Byggefællesskaber
Arkitektforeningen
Åbenrå 34
Danmark
23. marts udkommer det nye nummer af Magasin for Bygningskunst og Kultur. Magasinet stiller skarpt på byggefællesskaber: Hvilken arkitektur kan vi opnå, hvis vi fjerner udviklerne som mellemled? I anledning af udgivelsen, inviterer redaktionen til paneldebat.
Det er slående hvor ensartede nye boligområder i de nordiske byer er. Udviklingsområderne synes skåret over samme læst hvad angår bygningstyper, boliger og karakteren af gade- og gårdrum. Kritikpunkterne af byudviklingsmodellen er mange og de kommer fra mange sider.
Tit peger pilen mod udviklerne, der ofte er medlemsejede pensionskasser, offentligt ejede byudviklingsvirksomheder og private ejendomsselskaber, som ofte tænker mere på at generere profit, end på at bidrage til at skabe gode bygninger, boliger og byrum, når de engagerer sig i byudvikling.
I en søgen efter alternative modeller for byudvikling har både græsrødder og institutionelt forankrede beslutningstagere rettet en ny opmærksomhed imod de såkaldte byggefællesskaber, der overordnet set fokuserer på større sammenhæng imellem planlægning og udformning af bygningerne og de beboere, der skal bebo dem.
I femte udgave af Magasin for Bygningskunst og Kultur bliver der stillet skarpt på byggefællesskaber fra et arkitektonisk perspektiv. Uden at underkende de økonomiske og juridiske knuder der skal løses for at byggefællesskaberne kan blive til virkelighed, rettes fokus for en stund imod de arkitektoniske landvindinger, de kan muliggøre.
I paneldebatten byder magasinets skribenter ind med kritik af det eksisterende og kommer med forslag til alternativer, mens andre bidrager med analyser af eksisterende forsøg på at organisere byggeriet anderledes, eller udfolder deres erfaringer med arkitekturens iboende fællesskab.
Panel
- Michael Asgaard Andersen og Ulrik Stylsvig Madsen, lektorer på Det Kongelige Akademi og forfattere til forskningsartiklen 'At bygge i fællesskab med afsæt i Byfællesskabet Thomas B i Odense samt Fællesbyg Køge Kyst'.
- Lisa Stolze Westander - studerende på bachelorprogrammet 'Finder Sted. Har bidraget til magasinet med argumenter mod vaner med afsæt i et nyligt afsluttet semesterprojekt.
- Nicolai Bo Andersen - professor på Det Kongelige Akademi - Institut for Bygningskunst og Kultur. Har bidraget med interviewet 'Being-in-common' med den amerikanske arkitekturprofessor David Leatherbarrow om det fælles i arkitekturen.
- Lars Lundbye - grundlægger og kreativ direktør i virksomheden Almenr, der faciliteter oprettelsen af bofællesskaber.
- Anne Romme - lektor på Det Kongelige Akademi og angegeret i projektet 'Selvbyg Musicon'i Roskilde som aktuelt danner afsæt i et semesterprojekt om Selvbyg på bachelorprogrammet 'Finder Sted', 2. år.