Poetisk Dagslys

Foto: Laura Stamer
Kategorier
Udviklingsprojekt
Projektgruppe
INSTITUT FOR BYGNINGSKUNST & DESIGN, CLAUS PRYDS ARKITEKTER APS, Camilla Hornemann, AAU BUILD, AAEN ENGINEERING, HOLST ENGINEERING APS, FRYD! APS.
Projektleder
Louise Grønlund
Ekstern finansiering
Dreyers Fond

Dagslysets rumlige egenskaber udfoldes i pavillonen ’Poetisk Dagslys’, hvor dagslysets sanselige, æstetiske og poetiske potentialer kan opleves i en serie af rum.

Dagslyset giver os en forståelse for det sted, vi er i verden og for de rum, vi befinder os i hver dag. 

Bygningers atmosfære defineres i høj grad af dagslys. Vi glæder os over at se dagslysets foranderlighed – fra morgen til aften - og vi oplever hvordan lys og mørke former de rum, der omgiver os. Særligt her i Norden, hvor der er færre antal timer med dagslys, er der behov for at værdsætte dets indflydelse på vores bygninger og liv.

Ved at fokusere på det specifikke nordiske dagslys skabes der holdbare og karakterfulde rum, hvor dagslyset er med til at understøtte rummenes funktion samtidig med at det bidrager til en bæredygtig arkitektur.

Udover at dagslyset er væsentligt i arkitekturen er dagslyset også en vigtig faktor for menneskers velbefindende og helbred. Derfor bør rum udformes, så de også understøtter menneskers behov for dagslys. Ved at udnytte den naturlige ressource: Dagslyset, som primær lyskilde, bidrager man til den grønne omstilling samtidig med, at man sørger for, at vi mennesker får det dagslys, som vi har brug for.

Poetisk Dagslys er et udviklingsprojekt, der er støttet af Dreyers Fond, hvor første led i projektet var at tegne og bygge en pavillon, som en del af UIA, København som Arkitekturhovedstad 2023. Intentionen var at skabe en stedsspecifik arkitektur, som formidler dagslysets poetiske og bæredygtige potentiale, og hvor pavillonen kan ses som et redskab til at forstå dagslyset.

Pavillonen stod færdig d. 30. juni 2023 og var frem til d. 1. november placeret på Gråbrødretorv. I perioden var der over 100.000 besøgende i pavillonen.

I foråret 2024 genopføres pavillonen på Holmen ved Det Kongelige Akademi, hvor den  vil være åben og tilgængelig. Her indgår den i den fortsatte forskning af dagslysets poetiske og bæredygtige potentialer samt i undervisningen på flere institutter.

Pavillonen er også et led i Det Kongelige Akademis strategiske udviklingsprojekt 7, der handler om at skabe et endnu mere bæredygtigt og inviterende campus på Holmen, og dermed synliggøre forskning og undervisning. Efter et år på Holmen er det planen, at den skal flyttes og være en del af Nationalparken, Kongernes Nordsjælland. 

Pavillonen genåbner sensommer 2024 og vil være åben for alle 1 år frem. 

Information om dagslyssaloner og andre arrangementer i pavillonen vil løbende blive lagt op på www.kglakademi.dk

Aksonometri
Poetisk Dagslys

Mere om Poetisk Dagslys

Se de nyeste fotos fra projektet: Følg 'Poetisk Dagslys' på Instagram.