Guest Bloggers II | Esben Bala Skouboe et al. (DK)

Dato
Guest Blogger

Installationskunst på danske hospitaler

I forbindelse med etablering af det nye Kvinde-Barn Hus på Regionshospital Nordjylland i Hjørring skabes den bedste ramme for fremtidens fødsler på hospitalet. Ved at indrette fire fødestuer med multisensorisk installationskunst, skal der skabes fire unikke værker, der danner rammen om fremtidens fødsler på Regionshospital Nordjylland.

Forskning viser at specielt naturbilleder er med til at nedsætte mængden af stress (Ulrich og Zimring 2004) og derfor finder projektet det naturligt at nyfortolke Skagensmalernes evne til at indfange naturen, lyset og livet i Nordjylland i fire værker til fødestuerne. Samtidig bygger projektet på erfaringer fra pilotprojekter udført i Herning og Hillerød i perioden 2014-2018. I projekterne har man bevidst brugt stansestimuli og indretning til at skabe en tryg og beroligende atmosfære på fødestuerne. Resultaterne viser, at fødsler på sansefødestuer kan være forbundet med mindre blødning og en lavere risiko for kejsersnit (Wrønding et. al. 2019), hvilket har stor betydning for mor, barn og familiedannelsen generelt. Ydermere viser erfaringer, at man kan styrke familiedannelsen ved at give mere plads til partneren, samt give markant bedre brugertilfredshed og mere selvhjulpne par. Endeligt skabes et bedre arbejdsmiljø og forbedrede rekrutteringsmuligheder af personale, såvel jordemødre som læger. Værkerne skal kunne til- eller fravælges af parret. Samtidigt understøtter værkerne døgnrytmen og fødselsprocessen. Værkerne vil kunne glæde 7000 patienter om året.

Projektgruppen ønsker at udforske en ny type installationskunst, der skaber en beroligende og inspirerende atmosfære på fødestuerne. Det er målet at skabe et foranderligt rum, hvor parret kan indstille stemningen under fødslen, samtidig skal værket træde i baggrunden og lade den sociale relation mellem forældre og personale stå frem. Værkerne skal være en helhed, som skaber samhørighed mellem mennesker og refererer til det lokale landskab, og derved understøtte følelsen af hjemlighed.

©Esben Bale Skouboe et al.

Disse værker kan ikke skabes af en enkelt kunstner, derfor er der samlet et hold kunstnere, som har erfaring i arbejdet med billedkunst, musik, naturfotografi og belysningsdesign på hospitaler. Dette hold består af: Komponist og forsker Marie Højlund, billedkunstner Henrik Godsk, naturfotograf Morten Hilmer samt arkitekt Esben Bala Skouboe.

Marie Højlund er komponist og lydkunstner. Hun har tidligere beskæftiget sig indgående med lyd som del af en mental sundhedsskabende behandling. Billedkunstner Henrik Godsk er nordjysk billedkunstner som udstiller lokalt som internationalt. Henrik har indgående kendskab til det nordjyske ånd og landskab. Morten Hilmer har vist naturbilleder på grænsen mellem foto og kunst. Morten er prisbelønnet WWF Naturfotograf og har unik erfaring med at udvikle og levere videoindhold i højeste kvalitet. Esben Bala Skouboe er prisbelønnet arkitekt og designer. Esbens arbejde har blandt andet været udstillet på Arkitektur Biennalen i Venedig og han har erfaring i brug af ny teknologi til at skabe sammenhængende totaloplevelse. Esben har været involveret i design og realisering af “Fremtidens Fødestue« i Herning.

Projektet er støttet af Det Obelske Familiefond

Gå til blog oversigt