Alternativt vindertårn pakker Københavns Rådhus ind
Københavns rådhustårn er under renovering og er derfor midlertidig gemt bag et stillads. Nu er det blevet pakket ind i et banner der viser et alternativt tårn, tegnet af to studerende fra Det Kongelige Akademi.
Tilbage i januar vandt Nikolaj Exner Carstens og Anne Stahl, studerende på henholdsvis design og arkitektur, en konkurrence om at få lov til at pakke rådhustårnet ind i et alternativt tårndesign, mens renoveringen står på.
Nu er banneret kommet op på stilladset, og både Nikolaj Exner Carstens og Anne Stahl er stolte af resultatet:
”Det er en unik mulighed at fremvise vores nyfortolkning på en så central placering i København. Vi har arbejdet med projektet både som en fantaserende tegning, der udfordrer det mulige, men også som et reelt forslag, der relaterer sig til Rådhuset og dansk byggekultur," siger Nikolaj Exner Carstens og Anne Marie Stahl. "Denne dobbelthed gør det særligt spændende at få forslaget op på tårnet, da det vil blive mødt af mange mennesker med forskellige reaktioner og holdninger.”
Tårnet som demokratiets magtsymbol
Inspirationen fandt de til det midlertidige tårn gennem arkitekten bag rådhuset, Martin Nyrop:
”Vores projekt tog afsæt i en rundvisning på Københavns Rådhus, hvor vi blev præsenteret for Martin Nyrops tanker gennem historier og de mange motiver og referencer til naturen. Særligt bed vi mærke i formålet med bygningen, der var et magtsymbol på demokratiet, et ’borgerslot’, der husede folkelige arrangementer, i kontrast til adelens Amalienborg. De tanker ønskede vi at videreføre,” fortæller de.
Hvor længe københavnerne får lov at nyde nytolkningen af tårnet afhænger af, hvornår renoveringen af det gamle tårn er færdig, men Line Barfod (EL), Teknik- og miljøborgmester, glæder sig over de studerendes engagement.
”Det er enormt vigtigt for mig, at alle københavnere, men særligt børn og unge tager del i debatten om byens udvikling. Det må man sige, at de arkitektstuderende har gjort med en spændende refleksion over Rådhusets betydning for byen og vice versa," siger hun. "Deres bud tænker nyt og fokuserer på åbenhed for borgerne. Det flugter rigtig godt med Arkitekturhovedstad 2023, som vi netop skal bruge til at drøfte vores fælles visioner for byen, politikere og københavnere imellem.".
Nytænkning med respekt for historien
Også Jakob Brandtberg Knudsen, dekan for arkitektur, mener at fortolkningen af rådhuset er forfriskende og samtidig udviser stor respekt for det historiske rådhus:
”Jeg synes det er fantastisk, at studerende på Det Kongelige Akademi kan vække opsigt og forhåbentlig skabe dialog om vores fælles by. Forslaget viser, hvordan de studerende tænker rådhustårnets arkitektur på en helt ny måde og samtidig bevarer respekten for det gamle tårn. De har haft fokus på, hvad rådhustårnet betyder for byens borgere. Inden konkurrencen havde vi næsten glemt, at rådhustårnet er et vigtigt symbol for hele København og derfor noget, vi alle ejer i fællesskab og har et forhold til,” siger Jakob Brandtberg Knudsen.