Allinge Havn

Det Kongelige Akademi på Folkemødet, Bornholm

Dato
14.06.2024
Tidspunkt
10.00 - 19.00
Address

Allinge Havn
Bornholm
Danmark

Mød Det Kongelige Akademi på Folkemødet 2024. Her er en oversigt over arrangementer, debatter og udstillinger med undervisere og studerende fra Det Kongelige Akademi.

Installationer:

Unfair Game & Vælg et Kort

Unfair Game præsenterer en serie af alternative bordtennisborde, der symboliserer den ulige adgang, som mange mennesker oplever i deres daglige liv. Projektet rejser spørgsmålet: Er det rimeligt, at nogle har flere muligheder end andre?

På samme tid udfordrer Vælg et Kort stigmatiseringen af ældre og gamle mennesker. Gennem genoplivningen af faktiske kort reflekterer projektet over kontrasten mellem fejringen af fødselsdage og de ofte stigmatiserende ord, der bruges om at blive ældre. Publikum inviteres til at udforske deres egne følelser og fordomme om aldring i et sikkert og inkluderende rum.

Disse installationer udspringer af studie-projektet TOGETHER - er byen for alle? fra Det Kongelige Akademis Institut for Bygningskunst og Design. Målet med projektet er at starte samtaler om byens tilgængelighed og universelt design, og de studerende opfordrer via installationerne til refleksion over, hvordan vi kan blive mere opmærksomme på de udfordringer, forskellige mennesker står overfor i byens rum. Projektet er skabt i samarbejde med Københavns Kommunes kultur- og fritidsforvaltning, Handicaprådet, Bevica Fonden, Fonden Ensomme Gamles Værn og Helsefonden.

De to installationer kan ses i Danchells Anlæg under folkemødet.

PLASTIGMA PAVILLON : Creating Dialogue. Transforming Waste. Shifting Perspectives

Tre studerende på Det Kongelige Akademi har bygget Plastigma Pavillonen, som undersøger spørgsmålet om plastikaffald på Bornholm og den indsats, der ligger bag behovet for genbrug på øen. De tre studerende er Valentina Bauer- Arkitektur, Inkyong Lee – Keramik, samt Patrick Corsame - Arkitektur

Installationen konfronterer besøgende med deres plastaffald i form af en pavillon, der bruger plastaffald, der kommer fra øen.

Pavillonen har fået støtte fra BOFA, Bornholms affaldsselskab.

Pavillonen skal være et sted for dialog, ved at omdanne affald til noget æstetisk og funktionelt. Alle panelerne bliver lavet af affaldsplastik, der er blevet til uden opvarmning eller smeltning. Derudover vil ACAB, Kunsthåndværkerforeningen Bornholm, levere 9 kunststykker af plastaffald.

Denne installation kan ses på i gården hos Kærnehuset, overfor Allinge Kirke

1
/3
Plastica Pavillon
Unfair bordtennis
Vælg et kort
Plastica Pavillon
Unfair Bordtennis
Vælg et kort

Debatter:

14. juni 2024 12:30 - 12:55: Danmark har akut brug for en cirkulær økonomi-strategi

Ressourceforbrug og klimakrisen hænger uløseligt sammen og for at vi kan nå vores klimamål og forbedre biodiversiteten, er det nødvendigt at reducere vores forbrug af jordens ressourcer. Desværre har ressourceforbrug, forebyggelse af affald og cirkulær omstilling ikke været en politisk prioritet i Danmark. Derimod har fokus indtil videre primært været på at forbedre vores affaldssortering- og håndtering. Konsekvensen er, at vi i dag i Danmark kun er 4 procent cirkulære. Vi er med andre ord milevidt fra et cirkulært ressourceforbrug inden for de planetære grænser. Derfor har vi akut brug for viden, investeringer, de rette rammebetingelser og incitamenter, der kan sætte skub i den cirkulære omstilling. Men hvorfor og hvordan kan en politisk strategi for cirkulær økonomi sætte skub i den cirkulære omstilling? Hvilke indsatser og mål for vores ressourceforbrug skal der til? 

