Genbyggestudier

Kategorier
Publikation

CINARK Forskning

 

CINARK - Center for Industriel Arkitektur, har med denne publikation samlet et stort og sammensat matriale - primært genereret af studerende ved kandidatstudiet SET - Settlement, Ecology & Tectonics, KADK i studieåret 2014/15. Derudover indgår mindre uddrag af relaterede forskningsarbejder fra Ph.d.-studerende og forskere ved CINARK, ligesom der refereres til genelle teorier indenfor emnet.

Genbyggestudier

I 2013 fremlagde den danske regeringen en ressourcesrategi under titlen: 'Danmark uden affald'. Strategien beskriver, hvordan Danmark skal genanvende langt mere affald og forbrænde mindre. Byggeriet leverer her langt den største del af Danmarks samlede affaldsmængde. I alt 87% af byggeaffaldet genbruges allerede, hvor det primært bliver knust til vejfyld.

En bedre form for genanvendelse, hvor man i højere grad forsøger at genbruge materialer og bygningsdele uden væsentlig forarbejdning, vil i teorien give et bedre energiregnskab og kan betyde, at også kulturelle værdier som knytter sig til fx historiske bygningsdele bliver bevaret og indgår i en slags "kulturel-cyklus".

Et centralt spørgsmål i forhold til, hvordan materialeressourcer anvendes i byggeriet, handler om hvordan man sikrer, at de materialer, hvormed vore huse bliver bygget, kan anvendes på nye og gavnlige måder - enten den dag bygningen skal rives ned, eller på det tidspunkt hvor et eller flere bygningselementer skal skiftes ud på grund af slid eller utidssvarende ydeevne.

Med 'Genbyggestudier' ønsker vi at bidrage med viden til dette felt, da det i den grad kalder på arkitekters kompetancer og faglige engagement. Publikationen er derfor tænkt, som et første bud på at samle og diskutere stofskifte, genanvendelse og 'gen-bygning' ud fra et arkitektonisk perspektiv.

Redaktion: Peter Sørensen, Line Kjær Fredriksen og Anne Beim

Bedragydere: Studerende ved SET 2014/15, Peter Sørensen, Line Kjær Fredriksen, Anne Beim, Frans Drewniak, Ulrik Stylsvig Madsen, Tenna Beck, Jan Schipull Kauschen, Søren Nielsen og Katrine West Kristensen.