Snavsede kalkmalerier

Status
Ph.d.-studerende
Kathrine Segel

Ph.d.-studerende Kathrine Segel forsker i danske kalkmalerier fra middelalderen og i hvordan man bedst renser dem. 

"Kalkmalerierne i de danske middelalderkirker udgør en central og værdifuld del af vores nationale kulturarv og hvert år anvendes mange ressourcer på vedligeholdelse. 

Et af de mest presserende problemer er fjernelse af indlejret snavs, som ligger dybt i kalklagets porer. Faktisk er nogle kalkmalerier så mørke af snavs, at det kan være svært at se konturlinjerne rundt om figurerne. 

Formålet mit ph.d.-projekt er at udvikle en metode til at fjerne indlejret snavs. Jeg er derfor i gang med at undersøge om nanoteknologi i form af hydrogeler og mikroemulsioner kan anvendes til afrensning. En hydrogel er en neutral matrice bestående af krydsbundne netværk af polymerer – en slags opsvulmet kontaktlinse. Gelerne kan skræddersyes og som en svamp fyldes med mikroemulsioner eller andre kemisk aktive substanser, hvorefter de placeres direkte på overfladen."

"Mit forskningsprojekt tager udgangspunkt i modelforsøg, hvoraf de mest lovende resultater vil blive afprøvet in-situ i udvalgte danske kirker. Projektet er et samarbejde mellem KADK, Nationalmuseet og Center for Colloid and Surface Science i Firenze."

1
/2
Ph.d.-studerende Kathrine Segel fremstiller prøvemateriale
Renseprøver med nano-geler på kalkmalerierne i Kongsted Kirke