
About Form:Lab
FormLab: Proces, rum og materialitet er en tværgående forskningsklynge på Kunstakademiets Designskole, der forsker i designfagets processer, materialitet og rum. Klyngens interesser spænder fra udforskning af tekniske og materialemæssige muligheder for designudvikling over undersøgelsen af processer og rum for formgivning og produktudvikling til refleksion over designs æstetiske udtryk, kulturelle kontekst og filosofiske grundlag.
Undersøgelserne former sig både som teoretiske og praksisorienteret studier og med både eksperimentelle og kunstneriske vinkler.
Klyngens fokuspunkter er dels orienteret om undersøgelser og kortlægninger af, hvorledes designprocesser forløber, og hvordan de knytter sig til de rum, de foregår i, og hvorledes materialitet og stoflighed spiller en rolle i processen. Dels fokuserer klyngen på historisk deskriptive undersøgelser af designprocessen som den er blevet og bliver opfattet i designteoretiske værker og i historiske kilder (både designernes beskrivelser og metabeskrivelser).
Et væsentligt omdrejningspunkterne for klyngens forskning vedrører æstetisk mediering forstået som den medierede interaktion, der sker i designprocesser ved hjælp af skitsering, prototyping, forslagsstillelse og formgivning, og under indflydelse af den friktion, rum, stoflighed og materialitet bidrager med.
I klyngens arbejde bliver der sat fokus på designerens rolle i forhold til formgivning og udvikling af designprodukter, der ses som medieret på den ene side af konkrete rum, materialitet, stoflighed og proces, og på den anden side abstrakte ideer om designprocessen, dens faser og de kontekstuelle aspekter, den er forbundet til.
Undersøgelserne udforsker dels designprocessen og den æstetiske mediering ud fra historiske deskriptive vinkler, der kortlægger teoretiske og metode-reflekterende artikulationer af designprocessen og dens medieringsformer, og hvorledes den gennem historien er blevet tildelt varierende indhold og betydning. Dels udforskes empirisk konkrete designprocesser, der finder sted under udformningen af forskellige former for design og på de vekselvirkninger, der sker mellem det rumlige, materialemæssige og stoflige på den ene side og designprocessen på den anden.
Forskningsklyngen ledes af:
- Lektor, Ph.D Ida Engholm, fokusområder er design meta-teori, designhistorie, digital design. Se forskningsprofil i research.kadk.dk
- Lektor, Ph.D Kirsten Marie Raahauge, fokusområder er antropologi vedrørende rum og steder (hjem, byer, landskaber, museer, nabolag, hjemsøgte huse m.v.), i dette projekt omsat til atelierrum, se forskningsprofil i research.kadk.dk