Det Kongelige Akademi på Folkemødet, Bornholm
Allinge Havn
Bornholm
Danmark
Mød Det Kongelige Akademi på Folkemødet 2024. Her er en oversigt over arrangementer, debatter og udstillinger med undervisere og studerende fra Det Kongelige Akademi.
Installationer:
Unfair Game & Vælg et Kort
Unfair Game præsenterer en serie af alternative bordtennisborde, der symboliserer den ulige adgang, som mange mennesker oplever i deres daglige liv. Projektet rejser spørgsmålet: Er det rimeligt, at nogle har flere muligheder end andre?
På samme tid udfordrer Vælg et Kort stigmatiseringen af ældre og gamle mennesker. Gennem genoplivningen af faktiske kort reflekterer projektet over kontrasten mellem fejringen af fødselsdage og de ofte stigmatiserende ord, der bruges om at blive ældre. Publikum inviteres til at udforske deres egne følelser og fordomme om aldring i et sikkert og inkluderende rum.
Disse installationer udspringer af studie-projektet TOGETHER - er byen for alle? fra Det Kongelige Akademis Institut for Bygningskunst og Design. Målet med projektet er at starte samtaler om byens tilgængelighed og universelt design, og de studerende opfordrer via installationerne til refleksion over, hvordan vi kan blive mere opmærksomme på de udfordringer, forskellige mennesker står overfor i byens rum. Projektet er skabt i samarbejde med Københavns Kommunes kultur- og fritidsforvaltning, Bevica Fonden, Handicaprådet, Fonden Ensomme Gamles Værn og Helsefonden.
De to installationer kan ses i Danchells Anlæg under folkemødet.
PLASTIGMA PAVILLON : Creating Dialogue. Transforming Waste. Shifting Perspectives
Tre studerende på Det Kongelige Akademi har bygget Plastigma Pavillonen, som undersøger spørgsmålet om plastikaffald på Bornholm og den indsats, der ligger bag behovet for genbrug på øen. De tre studerende er Valentina Bauer- Arkitektur, Inkyong Lee – Keramik, samt Patrick Corsame - Arkitektur
Installationen konfronterer besøgende med deres plastaffald i form af en pavillon, der bruger plastaffald, der kommer fra øen.
Pavillonen har fået støtte fra BOFA, Bornholms affaldsselskab.
Pavillonen skal være et sted for dialog, ved at omdanne affald til noget æstetisk og funktionelt. Alle panelerne bliver lavet af affaldsplastik, der er blevet til uden opvarmning eller smeltning. Derudover vil ACAB, Kunsthåndværkerforeningen Bornholm, levere 9 kunststykker af plastaffald.
Denne installation kan ses på i gården hos Kærnehuset, overfor Allinge Kirke
Debatter:
15. juni kl. 13-13.45: Er vores bygningskulturarv for alle?
En samtale om tilgængelighed og inklusion i det allerede byggede.
I dag er tilgængelighed og inklusion på dagsordenen mere end nogensinde før – Men vi har stadig lang vej endnu! Især i Danmark er vi langt bagud på tilgængelighedsdagsordningen hvis du er svagt gående eller kørestolsbrugere. Før i tiden var man nemlig efterladt til sig selv hvis man havde et bevægelseshandikap, og kunne derfor ikke indgå i samfundets demokratiske beslutningsprocesser. Derfor er store dele af vores bygningskulturarv utilgængeligt hvis man har et bevægelseshandikap. Så hvad skal vi stille op med de bygninger der egentlig burde være for alle? Er de flotte fredede bygninger eller cafeerne, butikkerne og natklubberne kun for nogen? Kan man overhovedet deltage i demokratiet, når man ikke bliver inkluderet?
Deltagere: Olga Popovic Larsen, professor ved Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi / Adam Linde Nielsen, forskningsassistent ved Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi / Christina Olumeko, folketingspolitiker fra Alternativet / Emilie Ghali, forperson for SUMH – Sammenslutningen af Unge med Handicap / Natalie Lykking Kitchell, studerende fra Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi
15. juni kl 15.15-16.15: Too Good to Throw: bedre forbrug med kunsthåndværk og design
Hvad kendetegner fremtidens forbrug? Hvor mange nye ting må vi blive ved med at købe og eje?
Verden flyder over med produkter. Men hvordan ændrer vi adfærd? Og hvornår er noget too good to throw? Netop kunsthåndværk og design har potentialet til at vise nye veje og kvalificere samtalen om en mere bæredygtig og cirkulær forbrugskultur - og dermed et mere miljøbevidst samfund. Tag et kig ud i fremtiden, når Danske Kunsthåndværkere & Designere, Kulturens Analyseinstitut og DDC - Dansk Design Center åbner debatten. Her kan du høre om den kommende Green Craft & Design Guide, der hjælper forbrugere og udøvere i den grønne omstilling.
Deltagere: Moderator: Projektleder for grøn omstilling i kulturen hos Kulturens Analyseinstitut Jacob Teglgaard / Redaktør for Formkraft Helle Dyrlund Severinsen / Nina Husted Erichsen - Det Kongelige Akademi - uddannelse og fremtid / Theresa Scavenius - folketingsmedlem og lektor ved institut for bæredygtighed og planlægning/it og design, Aalborg Universitet: klimapolitik / Christina Schou Christensen- udøver og arbejder med bæredygtig praksis
Pop up event: Bordtennisturnering: Lørdag d. 15/6 kl. 14-15 + kl. 16-17
Lokation: Danchells Anlæg
Studerende fra Det Kongelige Akademi inviterer til bordtennis under ulige forhold