Om bacheloruddannelsen 'By og Land'
På arkitektuddannelsen i Kalundborg arbejder vi kritisk, kunstnerisk og håndgribeligt med problemstillinger, som viser sig i vores by og dens opland. Fra dette nære udgangspunkt er vi opmærksomme på, hvordan de store samfundsspørgsmål og -problemer melder sig i det konkrete – og omvendt.
Både forskellene på og forbindelserne mellem byen og landet optager os. Vi undersøger de historiske, økologiske og materielle rigdomme, som er overleveret i landet og traditionen. Og vi er nysgerrige efter de hidtil ukendte atmosfærer og former, som den landlige verden kan give anledning til i mødet med – eller i sin forvandling til - det moderne, nye og bymæssige.
Vi har mange samarbejder med lokale i og omkring Kalundborg. Vi engagerer os i bylivet, foreningslivet, landbruget og årstiderne - og i deres vidt forskellige rytmer og rum.
Vi bruger vores egen bygning som et 1:1 casestudie til meget konkret at arbejde med de muligheder, der ligger i det allerede eksisterende. Genbrug og restaurerende praksisser undersøges som en særlig æstetisk og poetisk arkitektfaglig orientering.
Som studerende på programmet inddrages man i både refleksionerne omkring og det konkrete arbejde med at opbygge en ny uddannelse i Kalundborg. Der er derfor rig mulighed for at diskutere og være med til at præge udviklingen af et helt nyt studiemiljø. Og vi opfordrer de studerende til at engagere sig i arbejdsgrupper og udvalg, hvis ideer og initiativer efter vores erfaring beriger uddannelsen væsentligt.
Opbygning
Opbygning
Programmet er opbygget i dialog med bachelorstudiets semester-temaer, under navne som ’Bosætning’, ’Organisation’, ’Materialer’ og ’Æstetik’.
Hvert af de fire semestre består af fire moduler: Et indledende modul på 7,5 ECTS, som afholdes med resten af årgangen på Arkitektuddannelsen. Derefter følger to sideløbende moduler, et projektmodul på 15 ECTS og tilsvarende IT-kurser for 2,5 ECTS. Hen over hele semesteret følges modulet ’Arkitekturens teori, historie og metode’ (ATHM), der fylder 5 ECTS.
På programmet er der knyttet to undervisere til hvert semester.
I løbet af studiet introduceres den studerende for en række teknikker på skolens værksteder som fx snedkerarbejde, gips- og betonstøbning, anvendelse af digitale laserskærere og 3D-print. Man introduceres til brugen af maskiner og værktøj på træ- og metalværkstederne og den dertil hørende sikkerhed. Desuden undervises man i relevante 2D og 3D-tegneprogrammer, samt digitale og analoge tegnings- og renderingsteknikker.
Den studerende vil i løbet af et bachelorprogram blive involveret i 3-4 konkrete, mindre byggerier. Det kan både være ombygninger, mindre nybyggerier og interventioner i eksisterende bygninger. Den studerende bidrager med alt fra skitsering og projektering til praktisk byggeri og efterfølgende anvendelse og ’husholdning’.
På hver af de tre årgange er der ca. 25 studerende.
På By og Land afholder vi løbende workshops, studiekredse og vores egne forelæsningsrækker, der informerer projektarbejdet om arkitekturens praksis, æstetik, formgivning, metode og filosofi.
Hvert semester udpeges en ’semester-roman’, som danner grundlag for læsekredse og samtaler i løbet af semestret.
Fag og indhold
Fag og indhold
Kalundborg er et forunderligt sted, som i tid og rum forbinder mange ting: Oplandets og traditionens små verdener, en middelalderby, 100 års infrastrukturel udvikling, samtidens globale ekspansion af det markeds- og bymæssige og - midt i og rundt om alt dette - en omskiftelig kraftverden af organiske og materielle processer. Programmet 'By og Land' er optaget af dette komplekse og modsætningsfulde her-og-nu, og vi bruger Kalundborg som det konkrete, levende og foranderlige udgangspunkt for vores uddannelse.
Vi er i byen og på landet. Byen og landet er nok forbundne, men de er altid også forskel og egenart: De stiller sig til rådighed for hinanden som ‘noget andet’, som et konstruktivt udenfor eller simpelthen som verdener at gå på opdagelse i, hver især. Vi transporterer ideer, perspektiver, ting og materialer mellem det bymæssige og det landlige. Dette er vores metode til at spørge til det nye - og til at tvivle om arkitekturens gamle og faste betydninger. Dette er By og Lands metode til at udfordre konsensus, tendenser og ‘sådan er det jo’ til fordel for en åben, nysgerrighed og stadig genfortolkning af arkitektonisk mening.
'By og Land' er optaget af periferien og det ‘små’. Dertil knytter sig et begreb om skala, som ikke bare handler om simple størrelsesforhold: Det globale kan være småt og simpelt (for eksempel en smartphoneholder til bilen), og det lokale kan være stort og komplekst (for eksempel et vejrfænomen). Vi finder dette omvendte perspektiv afgørende for en lokalt forankret, bæredygtig gentænkning af arkitektur og planlægning.
Vi er på programmet optaget af vores egen dagligdag som husholdning og kultur. Ved husholdning forstår vi dagligdagens utallige strømme af ting, materialer og begivenheder - som bringer os i kontakt med instanser uden for os selv, uden for ‘huset’. De almindelige ting er nære på os, men de kan også minde os om en afstand: De verdener, som vi er forbundet til på distancen (for eksempel skoven i træbordet, ørkensandet i mobiltelefonen, haverne i æblekagen). Med afsæt i det dagligdags søger vi at grundlægge den tænkning af nærhed, som enhver egentlig økologisk orientering beror på. Ingen arkitektur bør betragtes løsrevet fra sin husholdning.
Vi siger: Kreativitet er ikke bare at ‘finde på’, det er i lige så høj grad at leve sig ind i steder, personer, processer og materialer. Det er det vi mener, når vi taler om ’at svare på kaldet fra det konkrete’. At være i resonans med steder er at medskabe dem. Det er også at fremkalde og frisætte kapaciteter, der allerede findes eller ligger gemt. Og dermed konstruerer vi ikke verden fra bunden: Vi står midt i den, og vores opgave er at orientere os på ny og at opdyrke kriterier for etisk, æstetisk og arkitektonisk stillingtagen i en uperfekt verden.
Vi søger altid ind i det konkrete. Med interventioner og ombygninger i Kalundborgs byggede miljø tager vi nære og konkrete problemer op. Fra (og ved hjælp af) dette begrænsede perspektiv henter vi de generelle eller globale problemer ind. Og vi bevæger os hele tiden mellem tegnebordet, teoridannelsen, det håndværksmæssige eksperiment og lokalområdets steder, beboere og bygninger. Derfor ser vi aldrig kun verden fra oven eller ‘objektivt’, men altid også fra nogens sted; vi forpligter os nært og sætter os selv på spil, idet vi deler problemer og perspektiver med vores omgivelser.
Vi samarbejder med virksomheder, lokale erhvervsdrivende, myndigheder, kunstneriske miljøer, uddannelsesmiljøer og foreninger. De er vores adgang til det konkretes kompleksitet. Vi har fokus på håndværk, og vi finder det vigtigt, at man i løbet af studiet gør sig erfaringer med at bygge i fuld størrelse og i håndgribelige, virkelige kontekster. Vi er særlig optaget af træbyggeri, og vi har et langvarigt og tæt samarbejde med trævareproducenten Dinesen og den sønderjyske forening ORBI.
By og Land er optaget af genbrug og restaurerende praksisser. At genbruge er altid også at fortolke ved at bringe ting ind i nye konstellationer. Det er en spørgende og afsøgende praksis, som kan hjælpe os til at orientere os, såvel etisk som kreativt. At reparere er en form for omsorg. Det er ikke kun ting, der kan repareres og genbruges; det er også verdener og steder. Og i et samfund, hvor den form for omsorg ikke længere er tvunget af nødvendighed, ønsker vi at forfølge den for sine æstetiske og poetiske dimensioner.
Sprog
Sprog
Undervisningen på bacheloruddannelsen er på dansk. Enkelte undervisningsaktiviteter kan dog foregå på engelsk.