Designstuderende arbejder med sundhedsdesign i Region Hovedstaden
I seks uger har 77 designstuderende fra Det Kongelige Akademi arbejdet med konkrete udfordringer fra sygehuse og klinikker i Region Hovedstaden. Projektet er et flerårigt samarbejde mellem Copenhagen Health Innovation (CHI), Region Hovedstaden og Akademiet.
”Jeg synes, de studerende er vanvittigt dygtige, og de har nogle pointer i deres undersøgelser, som også er lærerige for mig som politiker ” sagde den konservative regionsrådspolitiker Dorte Vilhelmsen, efter hun havde set filmpræsentationer af 21 designprojekter lavet af 77 designstuderende på Det Kongelige Akademi. ”De ser nogle vinkler, hvor man tænker: Ja, det var faktisk en rigtig god ide”.
Dorte Vilhelmsen var især glad for et projekt, der handler om at lave kort, som patienter, der ikke kan kommunikere verbalt, kan bruge til at fortælle om hvordan de har det, eller hvad de har behov for.
”Det var ret interessant, og noget hvor jeg godt kunne se, at det kunne være en god idé at implementere” fortalte hun.
Projekterne blev vist som afslutning på et 6-ugers forløb, hvor de studerende har arbejdet med designmetoder i forhold til konkrete cases fra hospitaler i Region Hovedstaden.
Mere ro, bedre wayfinding, større tryghed
Blandt andet har nogle studerende arbejdet med at indrette buffet-områder, så de ikke opleves fortravlede, men giver ro og fred, når patienterne skal indtage vigtig næring i forbindelse med deres helbredelse. Andre har udviklet logoer, informationsmateriale, wayfinding eller animationsfilm om operationsforløb, der skal gøre patienten mere tryg før operationen. Og nogle af grupperne har arbejdet med E-konsultationsrummet på Bornholms hospital og indrettet dette med ruminddeling, møblering og farvetoner, så det opleves trygt at føre samtaler om sit sygdomsforløb digitalt.
Alle projekter viste samlet set bud på, hvordan Region Hovedstadens sundhedsvæsen kan blive løftet gennem veldesignede løsninger, der gør hverdagen lettere for personalet og mere tryg for patienterne.
Samarbejde med Copenhagen Health Innovation
Det er tredje år i træk, at designuddannelsen i samarbejde med Copenhagen Health Innovation arbejder med cases i Region Hovedstaden.
”Vi er utrolig taknemmelige for det her samarbejde. Sundhedsvæsnet er presset, og der er et stort potentiale i at få flere perspektiver på vores praksis. De studerende stiller spørgsmål, som er uventede for os, og de kommer med nogle super spændende løsninger, som vi ikke selv havde tænkt på," siger chef for CHI, Charlotte Hess. "Vi giver de studerende en relativ enkel problemstilling, fx indret et rum beregnet til videokonsultationer så det bedre opfylder patienternes og personalet behov, og så finder de løsninger på baggrund af deres designmetoder, som bare holder!”
”I sundhedsvæsnet tænker vi funktionelt på helbredelse og sygepleje, på kvalitet i patientforløb. Vi kan komme til at glemme, at der er andre elementer, der spiller ind på vores velvære og på at gøre os mere trygge," uddyber hun. "Her spiller det æstetiske og de veldesignede løsninger en rigtig stor rolle."
Designmetoder som udgangspunkt
Samarbejdet med Copenhagen Health Innovation og Region Hovedstaden indgår som et 6-ugers forløb på designuddannelsens 3. semester med navnet ’Designmetode og samarbejde’. Her har de 77 studerende har været inddelt i mindre grupper, som har arbejdet med en konkret case, udarbejdet af de pågældende klinikker og CHI i vekselvirkning med teoretiske forløb i designmetoder.
På den måde bliver det metodiske direkte omsat og brugt i forhold til virkelige problemstillinger. Kurset har derfor til formål at udvikle evner til samarbejde, indføring i designmetoder og designtænkning, som relateres til de studerendes fagligheder – fx tekstil, møbel, beklædning, rum, visuelt design og interaktionsdesign – som et middel til at skabe forandring.