Senantik og byzantinsk arkitektur
Det Kongelige Akademi
Danneskiold-Samsøes Allé 51
København
Danmark
I løbet af efteråret 2022 præsenterer Det Kongelige Akademi en forelæsningsrække om arkitektur i antikken og middelalderen. Professor ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, Maria Fabricius Hansen, forelæser om senantik og byzantinsk arkitektur.
Forelæsningen handler om arkitekturen i overgangen fra antikkens Rom til middelalderen. Vi skal især se på tradition og fornyelse i forhold til arven fra det romerske kejserrige i Vesteuropa – med perspektiveringer til Byzans, det østlige Romerrige.
I den senantikke periode, fra 300-tallet og frem, hvor Romerriget gradvis brød sammen, forholdt man sig stadig til en del af de gamle byggetraditioner. Men man genbrugte også helt bogstaveligt bygninger og byggematerialer, idet man stort set ophørte med at producere nyt pga et stærkt faldende befolkningstal og mangel på ressourcer. Én ny bygningstype var der dog behov for at få opført, nemlig kirker. For det var også i denne periode, at Kristendommen havde vokset sig tilstrækkeligt stærk til at blive den officielle og altdominerende trosretning. Vi skal se på, hvordan udviklingen af kirkebyggeriet fandt sted sideløbende med, at man begyndte at anvende genbrugsmaterialerne på radikalt nye, æstetisk-ideologisk betydningsladede måder.