Sted: C34 - Klima- & Energiscenen

Deltagere: Lektor Else Skjold, Det Kongelige Akademi - Institut for Bygningskunst og Design / Karin Klitgaard, underdirektør for Miljøpolitik og Cirkulær Økonomi i Dansk Industri / Bjarke Møller, direktør i Rådet for Grøn Omstilling / Anna Paulin, miljø- og cirkulær økonomi-ordfører i Socialdemokratiet

 

14. juni kl 13:00 - 13:45: Bliver du også ekskluderet af din by?

Undrer du dig også over, at det kan være vanskeligt at færdes i din by? Over, at nogle bygninger er svært tilgængelige eller direkte afvisende? Og vidste du, at vi næsten alle sammen på et tidspunkt i vores liv kommer i en livssituation, der forhindrer os i at deltage i bylivet eller at færdes der, hvor vi ønsker? Vi sætter tre engagerede mennesker stævne for at give svar på, hvordan vi kan gøre det bedre og sammen skabe rammerne for, at alle kan deltage i samfundslivet. Line Barfod, Teknik- og Miljøborgmester i København, ved alt om byens rum og hvilke muligheder, der er for at skabe en inkluderende by. Marianne Kofoed, direktør i Bevica Fonden, kæmper for, at der skal være lige adgang for alle – uanset hvad vores kroppe formår. Christoffer Breitenbach, arkitekt og forperson i Arkitekter Uden Grænser, arbejder for retfærdig arkitektur. De støtter alle de 10 nye principper for bæredygtigt byggeri - The Copenhagen Lessons - som du også komme til at høre mere om. 

Sted: A32 - Den Sociale Scene

Deltagere: Natalie Mossin, Institutleder på Det Kongelige Akademi - Institut for Bygningskunst og teknologi / Line Barfod, Teknik og Miljøborgmester, Københavns Kommune / Marianne Kofoed, Direktør, Bevica Fonden / Christoffer Breitenbach, Arkitekt i Adept og forperson for Arkitekter Uden Grænser

 

14. juni kl. 17-19.00: Biobaseret byggeri som løftestang for lokal udvikling

Oplev arkitektstuderendes dugfriske bud på hvordan en bæredygtig lokal byggeskik kan tage sig ud.

Vær med når Det Kongelige Akademi slår teltdugen op og viser arkitektstuderendes dugfriske bud på hvordan en bæredygtig lokal byggeskik med udgangspunkt i Bornholms særlige muligheder og behov kan tage sig ud. Og deltag i debatten om i hvilken grad nye boformer og nye lokalt dyrkede byggematerialer lavet i samarbejde mellem ”landmand og byggemand” kan være løftestang for udviklingen af øen.

Sted: A32 - Den Sociale Scene

17 – 18: Tanker om en ny bæredygtig byggeskik og dets betydning for Bornholm præsenteres af arkitektstuderende ved kurset for Bosætning, Økologi og Tektonik og kvalificeres efterfølgende i dialog med lokale eksperter.

18 – 19: Fernisering og netværk med lokale drikkevarer.

Deltagere:  Mads Randbøll Wolff, selvstændig bæredygtighedsrådgiver / Mikkel Thomassen, partner i Smith Innovation / Pelle Munch-Petersen, lektor ved Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi / Thor Kure, økologisk landmand, Mønstergård / Caroline Meyer White, Ingeniør, selvstændig bæredygtighedsrådgiver / Sofie von der Pahlen, arkitekt og Projektleder i planafdelingen i BRK

 

Pop up event: Bordtennisturnering: Fredag d. 14/6 kl. 13-14 + kl. 16-17 

Lokation: Domen, terrassescenen modsat vandet.

Studerende fra Det Kongelige Akademi inviterer til bordtennis under ulige forhold