Efter Covid-19: Tværfaglig innovation skal spille nøglerolle i grøn omstilling
Dette blogindlæg blev bragt i Børsen den 9.5.2020.
Covid-19-krisen har fået sektorer til at samarbejde som aldrig før. Vi har set en opblomstring af tværfaglig innovation som er vigtig at holde fast i når verden genåbner, fordi den er nøglen til den grønne omstilling.
Danmark er stille ved at indstille sig på livet efter COVID-19-krisen. Organisationer og virksomheder er – efter at have haft stort fokus på nedlukning og hjælpepakker – begyndt at se længere frem. Det er både glædeligt og nødvendigt.
I forbindelse med genåbningen er det helt afgørende, at vi lader os inspirere af det gamle FN-slogan ”building back better”, hvor man i kølvandet på katastrofer har en ambition om at udvikle og genopbygge samfund på en mere bæredygtig måde. Vi må se genåbningen som en chance for at sætte ambitionen om at nå FNs 17 verdensmål i et højere gear.
Nøglen til dette er det samarbejde på tværs af sektorer og discipliner, vi ser i øjeblikket. Det er ikke nok at fokusere på de enkelte mål. Vi skal have dem til at spille sammen. Dette er også den entydige konklusion i den seneste statusrapport fra FN af førende forskere om status quo for verdensmålene.
Positive takter i dansk erhvervsliv
Fonden Realdania har netop løftet sløret for en bevilling på 175 mio. kr. til en række COVID-19-indsatser, der bl.a. skal sikre et fokus på bæredygtighed, klima og FN’s Verdensmål, når der igen kommer gang i byggeriet. Det gør de bl.a. ved at styrke den tværfaglige vidensudvikling i sektoren. Det er den helt rigtige måde at tænke på nu.
Dansk Industri og Dansk Erhverv er tilsvarende netop kommet med et nyt grønt erhvervsudspil, der bl.a. handler om vores evne til at forske, udvikle og få nye idéer. Helt konkret foreslår de at øge virksomhedernes forskningsfradrag. Det er gode takter, for Danmark er ved at sakke agterud på dette område. Det fremgår af World Economic Forums konkurrenceindeks 2019, hvor Danmark går mærkbart tilbage på parameteret innovation, bl.a. fordi midler til forskning og udvikling er faldet.
Innovation på tværs af sektorer
Men som sagt handler det nu ikke bare om mere forskning og udvikling. Det handler om at det skal være tværgående. Virksomhedernes forskningsfradrag skal øges på en måde, så forskningen går på tværs af sektorer og kobles til vidensproduktionen på de videregående uddannelsesinstitutioner. På KADK er vi klar til tværgående vidensspor i byggebranchen, i modebranchen og mange andre steder, hvor der er brug for radikal nytænkning og idéudvikling.
Det er helt afgørende, når vi vender tilbage, at det ikke er til de gamle spor, hvor vi arbejder i siloer.
Vi har suboptimeret for længe med et snævert fokus på bekostning af naturen, og det har medført alvorlige ubalancer. Lad os tænke systemisk, på tværs af traditionelle værdikæder, i livscyklusser, osv.
Vi er allerede rykket sammen på tværs af sektorer for at kordinere os igennem corona krisen. Lad os blive i disse fælles rum, også når vi tænker fremad.
Brug de kreative kompetencer bedre!
Derudover bør det tværgående arbejde tage afsæt i de stærke kompetencer vi allerede har i Danmark. Her er det kreative felt desværre ofte overset.
Det fremgår af en stor evaluering af dansk innovation af Boston Consulting Group fra 2019, at Danmark er nummer 1 i Europa, når det kommer til kreativitet og kreative kompetencer, og er ledende i verden i forhold til brandværdi i design og arkitektur. Men ikke desto mindre, ”underperformer” dansk innovationspolitik netop her.
Evalueringen opfordrer til, at innovation inden for arkitektur og design både styrkes i forhold til at gøre de mange små og mellemstore virksomheder i branchen mere globalt konkurrencedygtige - men også i højere grad bruges i sammenhæng med andre sektorer i forhold til at skabe kreativ innovation.
Det er en opfordring vi er klar til at tage fuldt ud på os på KADK. Vi har siden 2016 fokuseret vores forskning og uddannelse på FN’s verdensmål og har et vidensgrundlag, der er stærk gearet til at udvikle bæredygtige strategier til mange af samfundets funktioner.
Lad os derfor, når Danmark og verden forhåbentlig snart åbner igen, tænke radikalt, kreativt og nyt og trække på de stærkeste kompetencer på tværs af vidensmiljøer. Der er behov for at bringe dansk innovation til højeste internationale niveau – til en bæredygtig fremtid.