Det Flydende Hus - byggeplads

Arkitektstuderende skaffer partnere og penge til flydende hus

Dato
Kategori
Uddannelse og studieliv

På Refshaleøen kan man ind til november besøge ’Det Flydende Hus’ - et hus der er tegnet og bygget af studerende fra kandidatprogrammet Kunst & Arkitektur. Projektet er støttet af Sharing Copenhagen.

Der var mange bump på vejen, før projektet Det Flydende Hus endelig stod færdigt. Men projektet med et flydende hus var så godt, at det fik flere til at støtte med materialer eller penge. Ideen var at få et hus med blandt andet et gulv af stampet jord til at flyde på en pram.

Undervejs i deres projekt måtte de 15 studerende bag projektet dog opgive at få huset ud at flyde i havnen ved København, da den pram huset skulle opføres på pludselig skulle bruges til noget andet. Men det stoppede dem ikke, og det er blandt andet deres gåpåmod, der fik Sharing Copenhagen til at støtte projektet med 25.000 kroner. 

Det fortæller Jacob Hartmann, der er seniorrådgiver i Sharing Copenhagen. 

”Jeg lagde mærke til, at de studerende kørte projektet på egen hånd. Normalt må vi sparre meget mere om styring og udvikling af projektet. Her kørte de studerende det selv,” siger han. Jacob Hartmann tilføjer, at Det Flydende Hus og de 15 studerende også fik støtten for at tænke i nye måder at bruge byen på. 

”Arkitekter har en supervigtig rolle i forhold til, hvordan vi skal indrette vores byer. Det er en opgave, alle bakser med, og det er en guldgrube at se, hvordan den her generation tager opgaven på sig og samtidig har et bæredygtigt dna,” siger han. 

Lærerig proces om arbejdet som arkitekt

Udover Sharing Copenhagen fik de 15 studerende fra kandidatprogrammet Kunst & Arkitektur kontakt med en lang række sponsorer og leverandører, fortæller Julie Skjøt Kongsbak, en af de studerende som var med på projektet: ”Det har været en lang og lærerig proces, og vi har virkelig lært, at arkitektfaget er ekstremt omskifteligt. Man arbejder aldrig alene.”

Hun peger også på, at projektet har lært de studerende at være præcise. 

”Leverandører og samarbejdspartnere vil have klar besked, så vi måtte fx finde ud af, at vi skal bruge 1.000 af den her type skruer, og de skal være rustfri,” siger hun. 

Det Flydende Hus kan ses på Refshaleøen til november. 

Det Flydende Hus
Lastvogn læsser jord af til Det Flydende Hus
Der er brugt 17 tons jord til det stampede gulv i Det Flydende Hus
Det Flydende Hus: stampet jordgulv
Huset er skabt, så der kan komme regn ind, og gulvet af stampet jord kan derfor flyde ud og blive en del af omgivelserne på Refshaleøen. .Foto: Charlotte Gjørtler
Træ til Det Flydende Hus
Der er brugt 600-700 løbemeter træ til at bygge Det Flydende Hus.
Det Flydende Hus: trækonstruktion
Foto: Charlotte Gjørtler