Udstilling: Modern Vernacular - Informal Settlements in the Global South

Dato
Kategori
Biblioteket
Udstillingen MODERN VERNACULAR kan ses på Det Kongelige Akademis bibliotek fra den 2. december 2021 - 15. januar 2022

Modern Vernacular is an exhibition on contemporary informal housing in Africa, Asia and Latin America.

 

The exhibition focuses on the complex urban structures, the collage-like architectural attributes and the intimate home spaces emblematic of informal settlements in the Global South.

 

The exhibition highlights a major tendency in contemporary urban development and construction practice characterized by use of industrial construction materials adapted to the local contextual conditions without involvement of engineers, urban planners and architects.

MODERN VERNACULAR is made by Johan Mottelson, postdoctural researcher at The Royal Academy and Marco Prahm, architect.

Welcome to the opening reception Thursday 2. December 2021, 16:00 - 18:00 at The Royal Academy - Library, Danneskiold-Samsøes Alle 50, 1434 Kbh. K.

 

Interview med Johan Mottelson der har lavet udstillingen sammen med Marco Prahm

 

Hvad handler udstillingen Modern Vernacular om og hvad betyder titlen?

Udstillingen ”Modern Vernacular” sætter fokus på nutidens arkitektur i uformelle bosættelser i store byer i Afrika, Asien og Sydamerika. Hovedparten af det bebyggede miljø i denne kontekst er i dag præget af moderne industrielle byggematerialer udviklet, designet og opført uden involvering af arkitekter.

 

Begrebet ’vernacular architecture’ blev introduceret af arkitekten Bernard Rudofsky og refererer til den rige og lokalt forankrede byggeskik der er udviklet uden for den akademiske arkitekturdisciplin. Vernakulær arkitektur er typisk baseret på anvendelse af lokale materialer, tilpasning til lokale geografiske forhold og optimeret ressourceanvendelse. Denne traditionelle byggeskik er dog marginal i urban kontekst i det Globale Syd i dag, da moderne industrielle byggematerialer er billigere og kræver mindre vedligeholdelse. En ny form for vernakulær arkitektur er imidlertid opstået i nutidige uformelle bosættelser, som både er moderne og vernakulær, da den er baseret på industrielle byggematerialer anvendt i samspil med lokale kontekstuelle forhold uden involvering af formelt uddannede arkitekter. Udstillingen Modern Vernacular sætter fokus på denne tendens.

 

Hvem har lavet udstillingen?

Udstillingen er lavet af arkitekt, Marco Prahm og postdoc, Johan Mottelson. Arbejdet med udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Dreyers Fond, Louisiana Museum for Moderne Kunst og Det Kongelige Akademi.

 

Hvorfor har I gjort det?

Uformelle bosættelser er områder som udvikles uden urban regulering og det estimeres at omkring en milliard mennesker bor i disse områder globalt. Arkitekturen, boligformerne og byformerne i uformelle bosættelser er relativt underbelyst til trods for at de uformelle bosættelser er i markant vækst i disse år, særligt i Afrika og dele af Sydøst Asien. Der er store udfordringer knyttet til denne udvikling, ift. at skabe sunde og bæredygtige byer. Derfor er det vigtigt at arkitekter og byplanlæggere engagerer sig i disse problemstillinger.

 

Hvad håber I, de besøgende får med sig, når de har set udstillingen?

Vi håber at de besøgende får et indblik i den sammensatte arkitektur og de urbane miljøer der kendetegner uformelle bosættelser.