Temporale landskaber på Saltholm
Jorden er i forandring, den er i bevægelse, den er dynamisk. Vi skal forestille os og forstå rum, som noget der altid er i proces. Projektet indskriver sig i Saltholms særlige rytme og arbejder med øens forskelligartede tidsligheder i en assemblage af temporale begivenheder. I overlappet mellem mennesker og ikkemennesker, arbejder projektet med tidslige processer i sedimentering og skovvækst.
Projektet søger at udfordre hvordan vi kan ’forandre os med forandringen’. Hvis forandringer er mere end noget vi blot skal skærme os fra, hvad betyder det så? Kan vi udfordre vores måde at forankre os i et foranderligt miljø? Kan vi hjælpe forandringen på vej, på en måde, hvorpå der skabes nye gavnlige miljøer? Kan vi sænke farten på forandringernes påvirkning på miljøer? Og hvordan kan vi bebo denne forandring?
Ordet ’forandring’ i dette projekt knytter sig til klimaforandringer, særligt havniveaustigninger og hvordan disse stigninger vil påvirke Saltholm og det liv der udfolder sig på og omkring øen.
Vi står midt i en tid, hvor vi skal lære at gøre nogle ting anderledes. Projektet udfolder sig i en overordnet strategi, hvor forskning i foranderligheden, og vores måde at bebo den, er et centralt spørgsmål.
Projektet søger at arbejde med forandringen og hvordan vi kan skabe i arbejdet med stedets forskellige temporaliteter i nye tidsrumlige konstitutioner, hvor rum aldrig er statiske, men netop altid er i proces.
Strategien i projektet udfolder sig i rejsning af en stævningsskov på øens østside og konstruktion af faskingærder langs øens vestkyst.
Ifølge IPCC’s seneste klimarapport, forventes vandstanden omkring Danmark at stige mellem 0,1-0,6 meter for det mest optimistiske scenarie og 0,3-0,9 meter for det højeste scenarie frem mod år 2100.
Da det meste af Saltholm kun ligger 1 meter over havets overflade, vil øen med sådanne prognoser med tiden blive enten helt eller delvist oversvømmet permanent.
Problematikken med oversvømmelser finder på Saltholm dog ikke kun sted i fremtiden. Øen bliver allerede i dag, grundet dens lave højder, med jævnlige mellemrum oversvømmet og fænomenerne ved stigninger i havniveauet kan allerede iagttages i dag.
Vandets flygtighed
Saltholm eksisterer i overgangen mellem land og vand. Her er det om nogen tydeligt, at vandet ikke blot kan afgrænses med en streg på et kort, eller er et element vi kan styre og forme. Vandet er tværtimod allestedsnærværende, en livsbetingelse. Saltholm er hele tiden truet af en havstigning, men på samme tid afhængig af vandets flygtighed, der skaber særlige miljøer for øens mange fugle, der har levesteder hvor øen oftest overskylles i de lavtliggende yderkanter og ved brakvandssøerne.
Disse greb sammenfattes i strategien om forskning. Saltholm som forsknings- eller forsøgsstation, med øens tomme bygninger som ly. Et sted hvor den oprindelige tilstand har direkte forbindelse til en ny begyndelse, som det første stadie i en udvikling.