AI skal fremme tilgængelighed og universelt design i arkitekturen

Dato

Lektor Anders Hermund, Institut for Bygningskunst og Design, skal udvikle en AI-baseret metode, der kan bidrage til at optimere rum til brugere med forskellige behov. Han vil træne AI-værktøjer med data fra rigtige brugere med forskellige tilgængelighedsbehov og hjælpe byggebranchen til mere inkluderende design. Projektet får 400.000 kroner i støtte fra Realdania. 

Projektets hovedformål er at udvikle en metode, der anvender AI-algoritmer til at evaluere arkitektonisk design og renovering af bygninger. I arkitektoniske projekter bliver tilgængelighed i det byggede miljø ofte prioriteret for sent i byggeprocessen, er for ressourcekrævende, eller helt overset. 

”Projektet adresserer en af de store udfordringer i arkitekturen: Nemlig hvordan vi sikrer, at det byggede miljø fungerer for alle, uanset deres individuelle behov.” udtaler lektor Anders Hermund fra Institut for Bygningskunst og Design,

Han skal lede projektet og har stor erfaring med projekter, der integrerer teknologi, brugere og rummets design. Blandt andet bygger dette projekt også ovenpå tidligere forstudier som projektet Virtual Scenario Responder.

Mennesker i kørestole ved runde borde

Anders Hermund vil sammen med virksomheden modl.ai træne en AI-model på rigtige brugeres oplevelser og på den måde simulere brugeroplevelser og reaktioner i forskellige arkitektoniske projekter. Projektet vil udvikle en AI-baseret metode til evaluering af arkitektonisk design og renovering i samarbejde med modl.ai, der udvikler AI-agenter til test af spil. Ved at integrere AI med det eksisterende digitale dialogværktøj Virtual Scenario Responder, kan man simulere en bred vifte af brugere, som typisk ikke bliver taget i betragtning i de tidlige designprocesser. 

Projektet skal testes i byggebranchen

Målet er at gøre metoden tilgængelig for arkitekter og rådgivere i byggebranchen. Projektet er forankret på Det Kongelige Akademi, og metoden vil efterfølgende gøres tilgængelig gennem akademiet, så alle interesserede kan teste metoden. 

”På sigt er det planen at skabe et effektivt værktøj, der kan fremme universelt design og tilgængelighed i bygninger. Det har stort potentiale for at gøre tilgængelighed til en naturlig og effektiv del af designarbejdet – noget, der kan føre til bedre boligstandarder og højere livskvalitet, siger Anders Hermund og tilføjer: 

”Jeg håber, at metoden kan blive et værdifuldt værktøj for arkitekter og rådgivere og samtidig bidrage til at fremme en mere bæredygtig og inkluderende byggesektor.”