og 20% gas. Det er helt nyt og ovnene skal derfor snart laves om. Det derfor endnu mere relevant at placere et glasværk på Island med deres geotermiske energi. Ovnene er dog stadig nødt til at blive varmet op på gas indtil glasset er smeltet da det først er muligt at lede strøm igennem glas når det er flydende. Derfor vil ovnen have dioder placeret i bunden for at holde glasset flydende og derfra køre på el.

 

Procesdiagram

Afgangsprojekt tager først og fremmest afsæt i forrige semesters fokus på Ild og udvalgt site på Island ved Hellishedi geotermiske anlæg.
Island er en vulkan ø med en tværgående linje af aktive vulkaner. Dette skyldes Islands placering på en pladegrænse mellem to lithosfæreplader. Disse plader er divergerende (konstruktive) pladegrænser, hvor pladerne bevæger sig bort fra hinanden og ny jordskorpe opstår. Det er den grænse som kan fornemmes og ses på Islands jordskorpe med de aktive vulkaner.
Disse vulkanske processer er en form for start på sit eget glasværk da den flydende basaltiske masse, som løber som magma i undergrunden og lava på jordskorpen kan omdannes til vulkansk glas, obsidian, ved hurtig nedkølig. Det vulkanske glas, åbnede derfor op for en lyst og interrese for at forstå glas, som materiale da den opstår og arbejdes med, ved tilstedeværelsen af termisk energi, hvilket er gennemgående i projekt.

Den aktive zone på Island frembringer dog ikke kun vulkan udbrud, men giver også Island en underjordisk aktivitet i form af en geotermisk undergrund.
På grund af disse geologiske processer og den geotermiske undergrund benytter Islands sig af disse geologiske energier og dets kombination af varme og vand som danner damp, hvilket yderligere omsættes til ny energi i form af el.

Klode diagram

På baggrund af obsidianet er der blevet arbejdet med glas. Det førte til nogle af de glasmodeller der er fotograferet og hængt op på stativerne. De hænger her for at repræsentere studiet med processer, landskab, materiale, termiskenergi.
Ved at arbejde med genbrugsglas og energi ressourser var det nødvendigt at kigge ind i Islands brug af ressourser ud over deres geotermiske anlæg. Island har på nuværende tidspunkt intet glasværk men får istedet eksporteret alt deres genbrugsglas og importeret alt deres brugsglas. Det var derfor relevant og interresant at koble programmet og projektet på det eksisterende industrielle netværk med et glasværk der drives af den vedvarende geotermiske energi og det vedvarende og 100% genanvendelige glas. Altså to naturlige ressourcers møde.

1
/13
Glasmodel1
Glasmodel2
Glasmodel3
Glasmodel5
Glasmodel
Glasmodel
Glasmodel
Glasmodel
Glasmodel
Glasmodel
Glasmodel
Glasmodel
Glasmodel
Støbeform med usmeltet glas
Støbeform med glødende træ
Støbeform
Støbeform
Glas i sin støbeform
Glas i sin støbeform
Glas i sin støbeform
Flade fra støbeform
Flade fra støbeform

Tegnings og billed-materialet er blevet udarbejdet i et anderledes univers hvor tegningerne står og flimre - næsten gløder. Dette er et bevidst valg for at få glasmaterialet til at træde frem og imitere det varme lysende glas, som også kan ses i videoen, men også den magma og lava, som glasset på sin vis er i familie med. Glasset er også ressoursen og landskabet der møder domestiseringen og mekanismen. 

Collagen illustrerer glasværkets mekanisme der løber i landskabet og ligger som et glødende instrument fri for en afgrænsning og en skald, men istedet bliver en del af landskabet med glassets vej der løber på jordskorpen på samme måde som den islandske lava.

Collage
Collage
1
/10
Kontekts fotos
Kontekts fotos
Kontekts fotos
Kontekts fotos
Kontekts fotos
Kontekts fotos
Kontekts fotos
Kontekts fotos
Kontekts fotos
Kontekts fotos
Fotos fra felt studie: Kontekts
Fotos fra felt studie: Kontekts
Fotos fra felt studie: Kontekts
Fotos fra felt studie: Kontekts
Fotos fra felt studie: Kontekts
Fotos fra felt studie: Kontekts
Fotos fra felt studie: Kontekts
Fotos fra felt studie: Kontekts
Fotos fra felt studie: Kontekts
Fotos fra felt studie: Kontekts

Denne geotermiske energiproces finder sted ved kilometer dybe boringer og arbejder derfor vertikalt i jordskorpen som den vulkanske aktivitet også gør. Tegningerne her er abstrakte landskabs snit der både illustrerer energien som noget der løber over og under jordskorpen samtidigt med disse boringer. 

1
/2
Abstrakt Landskabsnit
Abstrakt Landskabsnit
Landskabssnit
Landskabssnit
Collage
Collage - ovn og landskab

Det Kongelige Akademi understøtter FN’s verdensmål

Siden 2017 har Det Kongelige Akademi arbejdet med FN’s verdensmål. Det afspejler sig i forskning, undervisning og afgangsprojekter. Dette projekt har forholdt sig til følgende FN-mål
CV
Extracurricular Experiences & Activities
-

SLA - Tegnestue praktik

Konkurrence-teamet med særligt fokus på visualiseringer samt axonometrier kombineret med photoshop, foto redigering
Fremstilling af ”Al Fay Park” visualiseringer(publiceret i Landscape Architecture Magazine 2023)
Belægnings foreslag ved ”Nøjsomhed”
Axonometrier af diverse projekter
Visualisering af diverse projekter
-

Strandlyst Allé - Privat projekt - Privat bygherre

Projekterende arbejde i sammenarbejder med medstuderende,
håndværker og bygherre.
Professional Work Experience
-

Maersk A/S - Oil Traiding Afdelingsassistent

IT skills
Photoshop
Illustrator
InDesign
Premiere Pro
QGIS
Autocad
V-ray
Sketchup
3DS Max
Language skills
Engelsk
Dansk