Fyraftensarrangement: Øl og forskning
Institut for Konservering - Det Store Auditorium, opg. C
Esplanaden 34
1263 København K
Danmark
Det Kongelige Akademi – Institut for Konservering afholder igen i år en foredragsrække, hvor instituttets forskere præsenterer deres nyeste forskning i et bredt felt inden for bevaring og konservering. Fyraftenarrangementet afsluttes med en forfriskning med mulighed for at diskutere med oplægsholdere og deltagere.
Se præsentationerne nederst på siden.
Vær med på Esplanaden eller følg med online når to forskere præsenterer deres nyeste forskningen inden for bevaring.
Program
Kl. 16.00Velkommen
Kl. 16.05 – 16.45 Louise Husby, ph.d.-studerende med speciale indenfor rensemetoder med nanogeler, Det Kongelige Akademi – Institut for Konser-vering.
Kan vandige rensningssystemer fjerne fernis fra traditionelle oliemalerier?
I de senere år er en mængde vandbaserede produkter og teknikker blevet udviklet til at fjerne fernis fra farvelag. Til dels for at reducere brugen af organiske opløsningsmidler – giftige for konservatoren såvel som miljøet. Desuden for at formindske rensningssystemets interaktion med farvelaget, der kan medvirke ændringer i farvelagets udseende. Den reelle påvirkning af oliefarvelag ved vandbaserede fjernelse af fernis er dog fortsat underbelyst.
Ph.d.-projektet afdækker emnet ved at udvælge de mest lovende metoder fra litteraturen, til afprøvning på henholdsvis opstrøg og et prøvemaleri. De behandlede overflader vurderes på baggrund af henholdsvis makroskopisk og mikroskopisk billeddokumentation. Eventuelle kemiske ændringer, deriblandt tilstedeværelsen af potentielle residualer fra rensningssystemerne, identificeres ved avancerede spektroskopiske teknikker. Resultaterne underbygger både fordele og ulemper ved de undersøgte metoder, hvor nogle skiller sig ud som særligt brugbare til fjernelse af fernis.
Ph.d.-projektet er indskrevet med hovedvejledning på Det Kongelige Akademi og omfatter samarbejde med Conservation Research Centre: Conservation Science and Preventive Conservation (CSPC) Laboratories ved Tate Britain, Birkbeck, University of London, samt University of Leeds.
Kl. 16.45 – 16.55 Spørgsmål
Kl. 16.55 – 17.15 Morten Ryhl-Svendsen, lektor, ph.d. ved Det Kongelige Akademi – Institut for Konservering
Proaktiv klimakontrol i museumsmagasiner ved hjælp af maskinlæring. De første erfaringer...
Levetiden for kunst, kultur- og naturarvsgenstande afhænger af det omgivende miljø. Forskellige materialer stiller forskellige krav, men langt de fleste samlinger holder bedst, hvis de bevares køligt, i ren luft med en moderat relativ fugtighed, og udsættes for mindst muligt lys.
Arkiver, biblioteker og museer bestræber sig derfor på, at optimere miljøet i samlingsom-råder i forhold til materialernes behov. Det er ’best practice’, at institutionerne overvåger miljøet og kontrollerer, at det holder sig inden for givne retningslinjer. Kontrollen kan bygge på overvågning med klimasensorer, men da en evt. alarm først sker efter at uhensigtsmæssige hændelser måtte være indtruffet, risikerer man, at afhjælpende indsatser iværksættes for sent. Det er derfor ønskværdigt, at kunne få varsling om risici for uønske-de indeklima-niveauer tidligt, om muligt før de indtræffer.
I det seneste halvandet års tid har jeg været involveret i et projekt, hvor vores hovedspørgsmål var: Kan vi udnytte maskinlæring til analyse af klimadata, og derved udvikle et varslingssystem til bedre styring af indeklimaet i museumsmagasiner? Projektet er et samarbejde med kolleger fra Det Kongelige Bibliotek og Dansk Bibliotekscenter, og støttet af Kulturministeriets Forskningspulje. På det seneste er også en studerende fra DTU Compute blevet involveret i dataanalyse.
I projektet har vi som første teststed benyttet en større magasinhal, beliggende i Ørholm og ejet af Nationalmuseet. Baseret på mere end ti års historisk måledata af ude- og indeklima for bygningen, har vi udviklet en algoritme, der baseret på mønstre i klimadata vil give et 24 timers forvarsel, om hvorvidt den indendørs relative luftfugtighed overskrider fastsatte specifikationer (for fugtigt eller for tørt). Algoritmen afprøves for tiden, ved løbende opsamling og analyse af indeklimamålinger via bygningens CTS-anlæg, og sammenholdt med online vejrdata fra DMI. Eventuelle varsler for det kommende døgn udsendes per e-mail. Vi finder indtil nu, at for alle hændelser bliver 92% forudsagt korrekt. Lige-ledes, når systemet forudsiger en hændelse, er det korrekt i mindst 92% af tilfældene.
Baseret på disse første optimistiske resultater, afprøves systemet netop nu på to anderledes kulturarvsbygninger; et udstillingslokale på Det Kongelige Bibliotek, og en landsbykirke i Nordsjælland. Og det er en intention på længere sigt, at udvide metodikken til forudsigelse af luftforurening i museumsbygninger.
Deltag online
Præsentationen bliver live-streamet og kan følges via Zoom (følg link nedenfor).
Præsentationen bliver filmet og efterfølgende gjort tilgængelig her på siden