Robust Bygningskultur
Forskningsindsatsen ’Robust Bygningskultur’ er bygget op omkring de tre forskningstemaer brugbarhed, byggeskik og bygningshistorie. De tre temaer skal tilsammen belyse det overordnede genstandsfelt fra forskellige vinkler og samlet bidrage til at informere, kvalificere og inspirere en fremtidig bæredygtig udvikling – set i et arkitektonisk helhedsperspektiv.
Det er forskningsindsatsens udgangspunkt, at bæredygtighed, bygningsbevaring og bygningskunst skal tænkes sammen i et helhedsperspektiv. Forskningstemaet brugbarhed handler om bygningskulturens anvendelse, oplevelsesmæssige kvaliteter og arkitektoniske værdier, byggeskik handler om håndværk, traditionelle byggematerialer og stedbundne potentialer mens bygningshistorie handler om bygningsarkæologi, historiske værdier samt patina.
Genstandsfeltet for den samlede forskningsindsats er spørgsmålet om hvordan bygningsarven kan bidrage til løsninger af de miljø- og klimamæssige udfordringer som byggesektoren er en central del af. Bygningsarv defineres i denne sammenhæng som de byggede strukturer, der bliver overleveret i et samfund og som i videst muligt omfang bør bevares, mens bygningskultur betegner det, et samfund gør ved bygningsarven og hvordan den fremadrettet udvikles.
Den eksisterende bygningsmasse repræsenterer et stort potentiale til markant begrænsning af klimabelastningen og opnåelse af klimalovens reduktionsmål samt et stort potentiale til begrænsning af ressourceforbruget og sikring af naturgrundlaget. Et øget fokus på at bevare og udvikle den eksisterende bygningsmasse er dermed en afgørende faktor for at fremme en bæredygtig bygningskultur hvor de arkitektoniske, kulturhistoriske og miljømæssige værdier ikke går tabt, men tværtimod styrkes.
Forskningsindsatsen er støttet af Realdania.