Det Kongelige Akademi på Folkemødet, Bornholm

Dato
15.06.2023
Tidspunkt
12.00 - 18.30
Address

Folkemødet, Bornholm
Danmark

Torsdag den 15. juni kl. 12-12.45 
Sted: A30 Den Sociale Scene

Indretter vi for alle?
Formand for Folkemødet Vibe Klarup åbner Den Sociale Scene og inviterer indenfor til en debat om, hvordan sprog kan skabe forandring i måden, vi indretter samfundet på og afsøger nye mulige narrativer, f.eks. om mennesker med handicap som en investering. Hvad kan vi lære af ”handicap”, når vi indretter rammerne for det levede liv? I samtalen vendes vores forståelse af handicap om: Fra noget, der frygtes til noget, der kan begæres, hvis vi ønsker at skabe rammer, der giver alle adgang til den samme verden.

Med udgangspunkt i Caspar Erics nyeste digtsamling Nye Balancer – Handicapdigte og de refleksioner, det har givet over hans eget liv med cerebral parese og det samfund, han er en del af, sætter vi ham i sofaen med Emil Falster, handicapforsker og post.doc. i Bevica Fonden og Vibe Klarup, formand for Foreningen Folkemødet.

Natalie Mossin er vært for både scenen og samtalen.

Panelet består af:
Caspar Eric, Forfatter
Emil Falster, postdoc Bevica Fonden & Aalborg Universitet
Natalie Mossin, Institutleder, Bygningskunst og Teknologi, Det Kongelige Akademi 
Vibe Klarup, Formand Foreningen Folkemødet

 

Torsdag den 15. juni kl. 14.30-15.15 
Sted: A30 Den Sociale Scene   

Konservering af fortiden – en nødvendighed for fremtiden? 
Vi kigger ind i en (frem)tid med klimaforandringer og krige, der både nationalt og internationalt sætter bevaring af kulturarven på prøve. 

Helt konkret forsvinder, formulder og forvaskes vores kulturarv, hvis ikke vi sætter ind. Når Venedig oversvømmes, ukrainske kulturskatte plyndres og temperaturen stiger og skaber nye nedbrydningsformer i Danmark, så fordufter vores fælles fortid, hvis ikke vi passer på den. 

Den materielle kulturarv er et håndgribeligt bevis på det, vi kommer af, og konservatorens rolle i at bevare den, er i disse år under forandring. For hvilken rolle spiller kulturarven i fremtidens sociale sammenhængskraft? Hvordan ruster vi os til at imødegå udfordringer som klimaforandringer og krig? Hvordan sikrer vi det, der binder os sammen - kunstsamlinger og nationalklenodier – til fremtiden?

Moderator: Emme Holtet, vært på Kraniebrud

Paneldeltagere:
Rikke Bjarnhof, Dekan på Konservering på Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design og Konservering
Birgitte Kehler Holst, Projektleder for Museernes Grønne Akademi, ODM
Elsebeth Gerner Nielsen, formand for UNESCOs nationalkommission 
Michael Brandt-Bernbom, chef for natur og miljø og fortidsminder i Bornholms Regionskommune

 

Torsdag den 15. juni kl. 17:30-18:15
Sted: A1 - Verdensmålenes Telt

Grøn mode – et luftkastel eller gigantisk potentiale?

Og det ser kun ud til at blive værre. Frem mod 2030 forventes det, at verdens forbrug af tøj og sko vil stige med 63 procent, og i Danmark blev 2022 året, hvor vi overproducerede brug-og-smid-væk produkter mere end nogensinde før. Hvordan får vi vendt udviklingen? EU lancerede i marts 2022 en ambitiøs strategi for mode- og tekstilområdet med krav om mindre udledning af CO2, bæredygtig brug af ressourcer og en radikal omstilling af nuværende forretningsmodeller. Her er Danmark langt fra i førertrøjen. Men Danmark har som anerkendt designnation og tidligere produktionsland inden for mode og tekstil et stort potentiale for omstilling. Men hvad er det for produkter og services vi skal leve af i fremtiden? Hvordan stopper vi overproduktion og skaber bedre rammebetingelser for vores virksomheders omstilling til den cirkulære økonomi? Og hvordan klæder vi befolkningen på, så de får mere viden om kvalitet og langtidsbrug?

Moderator: Mikkel Lind Sorgenfrey, Journalist Sorgenfrey Media

Paneldeltagere:
Karin Klitgaard, Underdirektør i Dansk Industri
Else Skjold, Lektor på Det Kongelige Akademi ved Institut for Bygningskunst og Design
Sofie Piil Grau, Kandidatstuderende på Det Kongelige Akademi, Fashion, Clothing and Textiles
Mette Hoffgaard Ranfelt, Miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening