I har modet til at betræde nye veje, vi endnu ikke kender

Blogpost af:
Lene Dammand Lund
Dato

Rektors tale ved diplomoverrækkelsen den 21. juni / In English below

Rigtig hjertelig velkommen til alle jer, der i dag er mødt op for at fejre sommerens kandidater fra Det Kongelige Akademi – det er dejligt, at I er mødt så talstærkt frem! Kæmpe tillykke til jer som nu kan kalde sig hhv. cand.scient.cons., cand.arch., cand.des. og cand.tech.arch. samt jer, der har færdiggjort en ph.d.-uddannelse.

Dette arrangement er det første af dagens højdepunkter. Når vi er færdige her, åbner vi en udstilling med årets afgangsprojekter fra arkitektur og design på vores campus her på Holmen – der håber jeg også, vi ses!

En overgang til noget nyt

Det er en mindeværdig dag i dag – for jer, for os, for mig og for jeres familier. I kan sænke skuldrene, I har gennemført en lang og krævende uddannelse. I har fordybet jer i spændende fagområder, I har afprøvet ideer, modelleret løsninger på udfordrende problemstillinger, og I har kronet det med en velbestået, flot afgangseksamen. Tillykke med det! 

Det er en indsats og en kraftanstrengelse, som jeg ved, at man vil se tilbage på gennem hele sit liv som en af de vigtige milepæle. 

Men det er også en milepæl, der markerer overgangen til noget nyt, og det nye kan vække bekymring. Faktisk tyder en dugfrisk undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut på, at studerende fra uddannelser med ledighed – det gælder for nogle af jeres – bekymrer sig om udsigten til ikke at kunne finde et job og bekymrer sig for, at man falder i ”et hul” efter en længere ledighedsperiode. Flere har også svært ved at vurdere hvilke kompetencer, de skal bruge for at få et job.

Jeg er klar over, at en eventuel bekymring ikke fylder lige meget hos alle og især ikke en dag som i dag. Men der er nogle pointer her, som har relevans for jer alle, og som jeg, her i min tale til jer i dag, vil sætte nogle flere ord på, og så vil jeg argumentere for, at der faktisk ikke er grund til bekymring.

Uddannelsen er et rum med plads til tanker og mål

Vi fejrer i dag, at I har afsluttet én fase i livet og er på vej ind i en anden. Lad os kalde faserne studielivet og arbejdslivet. Det, der kendetegner det studieliv, I kommer fra, er i høj grad ideer og traditioner, som stammer fra Karl Wilhelm friherre von Humboldt, en preussisk politiker, embedsmand og filosof, som levede fra 1767 til 1835 og som grundlagde Humboldt-Universität zu Berlin. Det gælder i udpræget grad for jer, der er uddannet konservatorer. For jer, der er uddannet inden for områderne arkitektur og design er jeres uddannelse foruden Humboldt også præget af en moderne version af en Beaux Art-tradition, som man kender den fra lignende akademier i Frankrig og England. Det vender jeg tilbage til.

Først lidt mere om Humboldt. Humboldt formulerede ideen om den videregående uddannelse som et rum i samfundet, hvor studielivet er mere end professionel træning. Et rum, hvor der uddannes og produceres viden, som ikke udelukkende har til formål at løse presserende udfordringer. Et rum, hvor både studerende og undervisere har en høj grad af frihed til selv og i fællesskab at sætte dagsordenen for sine tanker og mål. 

Humboldt talte om en ”ren” form for sandhedssøgen kombineret med specialiseret faglig viden. Disse tanker har stadig gyldighed. Når jeg ser på emnerne for jeres studieprojekter, bliver dette tydeligt: Arkitekt-, design- og konserveringsfaglig indsigt kobles med forskellige aspekter af den såkaldte polykrise, vi befinder os i, mangel på jomfruelige materialer, mindre biodiversitet, klimaudfordringer osv. Der arbejdes med reparation og transformation som modstykke til at producere nyt, der arbejdes med nye rumlige typologier, såsom datacentre og solcelleparker, der arbejdes med landskaber, der går fra at være produktionslandskaber til at være oplevelseslandskaber og natur med kapitalismekritik osv.

I uddanner jer til arbejdsmarkedet - men også til at udfordre det

Samfundspagten mellem det frie forsknings- og studieliv, og arbejdslivet, som er underlagt en nyttelogik, ses overordnet som en gevinst for samfundet, fordi dannelsen på de videregående uddannelser holder resten af samfundet på tæerne, så at sige. Den sætter spørgsmålstegn ved den dannelse og de aktiviteter, der sker i samfundet, og på den måde skubber den til en udvikling som er mere kulturelt, mere socialt reflekteret og mere innovativ. 

På den ene side har samfund og politikere altså en forventning om, at de omkring fem år, I har tilbragt på Det Kongelige Akademi, uddanner jer på relevant vis til at kunne træde ind i et job på arbejdsmarkedet, men på den anden side har man faktisk også en forventning om, at I kommer med en viden og nogle ideer, som udfordrer dette arbejdsmarked og samfundet som helhed. Det er en super vigtig dobbelthed, der er til stede her. Hold fast i den! 

Hvis I passede til arbejdsmarkedet som hånd i handske, ville vi ikke have levet op til samfundspagten. Det er altså ikke bare plug and play for en kandidatgrad som jeres – og skal heller ikke være det. Indrømmet! Det glemmer man nogle gange derude blandt arbejdsgivere, politikere og meningsdannere. Også det vender jeg tilbage til.

I er dygtigere end I tror

Dengang jeg blev uddannet arkitekt i starten af 1990’erne, var der højere dimittendledighed, end der er nu. Det var bare ikke noget, man talte om eller bekymrede sig om. Så hvad har forandret sig siden dengang?

En del af svaret ligger i Bologna-erklæringen som kom otte år efter min afgangseksamen. Her blev man enige om, at de videregående uddannelser i højere grad skulle tilpasse sig arbejdsmarkedets behov. I løbet af de sidste 25 år har det ført til en opfattelse af, at fagforståelsen findes på arbejdsmarkedet og ikke på uddannelsen. Ønsket om hånden, der passer i handsken, er med andre ord vokset. 

Hvor formålet med jeres studieliv tidligere i overvejende grad sås som noget, der var til gavn for almenvellet, så ses studielivet nu som noget, der skal give jer nogle kompetence- (man fristes til at sige konkurrence-) fordele til gavn for jeres individuelle positionering på arbejdsmarkedet. 

Men den tankegang har en alvorlig slagside: Hvis målet er konkurrencefordele og positionering, så står I helt alene med ansvaret for jeres studiesucces – eller mangel på samme. Ikke sært, hvis det har ført til, at I har stillet høje, måske også urealistiske krav til jer selv undervejs. Ikke underligt, hvis det har ført til den stigende bekymring, jeg nævnte indledningsvist.

Det eneste positive ved det er, at I med meget stor sandsynlighed er dygtigere, end I selv tror. Hold fast i det!

Arbejdsmarkedets vilkår er ikke jeres personlige åg

Lad mig lige holde fast i argumentationen her: Succes og positionering på arbejdsmarkedet – eller mangel på samme – er gennem de sidste 25 år blevet jeres personlige byrde, ikke noget der er bestemt af udefrakommende forhold som undervisernes og institutionens vilkår, af samfundsbegivenheder, såsom Corona, og af uligheder imellem jer i forhold til, hvor megen hjælp, man kan hente derhjemme, osv. 

Den byrde, det åg, vil jeg gerne løfte fra jeres skuldre. Det skylder vi jer som uddannelsesinstitution og som videnssamfund.

Selvfølgelig er det godt hurtigt at få et job – ingen tvivl om det. Men spørgsmålet om succes skal ikke alene bæres af jer som individer. Det er ikke en personlig fiasko, hvis I ikke hurtigt får et såkaldt godt job.

Jeg lovede at komme tilbage til Beaux Art-delen som er relevant for jer, der er uddannet inden for arkitektur og design, men faktisk også for jer andre. Det er nemlig her, I har jeres superpower på jobmarkedet.

Igennem alt, hvad jeg har set og hørt fra jeres side i de år, I har været her, ved jeg, at I brænder for at gøre en forskel. Jeres studier på Det Kongelige Akademi har på ingen måde været afkoblet samfundets presserende udfordringer. I er sågar kommet med mange kvalificerede og meget konkrete bud på dem – udtænkt og formet inden for en fri ramme, hvor visse nytteaspekter har kunnet sættes til side.

Lad os kalde den store samfundsudfordring - det, jeg tidligere kaldte polykrisen - for den grønne omstilling, vel vidende at den omfatter alle de udfordringer, der er formuleret i FN’s Verdensmål og flere til. 

Jeres brændstof er nytænkning

Det, der kendetegner den grønne omstilling er, at vi har brug for radikalitet og tempo. Vi ved, at vi ikke kender alle mål og midler. Det er hele systemer og værdikæder, der skal nytænkes og udvikles. Det er kulturelle værdier og identitet, der er i opbrud: Hvis ikke vi kan se os selv og vores værdier i det nye grønne samfund, så kan det være lige meget, ja så ønsker mange faktisk ikke den udvikling.

Og det er her, at de arbejdsmetoder, I har lært på Det Kongelige Akademi, er yderst relevante. Den kunstneriske arbejdsmetode er om noget egnet til at løse lige præcis den form for hyper-komplekse problemstillinger, vi står over for, fordi den inddrager metoder fra en række andre discipliner (den har et holistisk blik på genstandsfeltet). Den inddrager andre eksperter, brugere osv., så man får favnet kompleksiteten, og det ligger i dens natur, at man indretter processen efter de delresultater, de erkendelser, man får undervejs i processen. Det er et virkelig stærkt greb på opgaver, man ikke kender løsningen på, eller ikke en gang er fuldt ud i stand til at formulere problemet for.

Det gælder for jer alle, at den arbejdsmetode, I har lært, er en super stærk motor, der vil føre jer gennem hele jeres arbejdsliv og udvikle jer undervejs – for det er en udviklingsmotor, der kan knuse alle de opgaver, I kommer til at stå over for. Det er en meget mere grundlæggende og langsigtet bagage, end de konkrete færdigheder, der skal til for at bidrage med værdi på en arbejdsplads her og nu.

Så lad jer ikke slå ud, hvis jobbet ikke står og venter på jer. Hvis hånden som nævnt ikke passer direkte i handsken. Gå til de steder, hvor man forstår og sætter pris på den viden, I har, og ikke mindst, hvor man kan se nytten af den store motor, I kommer med. Jeres særlige brændstof som nyuddannede er jeres nytænkning, jeres manglende viden om ”hvad vi plejer” at gøre. Det frisætter jer, og gør jer i stand til at tænke de løsninger, den grønne omstilling har brug for. I den grønne omstilling skal der ikke blot løses problemer. Problemerne skal opløses og samles på en ny måde igen. Det har vi brug for jer til at hjælpe med.

Først når I kender spillereglerne, kan I være med til at bryde dem

Og nu, vi er ved det, skal I nu også være bekymrede for, om AI kommer med alle løsningerne og overtager de jobs, I skulle have haft? Svaret er et rungende NEJ. 

Kunstig intelligens er statistik og ufattelige datamængder. Men det gælder for jer alle, at jeres intuition og sanseapparat er jeres stærkeste redskab. Selv om mange forsøger at overbevise os om det modsatte, så er der ingen AI-generering, der i den nærmeste fremtid, måske nogen sinde, kommer til at kunne mime den intelligens, den intuition, det sanseapparat, som mennesker har. 

AI kan processe store mængder af data bedre end vi kan, ingen tvivl om det. Men den form for intelligens, der er situationsbestemt, som kræver, at man forstår den kontekst, man er i – at man bruger alle sine sanser – det kommer AI ikke til at kunne. 

Afslutningsvis, her på tærsklen til den nye fase i jeres liv, har jeg et råd til jer: 

Tro på jer selv og den bagage, I kommer med. I kan noget særligt. Men hav samtidig en vis ydmyghed i forhold til, at jeres superpower har brug for en kontekst, som I skal tillære jer. En matematiker kan ikke udvikle matematikken, hvis ikke han eller hun følger matematikkens regler. Jeres fag har også koder og regler, som I skal lære. Og dem lærer man lige så godt på et kommunekontor eller i en stor international virksomhed som i en mindre virksomhed, hvor alle medarbejdere ligner en selv. Først når man kender spillereglerne, kan man medvirke til at bryde dem.

Jeg håber, at I har modet til at betræde nye veje, vi endnu ikke kender. Jeg håber, at I kan lægge eventuelle bekymringer fra jer, og tro på, at I kan noget særligt. Det har I vist os gennem de år, I har været på Det Kongelige Akademi. Det har været et privilegium som rektor at opleve. 

Tak for det og tillykke med jeres nye titler.

 

Rendering: Udviklinsprojekt på Refshaleøen af Cecilie Ødum Knudsen
Cecilie Ødum Knudsen: Preserving Refshaleøen - an alternative development strategy
Forsider af en serie fysikbøger
Anna Rebecka Kristensson: Parentheses - a series of physics books

You have the courage to blaze new trails, we do not yet know


Rector's speach at the diploma ceremony  21 June 2024

We are here today to celebrate this summer’s graduates of the Royal Danish Academy, and it is wonderful that so many of you are able to be here.

Our most heartfelt congratulations to all of you who have now been awarded the title of Master of Conservation Science, Master of Architecture, Master of Design or Master of Architectural Technology, as well as to all of you who have completed a PhD programme.

This event will be the first of today’s highlights. After finishing here, we will be opening an exhibition of this year’s graduation projects from the schools of architecture and design on our campus here at Holmen. I hope all of you will be able to attend the exhibition!

A transition to something new

Today is a memorable day – for all of you, for us, for me, and for your family. You can lean back and relax now, after having completed a long and demanding study programme. You have immersed yourselves in stimulating academic fields, you have tried out ideas, modelled solutions to challenging problems, and topped it all off by performing well in your final exams. Congratulations!

I am convinced that, for the rest of your life, you will look back on these efforts and exertions as some of your most important personal milestones.

But celebrating the transition to something new is also a milestone, and new situations can sometimes be a source of concern. In fact, a recent study by the Danish Evaluation Institute shows that graduates of study programmes in fields with high levels of unemployment – which is the case for some of you – are concerned about the prospect of not being able to find a job, and they worry about being left behind after a prolonged period of unemployment. It may also be difficult for many of you to determine the specific skill sets that are needed to get a job.

I realise such concerns do not trouble everyone to the same extent, especially not on a day like today. Even so, there are a few points in this context that are relevant to all of you, and which I would like to address in my speech today by arguing that, in fact, you have little reason to be concerned.

Education makes space for thoughts and goals

Today we are celebrating the fact that you have completed one phase of life and are embarking on the next. Let’s call these phases ‘student years’ and ‘professional career’. The student years you are now leaving behind are largely based on ideas and traditions envisioned by Wilhelm von Humboldt, a Prussian baron, politician, government official and philosopher, who lived from 1767 to 1835 and who founded Berlin’s Humboldt-Universität. This particularly applies to those who have graduated from the School of Conservation Science. For those of you who are Architecture and Design graduates, your education was influenced not only by Humboldt but also by a modern version of a Beaux-Arts tradition which is also a distinguishing feature of similar academies in France and the UK. More on that later.

First a few more details about Humboldt. Humboldt developed a holistic concept of higher education as a space in society in which student years are more than professional training. They are a setting for academic education and the generation of knowledge, driven not solely by the purpose of meeting urgent challenges. A setting in which both students and educators have a high degree of freedom – both individually and collectively – to set the agenda for their own ideas and objectives. Humboldt described a ‘pure’ form of pursuing truth combined with specialised academic knowledge. 

These ideas are still valid. When I look at the topics of your study projects, this becomes clear: Professional architectural, design and conservation insights are linked to various aspects of the ‘polycrisis’ we currently find ourselves in: the scarcity of virgin materials, declining biodiversity, the climate crisis, and so on. The objects of focus are repair and transformation (in contrast to producing new things); new three-dimensional typologies (such as data centres and photovoltaic power stations); transforming landscapes from production areas into experience landscapes and nature areas; criticism of capitalism, and so on.

You are training for the labour market - but also to challenge it

The social contract between the freedom of the student years and a professional career that is subject to a logic of utility is generally deemed beneficial to society because the cultural formation involved in advanced study programmes keeps the rest of society on its toes, so to speak. It questions the formation and the activities taking place in society, thereby encouraging a development that is inherently more cultural, more socially reflective and more innovative.

On the one hand, society and politicians expect that the roughly five years you have spent at the Royal Danish Academy will give you relevant qualifications for finding a job in the labour market – while simultaneously expecting that you will provide knowledge and ideas that challenge this very same labour market and society in general. An essential duality is at play here. Never forget that!

If your qualifications simply conformed hand-in-glove to the labour market, we would not have been true to our social contract. So, a master’s degree like yours is not simply some “plug-and-play” solution – nor should it be. Admittedly, this is sometimes forgotten by employers, politicians and influencers out there. I will return to this topic later on, too.

You are more capable than you think

Back when I qualified as an architect in the early 1990s, unemployment among graduates was higher than it is now. The difference was that this was not a topic of debate or a matter of concern. So, what has changed since then?

Part of the answer is found in the Bologna Declaration that came into being some eight years after my final exams. It expressed a consensus that advanced study programmes must be realigned to meet the needs of the labour market. Over the past twenty-five years, this has led to a perception that professional expertise is found in the labour market – not in formal study programmes. In other words, the Declaration was an intensification of the wish to make the hand fit the glove.

Whereas, previously, the purpose of your student years was widely viewed as something that benefits the general public, the student years are now viewed as a process that enhances your (I’m tempted to add ‘competitive’ here) expertise for the benefit of your individual positioning in the labour market. But this mindset has a serious downside: If the goals are competitive benefits and positioning, then you alone become fully responsible for the success of your studies – or the lack thereof. It is no wonder if this has prompted you to place high – and possibly unrealistic – demands on yourself along the way. Nor is it strange if this has exacerbated the concern I referred to in my introduction.

The only positive thing to say about this is that you are probably much more skilled than you think you are. Never forget that!

The conditions of the labour market are not your personal yoke

Hear me out on my line of reasoning here: Over the past twenty-five years, being – or failing to be – successful and well-positioned in the labour market has become your personal burden. This was not determined by external factors such as the circumstances of the individual educators or institutions, by social events such as COVID 19, or by your personal inequities such as how much help and support is available at home, etc.

I want to lift this burden – this yoke – from your shoulders. We owe you that, both as an educational institution and as a knowledge-based society.

Getting a job quickly is unquestionably a good thing – no doubt about it. But your personal success should never be your personal responsibility alone. It is not a personal disaster if you don’t get a ‘good’ job right away.

I promised to come back to the Beaux-Arts issue, which is relevant to those of you who have completed a study programme in Architecture and Design, but it actually applies to the rest of you, too. That is because this Beaux-Arts tradition embodies your superpower in the labour market.

The recurring theme in everything I’ve seen and heard from you during the years you have been here is your passion and determination to make a difference. Your studies at the Royal Danish Academy have been thoroughly interconnected with the urgent challenges confronting our society. You have presented a wide range of informed, tangible visions for addressing and overcoming these challenges – conceived and shaped within a free academic setting that has enabled you to disregard certain aspects of utility.

Let us call the great societal challenge (the ‘polycrisis’ I referred to earlier) ‘the green transition’, fully aware that it encompasses all the challenges articulated in the UN Sustainable Development Goals and elsewhere.

Your fuel is innovation

The green transition is characterised by a need for radicalism and acceleration. We realise that we don’t know all the goals or remedial measures. Entire systems and value chains need to be reimagined and redeveloped. Cultural values and identities are changing radically: Unless we can envisage ourselves and our values in a new green society, then our efforts are meaningless. In fact, many people do not want this transition to occur at all.

And this is where the modus operandi that you have learned at the Royal Danish Academy really comes into its own. If nothing else, the artistic approach is suitable for resolving the hyper-complex set of problems we are confronted with, because it draws on methodologies from a wide variety of other disciplines (it takes a holistic view of the subject matter). It brings in other experts, users, and others, in order to embrace the complexity. And, inherently, this artistic approach fashions the process according to the partial outcomes, the insights that are won or realised during the process. It brings a truly powerful grasp of tasks whose solution is unknown, or whose inherent problem defies definition and articulation.

The modus operandi that all of you have learned is a powerful motor that will guide you throughout your career and encourage personal development along the way, because it is a development motor that enables you to perform all the tasks you will eventually encounter. It comprises a far more fundamental, long-term set of accoutrements than the specific skill sets needed to add value in a workplace here and now.

So, don’t let yourself be unnerved if the perfect job isn’t right there waiting for you. If your hand doesn’t fit perfectly into the glove. Go to the places that understand and appreciate the knowledge you have gained and – not least –can see the usefulness of the big motor you are bringing with you. Your unique fuel as new graduates is your innovative approach and the very fact that you lack an inherent ‘business as usual’ mindset. This liberates you, and enables you to envisage the kind of solutions that the green transition needs. The green transition requires more than just solving problems. The problems need to be deconstructed and then reformulated. We need your help to achieve this.

And now that we’re on the subject, do you also have to be concerned that AI will come up with all the solutions and take away the jobs you should have had? The answer is a resounding NO. 

Only when you know the rules of the game can you help break them

Artificial intelligence is statistics and unfathomable volumes of data. But your intuition and sensory apparatus are your strongest tools – and that applies to every one of you. Even if many people try to convince us otherwise, no generation of AI will be able to mimic the intelligence, the intuition or the sensory apparatus possessed by a human being; not in the near future, and perhaps not ever.

AI can process large volumes of data better than we can – no doubt about it. But the type of intelligence that is situational in nature and which requires an understanding of the present context –which requires you to use all your senses – will never be achievable by AI.

In conclusion, here on the threshold of a new phase of your lives, I have a piece of advice for you:

Believe in yourselves and the accoutrements you bring with you. You have something special to offer. But, at the same time, retain a certain sense of humility, in relation to the fact that your superpower needs a context, and that is something you will need to learn. A mathematician cannot develop mathematics if he or she cannot follow the rules of mathematics. Your profession also has codes and rules that you will need to learn. And you can learn them just as well in a municipality office or a multinational company as you can in a small firm where all the employees look like you. Only when you know the rules of the game can you help to break them.

I hope that you have the courage to blaze new trails that we don’t even know exist yet. I hope that you can put any concerns you may have to one side, in the assurance that you have something special to offer. You have proven your unique capabilities throughout the years you have spent at the Royal Danish Academy. It has been my privilege as rector to experience this!

I greatly appreciate having had this opportunity, and I congratulate you on your new title.

Gå til blog oversigt