Projekt i letvægts- og genbrugstræ

Forskning i genbrugstræ støttes med 5 mio. kr.

Dato
Kategori
Forskning og innovation

Et nyt forskningsprojekt skal udforske, udvikle og demonstrere fremtidens måder for at arbejde med genbrugstræ. Projektet støttes med 5 millioner kr. af Realdania.

Et nyt forskningsprojekt vil undersøge, udvikle og demonstrere, hvordan vi kan arbejde med genbrugstræ i fremtiden. Projektet, ledet af Isak Worre Foged fra Det Kongelige Akademi og Dario Parigi fra Aalborg Universitet, er et samarbejde, der involverer akademiske institutioner, arkitektur- og designfirmaer, ingeniørfirmaer, producenter og skovbrug, og repræsenterer hele værdikæden for at drive hurtig implementering af bæredygtige træløsninger.

Genbrugstræ som potentiale i industrien

Projektet sigter mod at øge brugen af træ i byggeri samtidig med at minimere skovrydning og bevare biodiversiteten. Projektet fokuserer på at udvikle ikke-destruktive metoder til styrkeklassificering af genbrugstræ, anvende hurtigt voksende træarter, udvikle præfabrikerede byggemoduler lavet af klassificeret genbrugstræ og skabe hybridstrukturer, der kombinerer hurtigt voksende arter og genbrugskomponenter. 

Målet er at skabe ny viden og metoder til at forbedre industriens potentiale for at bruge genbrugstræ, herunder udvikling af metoder til evaluering og design af nye hybride træstrukturer. 

"Vi forfølger ideen og udviklingen af nye hybride træstrukturer baseret på højdensitets genbrugstræ og lavdensitets hurtigt voksende nyt træ," siger Isak Worre Foged, Professor MSO ved Det Kongelige Akademi. "Dette sigter mod markant at forbedre udnyttelsen af biogene ressourcer og skabe nye designmuligheder for arkitekter og designere, der transformerer det byggede miljø." 

Denne tilgang bygger på Isak Worre Fogeds tidligere forskning og udvikling af hybride træstrukturer til stole, bådstrukturer og bygninger.

Projekt i letvægtstræ

Kendskab til træets styrke banner vej for nye løsninger

"Styrkeklassificering af træ er et afgørende aspekt af dette projekt, da det åbner helt nye muligheder i byggebranchen. Ved at udvikle ikke-destruktive metoder til vurdering af styrken af genbrugstræ kan vi sikre pålideligheden og sikkerheden af disse materialer i strukturelle applikationer," siger Dario Parigi, lektor ved Aalborg Universitet.

"Dette forbedrer ikke kun bæredygtigheden af vores byggemetoder ved at maksimere brugen af eksisterende ressourcer, men baner også vejen for innovative designløsninger, der tidligere var uopnåelige. Gennem dette projekt sigter vi mod at sætte nye standarder i branchen og demonstrere det store potentiale af genbrugstræ i skabelsen af et mere bæredygtigt bygget miljø."

Projektet er støttet af Realdania med 5 millioner kr.